Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest środa, 30 kwie 2025, 11:12

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Wyszło świetnie :1

Gość
Awatar użytkownika

^^^
Cieszę się, że to się dobrze ogląda, mimo że wciąż mam świadomość tego 'lepszego okna obok'... :oops:

W lutym, natrafiłem przypadkiem na film z 1993 roku, pokazujący 'narożnikową' część ulicy Naruszewicza. Link wstawiłem do działu z ulicami, do tematu tej ulicy. Tam, w jednym z wpisów, (z 30 paź 2014), wstawiłem 'szkic z pamięci', pustego narożnika, właśnie tego, z poniższego zestawu. We wspomnianym filmie, jest on również pokazany. (W zestawie jest z filmu kadr) Po prawej stronie widać fragment kamienicy nr 10, solidniej, ale rozebranej, raczej niepotrzebnie. Tym bardziej, że tuż obok miejsca po niej, powstały nowe bloki. Pod 'dziesiątką' miałem paru znajomych. Mieszkała tam Kasia W., obecnie mniej czy bardziej znana pani etnograf. 8-)

Załączniki:
N  1993 B.jpg
N 1993 B.jpg [ 178.85 KiB | Przeglądany 5660 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Pozostajemy w moi starym fyrtlu. Tym razem znów staniemy przy śluzie II, miejscu szczególnie mi bliskim. Tym mostem przechodziłem prawie codziennie, w obie strony. Do szkoły, (od poniedziałku do soboty, bo przypomnę, sobota też była dniem lekcyjnym) i do kościoła. I zapewne z tego powodu ten widok utkwił mi głęboko w pamięci.

Załączniki:
most G i ś II  B.jpg
most G i ś II B.jpg [ 184.77 KiB | Przeglądany 5570 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Dzisiejszy zestaw jest bardziej okolicznościowy... W 1981-szym, był to 'gorący czas', po znanych wydarzeniach 19-stego marca. Na starym zdjęciu widzimy transparent nad bramą wejścia do ZNTK...

Załączniki:
19 III 81 ZNTK B.jpg
19 III 81 ZNTK B.jpg [ 171.65 KiB | Przeglądany 4241 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Na początku lat 70-tych XXw. w pustej przestrzeni rejonu Strego Rynku, pojawiła się Kaskada.Tamte czasy były gospodarczo raczej skromne, więc taki 'ładny obiekt' budził przynajmniej ciekawość, choć może nie zachwyt. Szczególnie dla naszego, 'młodszego pokolenia', nie pamiętającego zabudowy przedwojennej. Takie eksperymenty architektonicznych kontrastów 'nowego i starego', pojawiały się również w innych miastach. Byłem do widoku Kaskady przyzwyczajony, byłem w niej parę razy. Najbardziej podobała mi się tamta przestrzeń, Mostowej, dużo światła... Nastał nowy wiek i pojawiające się, coraz głośniejsze plany 'zawężenia i odbudowania' tej części ulicy Mostowej, w końcu się zrealizowały, więc Kaskadę rozebrano... Choć kiedyś mówiło się też o 'obudowaniu jej', by wpasować ją w otoczenie... Na starym zdjęciu poniżej, widzimy Kaskadę od jej 'najbrzydszej strony', widzianej z ulicy Krętej. Kaskada poległa nie doczekawszy swojej 40-stki.

Załączniki:
Ka Kręta B .jpg
Ka Kręta B .jpg [ 195.07 KiB | Przeglądany 3582 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Młyny Rothera wspominane są tu na forum w paru miejscach. I trochę wahałem się, czy dzisiejszy zestaw umieścić gdzieś 'tam'... Jednak w końcu uznałem, że skoro jest to jednak zestaw porównawczy, to gdzie, jak nie tu... 8-)
No i przypomniało mi się i sprawdziłem, że wstawiałem tu zestawy z MR. :oops: ( Dla tych, którzy zaglądają tu od niedawna, podpowiem, że pokazane były w dniach 7 V 2017, 8 IV 2018, 28 X 2018, 10 X 2021 i 'rekonstrukcje' - 30 V 2017 i 25 XII 2023. Możliwe że coś pominąłem)

A dziś przypominam okres tuż po wojnie w którym zlikwidowano 'starą maszynownię' z kołami wodnymi i przekładniami kół zębatych, oraz most nad wlotem wody z Młynówki, która je napędzała... Zapewne tu, pod nawiezioną ziemią, są zachowane liczne ślady tych dawnych konstrukcji.

Załączniki:
MR koło Z B.jpg
MR koło Z B.jpg [ 175.71 KiB | Przeglądany 2699 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Dzisiejszy zestaw nawiązuje do poprzedniego, sprzed tygodnia. Na przedwojennym zdjęciu widać szersze w tym miejscu koryto Młynówki... Można uruchomić wyobraźnię, obrócić się w lewo i zobaczyć wpadające pod dawny most jej wody, które swą mocą napędzały młyńskie koła...

Załączniki:
szeroka  M B.jpg
szeroka M B.jpg [ 190.53 KiB | Przeglądany 1730 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Dzisiaj przypomnę narożnikowy dom przy ulicach Śniadeckich i Dworcowej. Nie chodzi mi o ten wpadający w oczy okazały, choć trochę zaniedbany budynek. Chodzi o ten mniejszy, z lewej strony, który został rozebrany w końcówce lat 60-tych, w czasie prac, związanych z budową hotelu Brda. Prześwit, który po nim pozostał, stał się częścią 'zakrzywionej', a więc zmienionej ulicy Fredry. Widok tego nie za dużego budynku, zachował się tylko we fragmentach, na kilku zdjęciach. Są święta, więc jutro, również będzie zestaw zdjęć, a w nim, będzie on bardziej widoczny...

Chcę tu jeszcze podziękować koledze szesnastemu. Wskazówka której mi udzielił, (w innym temacie), była dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. :oops: Częściej 'podglądam' forum bez logowania i w związku z tym, ta opcja się nie pokazuje. A gdy już się logowałem, to nie zwracałem na nią uwagi, no bo pewnie 'nie istniała'... Po tylu latach, znów się dowiedziałem czegoś nowego, o funkcjonowaniu forum. Dziękuję Ci szesnasty. I jeszcze przy tej okazji, Wszystkim życzę Miłego Świętowania.

Załączniki:
K.   Jadzi x D   B.jpg
K. Jadzi x D B.jpg [ 174.72 KiB | Przeglądany 999 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Drugie święto, drugi zestaw. A na nim widok z przypomnianym wczoraj budynkiem, który stał na dawnym narożniku ulic Śniadeckich i Dworcowej, po stronie północnej. Był nie za duży, ale wygląd miał dosyć charakterystyczny. Mimo to, słabo go pamiętam. Przypomnę, że został rozebrany w końcu lat 60 XXw., a miejsce w którym stał, jest częścią przebudowanej ulicy Fredry.

Załączniki:
D X Ś dom  B.jpg
D X Ś dom B.jpg [ 179.46 KiB | Przeglądany 901 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Planowałem zrobić dwa zestawy przypominające to miejsce. Ten, zrobiłem miesiąc temu i czekał na ten drugi, z widokiem od strony przeciwnej. Miały one wystąpić, w parze, jeden po drugim, w święta... Ale 'przepisy' się zaostrzyły i zestawu z widokiem na kajaki i most, przynajmniej przez jakiś czas nie będzie... Bo dobrze widziany nawet w 'googlach', pod każdym kątem, moim zdjęciem, mógł by ułatwić wrogom jakiś atak na niego... :shock:
Zatem w dzisiejszym zestawie, w roli drugoplanowej występuje most, który w przeciwieństwie do poprzedniego, Cesarskiego, zbudowano w nieco innym miejscu, przesuniętym na stronę wschodnią. I dlatego 'załapał się' do zestawu przypominającego położenie tych przedwojennych stanic wioślarskich, klubów BTW i Wisła.

Załączniki:
S W   B2.jpg
S W B2.jpg [ 197.13 KiB | Przeglądany 341 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]