Śluzy starego Kanału Bydgoskiego

Brda, Kanał Bydgoski, Wisła, Noteć, Wda ...
Awatar użytkownika
Fordoniak
brak
Kontakt:

Re: Śluzy starego Kanału Bydgoskiego

Post autor: Fordoniak »

Maciej, dzięki za pomoc w tej inicjatywie. To bardzo dużo dla nas znaczy. :1
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

Awatar użytkownika
Fordoniak
brak
Kontakt:

Czy znacie może osobę(firmę), która profesjonalnie zajmuje się kosztorysami? Wyliczenia postawienia billboardów bardzo by pomogły w realizacji tej inicjatywy.
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

Nie wiadomo czy miasto zgodzi się na postawienie standardowego billboardu(5,04x2,38 m) w tych miejscach. Być może wystarczą tablice o połowę mniejsze. Koszt standardowego wysłałem na priv.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Nie wiem jak się stało, ale jeszcze tutaj nie zagościł mój najstarszy slajd z 1981 roku, pokazujący śluzę IV przy ul Wrocławskiej. Dodam, że poziom wody w kanale był wyższy niż obecnie. Nadmiar wody przelewał się nad bramą śluzy. Podobnie było z odcinkami zasypanymi.

Wyższy poziom wody widać również na slajdzie Stanisława. Na dalszym planie tego slajdu Stanisław utrwalił charakterystyczny 'wóz cyrkowy', który był wtedy domem jednego z mieszkańców naszego miasta.
Załączniki
śluza IV 1981.JPG
śluza IV 1981.JPG (77.02 KiB) Przejrzano 10982 razy
slajd Stanisława.JPG
slajd Stanisława.JPG (50.56 KiB) Przejrzano 10982 razy
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Post autor: seth »

Ale ta śluza przy Wrocławskiej była rozjeb....walona. Pamiętam jak dziś. Przed bramą śluzy był i jest po dziś dzień belka po której przechodziłem aby skrócić sobie drogę do szkoły.
Awatar użytkownika
Fordoniak
brak
Kontakt:

BYDZIAK 1958 pisze:Na dalszym planie tego slajdu Stanisław utrwalił charakterystyczny 'wóz cyrkowy', który był wtedy domem jednego z mieszkańców naszego miasta.
Bydziak, czy ten wóz był nazywany wozem Drzymały? Nie wiem czy dobrze napisałem, za ewentualną pomyłkę przepraszam ;)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

^^^ O rzeczach z tym związanych, pisał już seth, w zagadkach:
seth pisze: Nie pamiętam imienia tego człowieka, majaczy mi Stanisław, ale wątpię.....nie wiem, amba. Sympatyczny, średniego wzrostu, z nieodzownym rowerem. Taki pozytywny duch bydgoskiego kanału. O ile mnie pamięć nie myli, to pierwotnie zapalał i gasił lampy gazowe nad kanałem. Jako hoże pacholę, szczerze zazdrościłem mu takiej fuchy. Potem dorabiał produkcją waty cukrowej. Bardzo pozytywna postać.
Jako że chodziłem do Trójki, po przeciwnej stronie kanału, zawsze miałem ten biały baraczek stojący na winklu nieistniejących obecnie działek. Musicie wiedzieć, a starsze egzemplarze z Bunkra wiedzą to na pewno, że za komuny mieszkanie na działkach nie było znowu takie oczywiste, jak nie zabronione. Ale ten człowiek i jego bytność w XX wiecznym wozie Drzymały, była jakby potwierdzeniem tego zakazu.
Dodam tylko, że zapytałem moją koleżankę Olę (tą z Grottgera), co na ten temat zapamiętała. Działka jej rodziców sąsiadowała z działką z 'wozami'. Odpowiedziała te same fakty - 'latarnik', 'wóz Drzymały', 'kręcenie waty'. Napisała, że chyba miał na imię Paweł. Ja osobiście pamiętam słynne "Kręć Pawełku, kręć", wypowiadane w jego kierunku przez pewnie jego znajomych, w czasie robienia waty nad kanałem. Ale odbierałem to jako swego rodzaju zachętę adresowaną do chłopców kręcących korbką "maszynki"...
AERO
brak
Kontakt:

Post autor: AERO »

Dla przypomnienia ;
Dawno temu przedstawiłem tę pocztówkę na forum, ale wydaje się , że idealnie pasuje do tego wątku.
Załączniki
SDC10256.JPG
SDC10256.JPG (71.59 KiB) Przejrzano 10906 razy
Stanislaw
brak
Kontakt:

Post autor: Stanislaw »

O ile pamiętam, wozy były 2. Na moim slajdzie są widoczne 2 wozy. Z I-szego widać szczyt i lewy bok, a z drugiego widoczny jest szczyt
Awatar użytkownika
Fordoniak
brak
Kontakt:

Stanislaw pisze:O ile pamiętam, wozy były 2. Na moim slajdzie są widoczne 2 wozy. Z I-szego widać szczyt i lewy bok, a z drugiego widoczny jest szczyt
Stanislaw podziel się slajdami z nami jeśli możesz.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

^^^ Stanisław odpisał wcześniej, w zagadkach, że na pozostałych slajdach utrwaleni zostali głównie członkowie rodziny.
Stanislaw pisze:O ile pamiętam, wozy były 2. Na moim slajdzie są widoczne 2 wozy. Z I-szego widać szczyt i lewy bok, a z drugiego widoczny jest szczyt
^^^
I jest jak piszesz. Były dwa. Opisując Twoje zdjęcie, niechcący użyłem liczby pojedynczej. :oops:
Załączniki
wozy.JPG
wozy.JPG (29.32 KiB) Przejrzano 10852 razy
Stanislaw
brak
Kontakt:

Niestety, nie mam już więcej ciekawych slajdów..
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Aby nie było nieporozumień lub niedomówień pragnę poinformować (bo wyszło na to, że Fordoniak o tym chwilowo zapomniał), że Fordoniak, wciąż pełen entuzjazmu, stawia już pierwsze kroczki w celu zrealizowania tego pomysłu z tablicami. Powiedział mi, że również rozmawiał dzisiaj z Jarkiem i porozumieli się co do dalszego biegu wspólnych działań.
Od siebie dodam, że cieszy mnie to. :D
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

W Teleexpresie poinformowali i pokazali, że pewien bydgoszczanin zakupił i zainstalował kamery, monitorujące, wiadomy, zdewastowany odcinek kanału. Pewnie w Zbliżeniach też pokażą...
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: krajan »

Ciekawe co na nich widać w nocy :):)
Awatar użytkownika
Fordoniak
brak
Kontakt:

krajan pisze:Ciekawe co na nich widać w nocy :):)
Widać będzie wandali, którzy niszczą to miejsce :za
Awatar użytkownika
Maciej Kulesza
brak
Kontakt:

Post autor: Maciej Kulesza »

BYDZIAK 1958 pisze:W Teleexpresie poinformowali i pokazali, że pewien bydgoszczanin zakupił i zainstalował kamery, monitorujące, wiadomy, zdewastowany odcinek kanału. Pewnie w Zbliżeniach też pokażą...
Tu jest tekst w "Gazecie".
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... #LokBydTxt
Stanislaw
brak
Kontakt:

Przypuszczam, że jest to ostatnie wydanie mapy Bydgoszczy z 1967-go roku z kompletnym Kanałem Bydgoskim.
Załączniki
31.jpg
31.jpg (96.1 KiB) Przejrzano 10690 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

^^^ Pamiętam, że na tamtych starych planach, najbardziej wnerwiały mnie te proste linie, - proste ulice (np. Dworcowa :!: ), czy prosty kanał i na dodatek bez śluz.

A w kwestii dotyczącej 'tablic', trwają rozmowy co do ich wykonania, wielkości, czy proporcji. Przypuszczam, że mniej więcej takiej wielkości pozostawiony pasek na reklamę dla sponsorów i opisy, nie będzie za duży. Możliwe, że opis widoku na tablicach będzie na osobnych, mniejszych tabliczkach. Tylko czy nie będą one przypadkiem zachętą do dewastacji? :shock:
(Do użycia tego przykładu wykorzystałem zdjęcie jednej z tablic w mieście. Zamiast nazw sponsorów, są znaki zodiaku, a obrazek, to jedna z moich 'fantazji', zrobiona w okresie zmian w tamtym miejscu.)
Załączniki
proporcje a.JPG
proporcje a.JPG (86.48 KiB) Przejrzano 10678 razy
ODPOWIEDZ