Jeśli już ktoś z was zdecyduje się na wypad do Ostromecka to koniecznie powinien odwiedzić Monzoleum jest to budowla w samym środku parku dość ciekawa architektonicznie.Kiedyś była tam jeszcze kapliczka ale za czasów PRL-u ją wyburzyli i zostały tylko ślady fundamentów i zarys prezbiterium do dziś zachowała się piwnica pod dawną kapliczką .Jakiś czas temu jakieś osły rozwaliły drzwi do piwnicy i miejscowe żule urządzały sobie tam libacje .Na szczęście wejście już naprawiono i piwniczka jest znowu zamknięta... Przynajmniej jej nie zdewastują

W środku i tak nie było rewelacji bo sam tam zajrzałem z ciekawości kiedyś Pomieszczenie około 20m kwadratowych,mokro ciemno i ponuro a przy wejściu na ziemi leży masywne betonowe wieko od grobowca i hałda śmieci..puszek.itd. Piwniczka ta ma drugie wejście obecnie też zamknięte mowa tu o metalowej płycie w suficie kiedyś była tam klapa i jeszcze za czasów istnienia tej kapliczki można było wejść po drewnianych schodach od góry . w tym celu odsuwało się ołtarz i otwierało klapę w podłodze . Dla ciekawskich dodam że rozmawiałem ostatnio z moim sąsiadem Jerzym Świetlikiem "postać dość znana "

powiedział mi że nie zachowało się ani jedno foto tej kapliczki ale gdy ktoś chce zobaczyć jak wyglądała musi udać się do dąbrowy chełmińskiej i w tamtejszym kościele jest identyczna kapliczka jaka niegdyś stała w ostromecku. Gdyby ktoś jednak dysponował jakimś starym zdjęciem tej kapliczki to proszę o kontakt gdyż będzie to prawdziwa sensacja. Poniżej załanczam fotki zrobione w zimie tego mouzoleum.
[url]

[/url]
[url]

[/url]
[url]

[/url]
[url]

[/url]