AERO pisze:
Konkurs ;
Kto pierwszy wklei na Forum zdjęcia z ...Bydgoszczy

Trochę to trwało, ale podjąłem wyzwanie

Przede wszystkim - tam naprawdę nie ma co oglądać, ani po co jechać

Natomiast znalezienie osady bez GPS to nie lada wyzwanie. Sprawdziłem sobie wcześniej trasę na google maps, ale oczywiście zjazd przejechałem. Internet na komórce nie łapał zasięgu, nie szło wczytać mapy, więc z szosy zjechałem gdzieś tam na prawo dużo dalej i "na czuja". Trzeba pytać miejscowych, inaczej nie ma szans... Ale tereny puste

W końcu na polu stoi dwóch rolników przy jakichś pracach polowych. Podchodzę do nich i pytam jak dojechać do Bydgoszczy. "Do Bydgoszczy" - zastanawia się jeden i pojawia się na jego ustach szelmowski uśmiech "Ja wiem o co pani chodzi" (i jednocześnie zerka na auto pewnie próbując rzucić okiem na tablicę). Po czym zaczyna tłumaczyć - to będzie dosłowny cytat "To ciężko będzie stąd trafić i wytłumaczyć bo to kawałek jest. Ale nie w sumie niedaleko, ale dojazd trudny. Znaczy, droga dobra, przejezdna, ale jakby tu panu najlepiej... Pojedzie pan prosto, cały czas prosto, droga skręci, ale pan prosto. Aż przyjdą jeziorka... Po lewej przyjdzie jeziorko, i potem po prawej przyjdzie jeziorko (a przy tym fajnie gestykuluje). I pan pojedzie dalej prosto, ale kawałek. I będzie skrzyżowanie, a przy nim krzyż. I tam w prawo... I wtedy jeszcze cały czas prosto. Będzie z kilometr i tam będzie już widać".
No to podziękowałem człowiekowi. Rzeczywiście dość skomplikowane się to wydawało, ale było dokładnie jak mówił. Z żadnej strony nie widziałem żadnego drogowskazu do Bydgoszczy. Cała osada to jedno gospodarstwo (jeśli mieszkańcy to kiedyś przeczytają to pozdrawiam ich serdecznie). Ponoć mieszka jedna, czteroosobowa rodzina. Zatrzymałem się, zrobiłem kilka zdjęć. I tyle! Przecież nie będę iść ludzi męczyć głupimi pytaniami traktując ich jako atrakcję turystyczną. W zasadzie miałem wrażenie, że sam przysiółek rozciąga się dokładnie od początku do końca ich gospodarstwa. Bo jedna tablica jest na początku pola, a druga - na końcu. A na środku pola jest krzyżówka. Jedna z tych dróg wiedzie do domu, a reszta na trzy strony świata
I tyle... Bo co tu jeszcze napisać? Zresztą - patrzcie sami