W marcu wybrałem się kajakiem na Brdę. Celem było przyjrzenie się z bliska resztkom stopnia wodnego nr 2 Kapuściska. Z poziomu rzeki widać zawsze znacznie więcej. Stopień składał się z śluzy i jazu iglicowego i właśnie ten ostatni był celem wyprawy. Czy coś z niego pozostało?
Poruszałem się po Brdzie wzdłuż linii zaznaczonej na czerwono powyżej.
Tak wygląda północna część komory śluzy widziana z poziomu rzeki.
Widok ogólny. Doskonale zachowane płyty granitowe.

Widok na schody betonowe zapewne wylane w późniejszym okresie niż budowa śluzy.

Poniżej dwa zdjęcia z widocznymi pozostałościami po głowie śluzy przy wrotach górnych. W głębi dom śluzowego.
i zbliżenie.

Zachowała się również drabinka prowadząca do komory śluzy.

Gdy rozmawiałem z mieszkańcem domu śluzowego dowiedziałem się, że jeszcze kilka lat temu na południowym brzegu zachowały się metalowe elementy konstrukcyjne jazu. Niestety zostały one ukradzione.
Podpłynąłem wiec kajakiem aby przekonać się co ocalało z jazu iglicowego.
Jaz musiał się składać z dwóch bliźniaczych części z których jedna zachowała się po stronie południowej. Widać na zdjęciach granitowe płyty ułożone w kształcie litery U
Tu zbliżenie.

Zatrzymajmy się na chwilę przy tym zdjęciu. Po lewej i prawej stronie na zdjęciu widać charakterystyczne "odcięcie" w płycie które mogło służyć do zamontowania jakiegoś rodzaju zawiasów. Po prawej stronie jest widoczny jedyny zachowany metalowy "zawias". Reszta poszła na złom...
Poniżej zbliżenie owego "odcięcia" do którego mógł być zamocowany element ruchomy.

Zbliżenie na ocalały ruchomy zawias.
Widać jak jakiś sku(...) wyrwał stalowy element...

I ujecie z poziomu wody w kierunku śluzy.

Jak wyglądał jaz iglicowy w tym miejscu nie wiem. Jedyny mi znany jaz kozłowo - iglicowy i to zabytek na skalę europejską znajduje się w Krostkowie.
"Jaz kozłowo - iglicowy piętrzy wodę, regulując w tym miejscu różne poziomy wód Noteci Leniwej. Jaz kieruje wodę na dolne stanowisko śluzy. Stalowe kozły, podtrzymują drewniane iglice jazu. Kładka nad jazem prowadzona na kozłach, służy do zdejmowania
iglic na zimę, a sama jest na ten okres zatapiana."
Autorem poniższych zdjęć Kazan41 i zdjęcia pochodzą z FotoForum Bydgoszcz gazety.pl Czy są tu jakieś analogie w montowaniu jazu iglicowego? Czy ten jaz mógł tak wyglądać?