Polska Fabryka Tytoniu Julian Król

ODPOWIEDZ
monter1951
brak
Kontakt:

Polska Fabryka Tytoniu Julian Król

Post autor: monter1951 »

"Gdy tylko wojska Dowbor-Muśnickiego zatknęły sztandar amarantowo-bialy nad Bydgoszczą, Juljan Król natychmiast zjeżdża do ukochanego miasta (urodził się tu niedaleko pod Szubinem), zakupuje tu od Niemca Rusaka
obszerny browar przy zbożowym Rynku i przerabia go na pierwszorzędną fabrykę tytuniu i tabaki. Powodzenie nie dało mu i tu długo na siebie czekać. Gdy 1920 fabryka miała ogółem 120.000 mkp. obrotu, to rok
następny 1921 wykazał ich już przeszło 91.000.000 mk., a ostatni 1922 zamknięto imponującą cyfrą, dochodzącą miljarda. Gdy Polska wprowadziła u siebie Monopol Tytoniowy, Juljan Król, z właściwą sobie rzutkością umiał się i w jego ramach doskonale pomieścić ze swą niespożytą energją. Nie ustając bowiem ani na chwilę w rozszerzaniu swych agend fabryki, dąży on wciąż mimo to do powiększania rynku jej zbytu i tak już dziś zadziwiająco obszernego. Takie też marki fabryki J. Króla jak »Legjonka", „ Paska", „Amator" i „Shag" są już
nic do zwalczenia przez konkurencję. Równym popytem cieszą się one i w Gdańsku, gdzie p. Król jako fabrykant jest postacią bardzo popularną i gdzie równocześnie jest posiadaczem bardzo efektownej willi w pierwszorzędnym punkcie miasta, bo przy ul. Taubenweg nr. 4.................."

"Tygodnik Ilustrowany" marzec 1923 rok.
Załączniki
img672.jpg
img672.jpg (25.85 KiB) Przejrzano 3904 razy
img671.jpg
img671.jpg (104.14 KiB) Przejrzano 3904 razy
img673.jpg
img673.jpg (102.35 KiB) Przejrzano 3904 razy
img674.jpg
img674.jpg (95.59 KiB) Przejrzano 3904 razy
P2082086-zmniejszajka_pl.JPG
P2082086-zmniejszajka_pl.JPG (81.67 KiB) Przejrzano 3904 razy
Awatar użytkownika
Hrab
brak
Kontakt:

Re: Polska Fabryka Tytoniu Julian Król

Post autor: Hrab »

Temat powiązany - czerwony budynek to była słodownia Russaka przy browarze: http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=93&t=3953
Awatar użytkownika
Karass
brak
Kontakt:

Post autor: Karass »

monter1951 pisze: przerabia go na pierwszorzędną fabrykę tytuniu i tabaki
gwoli ścisłości - nie chodzi o tabakę do zażywania tylko tytoń fajkowy
Awatar użytkownika
Hrab
brak
Kontakt:

Post autor: Hrab »

To czym był tytuń, skoro wymienia się go razem z tabaką?
Awatar użytkownika
Karass
brak
Kontakt:

Tabaką drzewiej zwano każdy tytoń, a w szczególności fajkowy - do dziś w niektórych trafikach, gdy zapytamy o tabakę ekspedient przedstawi nam asortyment tytoniu fajkowego. Gdyby chodziło o tabakę do nosa byłoby napisane "tabaka do zażywania" - tak to wtedy rozróżniano. Oczywiście nie można wykluczyć, że Juljan Król w istocie miał w na stanie tabakę w proszku, bo jej produkcja mogła być "przy okazji" i nie stwarzała wielkiego problemu. Już raz byłem zaskoczony, gdy odkryłem w jednej z fabryk produkcję kilku gatunków tabaki, ale na to mam dowody podparte papierzyskami - a co do fabryki Juljana Króla nie mam na razie żadnych dowodów że w istocie produkował on tabakę, więc to jedynie domysł który powinien pozostać domysłem.

Niemniej jednak, w tej wzmiance zdecydowanie chodziło o tabakę fajkową. Oczywiście dopuszczam fakt, że mogę się mylić, ale więcej przemawia za tym, że jest odwrotnie.
Awatar użytkownika
Karass
brak
Kontakt:

Chciałbym jeszcze dodać, że Juljan Król w istocie planował rozpocząć produkcję tabaki do zażywania (a także żucia), jednak nie wiem czy mu się to w końcu udało.
ODPOWIEDZ