Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest czwartek, 1 maja 2025, 15:29

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Szanowni Użytkownicy, mam w planach zakup skanera do negatywów, mam ich kilkadziesiąt metrów. Ostatnio pojawiły się skanery dedykowane do filmów małoobrazkowych w znanej niemieckiej sieci dyskontów, na pewno nie mają porównanie w skanerach bębnowych, ale proszę Was o opinie co do przydatności tego konkretnego urządzenia. Ja mam także do skanowania filmy typu 120 (60x90), box także leży na półce.

Gość
Awatar użytkownika

Ja mogę tylko napisać Ci, jak sobie sam radziłem z negatywami. Fotografowałem je, podobnie jak slajdy. A potem, w 'paincie', w przypadku negatywów, klikałem na opcję 'odwróć kolory'. To taka moja amatorszczyzna. :oops:

Gość
Awatar użytkownika

Kombinowałem w tym kierunku, także skanowanie na zwykłym płaskim skanerze. Zdjęcia po odwróceniu brakuje mi kilku szczegółów. Dlatego krążę wokół skanera bębnowego lub duplikatora z przetwornikiem CCD.

Gość

Korzystałem ze skanera Rollei DF-S 100 SE. Dość wygodny i szybki, zeskanowanie jednego przeźrocza to ok. 2 sek. Skanuje na kartę pamięci lub bezpośrednio do komputera. Rozdzielczość 1800 dpi, do prezentacji w internecie wystarczająca (nie próbowałem drukować odbitek). Jego, chyba największą wadą jest raczej mały zakres tonalny, co jest bardzo widoczne na większych obszarach o zmieniającej się jasności - na załączonym skanie widać to na przykładzie chmur. Inny skan zamieściłem w wątku "Piknik Country" (viewtopic.php?f=31&t=6580&p=47328&hilit=piknik+country#p47328).
Samo skanowanie to początek zabawy. Kolory (zwłaszcza na negatywach) mocno się zmieniają i nikną, pojawiają się różne rysy i plamki, często praktycznie niewidoczne gołym okiem. Praktycznie każdy skan wymagał retuszu i korekty kolorów.

Załączniki:
0835.jpg
0835.jpg [ 91.64 KiB | Przeglądany 2054 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]