Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest czwartek, 1 maja 2025, 18:36

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Moim zdaniem film, który trzeba zobaczyć.
W kinach ma być od 9 maja.

http://www.youtube.com/watch?v=DHBtxwE_bQ0
http://www.filmweb.pl/film/Powstanie+Wa ... 014-690058

Gość
Awatar użytkownika

Wybieram się. Jestem ciekaw jak kroniki filmowe wyglądają w kolorze. Tym bardziej, że większość "klasycznych" ujęć znamy. Ciekaw jestem efektu twórców. Zdania na temat powstania nie zmienię - o czym niżej.
Nie wróżę filmowi dużej frekwencji mimo widocznej promocji. Temat nie jest interesujący dla młodych ludzi. No może gdyby było powstanie w 3D to może...
Kiedyś zadano młodzieży w sondzie ulicznej pytanie: Jakie powstanie Polacy wygrali: Powstanie Styczniowe, Powstanie Listopadowe czy Powstanie Warszawskie. Odpowiedź w większości padała, że Powstanie Warszawskie dlatego, że... obchodzimy rocznicę wybuchu jest znane, więc musieliśmy je wygrać. I tu jest sedno... Obchodzimy każdego roku rocznice klęski.

Powstanie Warszawskie jako wydarzenie historyczne w wymiarze ludzkim i materialnym było jedną z największych tragedii na kartach najnowszej historii Polski. Bohaterstwo, poświęcenie, walka, heroiczna odwaga z jednej strony i z drugiej nieodpowiedzialność, nieprzygotowanie, brak rozpoznania, broni, amunicji doprowadziła do klęski. Po co?

Czy w tak nieodpowiedzialny sposób wobec żołnierzy i cywilów zachowuje się dowództwo posyłając jednych i drugich na pewną śmierć? Gdyby podobne wydarzenie - oczywiście w mniejszym wymiarze - miało miejsce współcześnie, dowództwo stanęłoby przed sądem wojskowym.

W sposób nieodpowiedzialny podjęto decyzję o wybuchu powstania. W ciągu 63 dni zginęło blisko 200.000 Polaków z tego większość to cywile. Niemców zginęło około 1.500 osób... Stolicę w 80% zrównano z ziemią. Miasto przestało istnieć. Dorobek pokoleń poszedł w pył. Czy Powstańcy o tym myśleli jak paliły się kolejne domy, kościoły, szkoły, biblioteki, muzea...

Postawiłem wcześniej pytanie. Po co? Czy było warto? Nie pytam z dzisiejszej perspektywy. Tak pytać łatwo. Pytam z perspektywy wojny. Z perspektywy tamtego czasu. Dlaczego posłano na śmierć nieprzygotowanych i nieuzbrojonych ludzi?

Za komuny manipulowano i kłamano o powstaniu. I w wtedy i teraz używa się jej do politycznych celów. Dodatkowo historię się wybiela, spłaszcza. Na potrzeby mojej wypowiedzi (i w nawiazaniu do filmu) "koloruje" się historię.
Przykład wybielania/"kolorowania" z tego samego okresu w odniesieniu do naszych zachodnich sąsiadów.
Gdy piszę się o II wojnie światowej w kontekście technologii, wynalazków itp. osiągnięć myśli technicznej, używa się terminologii np. "niemiecka rakieta", "niemiecki czołg" "niemiecki samolot o napędzie odrzutowym" "niemiecki program atomowy".
Natomiast gdy pisze się o ludobójstwie, eksterminacji, komorach gazowych, piszę się o "nazistowskich obozach śmierci", czy "nazistowskim programie eksterminacji".

Powstanie Warszawskie było klęską i niespotykaną nieodpowiedzialnością dowództwa. Było wysłaniem Bohaterów na pewną śmierć. "Kolorowanie" historii doprowadza do jej wybielenia. Mam nadzieję, że ten kolorowy film nie przyczyni się "kolorowania" historii.

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

proponuję iść wspólnie, My użytkownicy forum zgadajmy się na jeden dzień.

Multikino: 11:20 i 13:50
Cinema: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

cinema 20:00 i później mi pasuje ;)

Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

kita pisze:
cinema 20:00 i później mi pasuje ;)

odstraszają mnie weekendowe ceny

Gość
Awatar użytkownika

Mi, podobnie jak Kicie od 20:00 wzwyż.

Gość
Awatar użytkownika

Bardzo często w TV, w różnych wiadomościach czy innych tematycznych materiałach o czasach drugiej wojny, w ilustracjach filmowych okupowanej W-wy, możemy zobaczyć np. scenę bodaj z ul. Parkowej. Ciekawy jestem, czy film 'zrobiono' ze scen z powstania, czy może zobaczymy i inne, 'nie warszawskie' miejsca. Tak czy siak, film zapowiada się, przynajmniej dla nas, bardzo ciekawie. :za

Gość
Awatar użytkownika

Proponuję poniedziałek, 12.05.2014., godz 20:00.
Zbieram zapisy.

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

salamon pisze:
Proponuję poniedziałek, 12.05.2014., godz 20:00.
Zbieram zapisy.

niektórzy pracują w tygodniu... będzie jak będzie. Każdy napisał o której mu pasuje, ktoś najwyżej do Was dołączy ;)

Gość
Awatar użytkownika

Pawle,
teksty typu "odstraszają weekendowe ceny" (mnie też), "w tygodniu pracujemy" (ja też) są mało precyzyjne :(
Zaproponuj termin (jako i ja uczyniłem) a spróbujemy się dostosować.
Ja wcześniej niż o 20:00 nie mogę (żona pracuje do 19:00, nie ma z kim dzieciaków zostawić).
Daj kilka propozycji, inni też dorzucą swoje, i... kupimy bilet dla grup zorganizowanych :):)

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Proponuję zastanowić się nad wtorkiem w kinie Helios.
Bilet wtenczas kosztuje 12 zł.
Seanse filmu są od 18:00 do 22:00 co godzinę.

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

salamon pisze:
Pawle,
teksty typu "odstraszają weekendowe ceny" (mnie też), "w tygodniu pracujemy" (ja też) są mało precyzyjne :(
Zaproponuj termin (jako i ja uczyniłem) a spróbujemy się dostosować.
Ja wcześniej niż o 20:00 nie mogę (żona pracuje do 19:00, nie ma z kim dzieciaków zostawić).
Daj kilka propozycji, inni też dorzucą swoje, i... kupimy bilet dla grup zorganizowanych :):)

Ja nawet nie wiem kiedy mi pasuje, co chwilę coś mi wyskakuje.
Helios to dobry pomyśl, może znów włączą alarm i pójdziemy drugi raz ;-)

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

I co idzie ktoś jutro na 20:00 do kina Helios?

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Ja pójdę w przyszłym tygodniu. W ten pracuję do 22:00 :-(

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

znalezione:

Cytuj:
W ramach spotkań "Kina na Temat" młodzież z bydgoskich szkół obejrzy film "Powstanie warszawskie" i porozmawia o tym, czy ofiara Polaków miała wtedy sens.
Od kilku miesięcy przynajmniej raz w miesiącu największa sala kina Helios zapełnia się młodymi ludźmi, którzy chcą nie tylko oglądać dobre kino, ale też o nim rozmawiać. Był już temat cyberprzemocy, tolerancji dla innych, patriotyzmu i trudnej relacji dziecko - rodzic. Tym razem przyczynkiem do dyskusji stanie się wyjątkowy film "Powstanie Warszawskie". Nie jest to kolejne fabularna historia osadzona w realiach zniszczonej wojną Warszawy, ale pieczołowicie odrestaurowane i pokolorowane kroniki z 1944 r. Oglądamy na ekranie rzeczywiste wydarzenia, a nie odgrywane przez aktorów sceny. Mało tego, dzięki specjalistom odczytywania słów z ruchu warg udało się odtworzyć to, co przed kamerą (nie zawsze do kamery) mówią ówcześni mieszkańcy Warszawy. Efekt jest porażający właśnie dlatego, że są to głównie rozmowy i słowa zupełnie przypadkowe. Widzowie z seansów wychodzą oniemiali z wrażenia, zaskoczeni, przytłoczeni prawdą o powstaniu. Z tym trudnym tematem zmierzą się uczniowie bydgoskich szkół, którzy po projekcji filmu spróbują samodzielnie ocenić, czy ofiara powstańców była potrzebna, czy była to bezsensowna tragedia z góry skazana na porażkę. Zrozumieć powstańczy zryw pomogą im zaproszeni przez Heliosa eksperci.

W maju kino Helios zaplanowało dwa spotkania - 15 i 22 maja. Oba rozpoczną się o godz. 9. Bilety dla uczniów kosztują 10 zł. Informacja o dostępności miejsc - tel. 52 581 00 53 lub 722 382 316.

Cały tekst: http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... z31a6y4Iuj

źródło: http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... wskim.html

Gość

Dajcie znać jakie są wasze odczucia na temat tego filmu... oczywiście jak już go zobaczycie.
Sam wybrałbym się z miłą chęcią ale jeśli chodzi o polskie filmy to chodzę tylko na te które mają naprawdę dobre opinie.

Gość
Awatar użytkownika

Film widziałem.
Pomysł stworzenia fabuły do zdjęć dokumentalnych wypadł bardzo dobrze.
Moim skromnym zdaniem film godny polecenia.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]