Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest poniedziałek, 5 maja 2025, 20:16

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Zastanawiam się, czy może zaraz pojawi się coś w tym rodzaju:

Hrab pisze:
(...)
Takich sensacji są dziesiątki. Mieszczą się (wg dzisiejszych określeń)w kategorii tzw. tabloidów i nie bardzo przystają do poważnego forum.

Jakieś 15 lat temu czytałem książkę 'Zakazana archeologia', napisaną przez autorów, uważanych za poważnych. Jej treść głównie wypełniały przykłady przeróżnych odkryć archeologicznych, pokazujących przedmioty. np. wykonane przez ludzi. Ale datowane nie na tysiące lat, ale na miliony. I przez to, 'nie pasujące' do obowiązującej nauce o historii homo sapiens.

Obrazek

Pamiętam też inne ciekawostki z lektury, bądź TV. Jedna taka, to jakiś skomplikowany, zawierający mnóstwo kółek zębatych mechanizm, zdaje się że do nawigacji. Ale z czasów starożytnych, w których ponoć powstał i tym właśnie zadziwił odkrywców. Inne zagadki starożytnych to ponoć ogniwa elektryczne. Taka wiedza, wtedy uchodziła zapewne za tajemną i nieliczni byli jej posiadaczami. Możliwe, że w nie sprzyjającym czasie zabierali ją do grobów. Czy to możliwe, że brak śladów okopceń ścian czy sufitów, w licznych korytarzach i labiryntach, wypełnionych malowidłami, czy płaskorzeźbami, jest dowodem na wykorzystywanie czystego oświetlenia, - elektrycznego? Spotkałem się kiedyś z informacją, że zrobiony model lampy według wzoru z płaskorzeźby w Denderze, zasilany prądem z ogniw, również zrobionych według wspomnianych wzorów, - dał światło.

Czy tematy tego typu są 'poważne', czy bardzo odległe, więc nie poważne?

Załączniki:
Komentarz: Płaskorzeźba pokazująca ponoć taką lampę.
żarówka  E 1.jpeg
żarówka E 1.jpeg [ 48.28 KiB | Przeglądany 2109 razy ]
Komentarz: Model świecącej lampy.
żarówka E 2.JPG
żarówka E 2.JPG [ 35.84 KiB | Przeglądany 2109 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Jeśli interesują Cię takie tematy to odwiedź forum http://www.paranormalne.pl . Niech Cię tytuł nie zmyli, nie ma tam tylko o duchach, znajdziesz tam wszystko od UFOków, przez teorie spiskowe, na ciekawostkach z fizyki kończąc. Zakazana Archeologia, prastare cywilizacje, wojny atomowe w starożytności regularnie się tam przewijają. Niewiele one wnoszą do dyskursu naukowego, ale bardzo fajnie się o tym czyta.

Co do ogniw elektrycznych i słynnych baterii z Iraku to okazało się, że były wykorzystywane przez ówczesnych złotników; zostały zapomniane bo ówcześni mistrzowie strzegli swoich tajemnic. Zupełnie przypadkiem mogą one jednocześnie przechowywać prąd, naturalnie wtedy o tym nie wiedziano.

Gość
Awatar użytkownika

Właśnie parę dni temu (8.04) odszedł jeden z najbardziej znanych i uznanych badaczy,
a zarazem twórca, przyjmując narzucone określenie, - „publikacji tabloidowych”.

Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Przypomniałem o istnieniu tych 'tajemnic historii', głównie w celu dowiedzenia się, jak według Was traktować te tematy. Bo patrząc z drugiej strony, można udawać że one nie istnieją. Kiedyś wciągały mnie te zagadki. Ale po jakimś czasie, stały się dla mnie, chyba obojętne.

Karass pisze:
(...)
Co do ogniw elektrycznych i słynnych baterii z Iraku to okazało się, że były wykorzystywane przez ówczesnych złotników; ...

^^^ Też kiedyś słyszałem, że wiele dawnych złotych przedmiotów, może okazać się 'pozłacanymi'. :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]