Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest czwartek, 1 maja 2025, 19:37

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Cytuj:
Szanowni Państwo,

mamy wielką przyjemność zaprosić Państwa na organizowane wspólnie z Urzędem Miasta Bydgoszczy, Stowarzyszeniem na rzecz rozwoju transportu publicznego, Miejskimi Zakładami Komunikacyjnymi Sp. z o.o., Mobilis Sp. z o.o. oraz PKS w Bydgoszczy Sp. z o.o. - obchody 125-lecia Komunikacji Miejskiej w Bydgoszczy oraz Europejskiego Dnia bez Samochodu. Zapraszamy serdecznie 22 września 2013 r. w niedzielę na festyn i wystawę autobusów na Wyspie Młyńskiej, paradę tramwajów i autobusów, przejazdy liniami specjalnymi (tramwaje i autobusy) oraz na "drzwi otwarte" w zajezdni tramwajowej MZK Sp. z o.o. na ulicy Toruńskiej.

Ponadto, w godz. 10:00 – 14:00, Miejskie Zakłady Komunikacyjne Sp. z o.o. zapraszają na „drzwi otwarte” do zajezdni tramwajowej przy ul. Toruńskiej. Dojazd na zajezdnię tramwajową zabezpieczą specjalne linie komunikacyjne: tramwajowa linia nr 10 oraz autobusowa linia nr 125.

pełna informacja na: https://www.facebook.com/events/512949922126808/
Rozkłady jazdy linii specjalnych nr 10, 100 i 125 obowiązujące w dniu 22.09.2013 r. są już dostępne na naszej stronie internetowej http://www.zdmikp.bydgoszcz.pl .

Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą

Gość
Awatar użytkownika

Ja planuję to zobaczyć. Następne takie 'urodziny' komunikacji, może dopiero będą za 25 lat... Oglądając to zapewne już z chmurki, wielu szczegółów nie będę w stanie dostrzec. :ang

Gość
Awatar użytkownika

W czasie tamtego zwiedzania zwróciłem uwagę na pewien 'zabytek techniki'. Wciąż, jak było widać, używany i zapewne sprawny. Chodzi o ręczną prasę obrotową, do wyciskania 'czegoś tam'. Zastanawiałem się robiąc jej zdjęcie, czy w XXI wieku nie powinna być ona w muzeum techniki... :D

Załączniki:
prasa.JPG
prasa.JPG [ 67.53 KiB | Przeglądany 4415 razy ]

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

kawałek dalej stała też wiekowa maszyna

Załączniki:
20130922-DSC_7971.jpg
20130922-DSC_7971.jpg [ 173.31 KiB | Przeglądany 4410 razy ]

Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą

Gość
Awatar użytkownika

BYDZIAK 1958 pisze:
W czasie tamtego zwiedzania zwróciłem uwagę na pewien 'zabytek techniki'. Wciąż, jak było widać, używany i zapewne sprawny. Chodzi o ręczną prasę obrotową, do wyciskania 'czegoś tam'. Zastanawiałem się robiąc jej zdjęcie, czy w XXI wieku nie powinna być ona w muzeum techniki... :D

Dlaczego w muzeum ? Takich pras balansowych jest w różnych warsztatach jeszcze sporo. Skoro są sprawne, to tylko świadczy o jakości wykonania. Przy dzisiejszej chińskiej tandecie to rarytas mieć taką prasę.

Gość
Awatar użytkownika

Prasa balansowa do wyciskania/wciskania pierścieni łożysk.
Nic bardziej niezawodnego i o lepszym stosunku cena/jakości nie wynaleziono.

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Zgadzam się z Tobą jak najbardziej. Moje sugestie co do 'muzeum techniki' powstały przez kontrast 'nowoczesności' i 'starocia'. Nie neguję jego sprawności. :D

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Coś o zajezdni i to co miało miejsce nieco później około godziny 14:30 na mieście a mianowicie Parada Tramwajów i Autobusów z ronda Jagiellonów do Myślęcinka gratka dla wszystkich co lubią komunikację i nie tylko, w paradzie jechały wszystkie zabytkowe pojazdy jak i te nieco nowocześniejsze.

Bydziak odnośnie nowoczesności ze starocią to linia tramwajowa numer " 10 " obsługiwana przez nieco starszy jak i nowoczesny tramwaj

Załączniki:
20130922-DSC_7906.jpg
20130922-DSC_7906.jpg [ 181.87 KiB | Przeglądany 4338 razy ]
20130922-DSC_8172.jpg
20130922-DSC_8172.jpg [ 150.34 KiB | Przeglądany 4338 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Ja też na niektóre rzeczy patrzyłem również pod kątem porównania. W przypadku poniżej, pomijając stan dewastacji, można zobaczyć jak na przestrzeni ostatnich lat, zmieniły się rozwiązania sposobu budowy przejść międzyczłonowych. To 'stare', na pierwszy rzut oka skomplikowane, był stosunkowo prostym rozwiązaniem. Teraz, głównie europejscy producenci pojazdów zarówno szynowych jak i autobusów, nie bawią się w kombinowanie. Całe przejścia (opończe, sprzęgi itp) kupują u Hubnera, który chyba ma już na to przysłowiowy monopol.

Załączniki:
porównanie.JPG
porównanie.JPG [ 72.66 KiB | Przeglądany 4296 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

W tajnej części zajezdni pokazano po raz pierwszy tramwaj z napędem antygrawitacyjnym.
Przyszłość przed nami :):)

Załączniki:
PrzyszłośćMZK.jpg
PrzyszłośćMZK.jpg [ 108.06 KiB | Przeglądany 4271 razy ]

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Nieprawda!! Tam z tyłu za tramwajem widać nogi gościa, który trzyma tramwaj dwoma palcami :P

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Zgadza się. A ten gość odbywał ostatnią medytację przed wejściem za stery. Tramwaj miał zadebiutować w paradzie. Widziałem go jak 'wyjechał', ale motorniczy stracił nad nim kontrolę i poszybował w kierunku Brdy. Tam ponoć do niej wpadł i zatoną. Motorniczy wyszedł z tego cało. Twórcy pomysłu by wyjść z twarzą, mówią, że tak naprawdę, to to ma być tramwaj podwodny. :):)

Gość
Awatar użytkownika

To teraz wiem dlaczego w tramwaju były zamontowane zbiorniki balastowe :):)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]