Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest piątek, 2 maja 2025, 00:29

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Gość

Witam Państwa

Interesują mnie informacje dotyczące Bydgoskiej fabryki Akordeonów BFA, rys historyczny jak też profil produkcji.
Szczególnie interesuje mnie wątek o produkcji gitar Samba i Lotos, która rozpoczęła się w roku 1966.
Tworzę opracowanie na temat fabryki DEFIL w Lubinie, który był producentem instrumentów lutniczych oraz mechanizmów pianinowych.
Gitary Samba i Lotos to wspólny element obu fabryk, ponieważ oba modele były wytwarzane w obu fabrykach.
Poszukuję materiałów odnoszących się do historii BFA (jako przedsiębiorstwa oraz budyków) oraz historii produkcji ze szczególnym naciskiem na okoliczności produkcji gitar.
Byłbym wdzięczny za przekierowanie do odpowiednich źródeł czy też osób posiadających wiedzę na w/w temat.

Z poważaniem
Vintage

Gość
Awatar użytkownika

Czyli np. Samby powstawały również w Bydgoszczy? Tego nie wiedziałem. Wszystkie samby jakie widziałem (nie wiele widziałem), były czerwone. Moją drugą gitarą była oczywiście Samba, ale biała. :D

Obrazek

( Fabrycznie czerwona, później przemalowana :D )

Gość

Samba i Lotos to były dwie gitary produkowane w BFA i jednocześnie w Defilu w Lubinie.
Ten okres BFA interesuje mnie szczególnie.
Ale chyba hyde park to nie jest dobre miejsce na moje pytanie, bo tu głównie posty to o zwierzętach.
Czy zwierzęta w Bydgoszczy są też zabytkowe ?

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

vintage pisze:
Czy zwierzęta w Bydgoszczy są też zabytkowe ?

Takie pewnie też by się znalazły :)
Hyde Park to dział przeznaczony na wszystko, co nie pasuje do pozostałych działów.

Gość

Halo ludzie z Bydgoszczy, czy nikt nie słyszał o BFA, zawanej też Befa ?
W latach 70 tych fabryka została wchłonięta w struktury Unitra Eltra, czy istnieje jescze ten budynek ?
Czy żyje jeszcze ktoś, kto tam pracował ?

Gość
Awatar użytkownika

Też szukałem informacji o BFA, ale niezbyt intensywnie.
W tym wątku: viewtopic.php?f=28&t=1671 możesz zobaczyć logo BFA z akordeonu, wzmacniacz Gran oraz organy Transiston AB-1.

Zdjęcie dawnych ZR Eltra które przejęły BFA.

Załączniki:
BFA.jpg
BFA.jpg [ 178.74 KiB | Przeglądany 4625 razy ]

Gość

Ten bydynek na zdjęciu jaki posiada adres ?
Mam informacje, że BFA początkowo mieściła się na ul. Kościuszki, natomiast w latach 60 tych przeniesiono na ul. Glinki. Nie wiem czy był to budynek Eltry, dowiedziałem się tylko, że był to adres Glinki 146.
Topic, który przytoczyłeś przeczytałem wcześniej, dlatego też napisałem PW (doszła ?). Jest tam podana data rozpoczęcia działalności BFA i liczba rocznej produkcji akordeonów. Wydedykowałem, że posiadasz pewną wiedzę na temat BFA.
Wracając do budynku Glinki 146, podobno była tam izba pamięci poświęciona historii i działalności fabryki. Ktoś zatem musiał przejąć te materiały, być może je posiada do dzisiaj ? Przypuszczam, że to ktoś kto tam pracował albo brał udział w likwidacji Eltry.
Może jest ktoś kto czyta to forum i zna ludzi z Eltry, szczegolnie z kierownictwa. Ja niestety jestem 350 km od Bydgoszczy.

Pozdrawiam

Vintage

Gość
Awatar użytkownika

Zdjęcie powyżej i te dwa poniżej to adres: Glinki 146. Nie dowiadywałem się które z budynków to pozostałości po BFA. Teren został przejęty przez ZR Eltra ok. roku 1973 i troszkę się rozbudował. Między innymi o biurowiec z którego robiłem zdjęcia. Większość hal jest wynajmowana ale w niewielkiej części funkcjonuje zakład Eltra Audiox. Może by do nich uderzyć i zapytać o archiwum i izbę pamięci.

Jakiś czas temu przez to forum poszukiwałem informacji na temat pierwszych polskich organów elektronowych które zaprojektowano jeszcze w BFA: viewtopic.php?f=78&t=3076 niestety zero odzewu, tak samo jak poszukiwałem pracowników Eltry: viewtopic.php?f=78&t=3019 również cisza w temacie.

Załączniki:
BFA1.jpg
BFA1.jpg [ 160.9 KiB | Przeglądany 4555 razy ]
BFA2.jpg
BFA2.jpg [ 162.35 KiB | Przeglądany 4555 razy ]

BSMZ Bunkier

Ciekawostka:

http://bydgoszcz.domiporta.pl/nieruchom ... /125198400

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]