Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest czwartek, 1 maja 2025, 21:52

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Tak po prostu piszę swoje przemyślenia..
Jeśli komuś się nie podoba to niech nie czyta.

Powoli nie wiem co myśleć o starych budynkach.
Z jednej strony zgadzam się z niektórymi komentarzami z drugiej strony jednak nie..

Oczywiście, nie znam się na zabytkach, starych budynkach, konstrukcjach itd itd.. Dlatego jak coś mi potrzeba to się pytam.
Dziwi mnie to, że większość osób uważa stare budynki jako coś niepotrzebnego.
Zgadzam się z tym, że budynki stoją, nikt się nimi nie interesuje.. A jak przychodzi co do czego to jest płacz i zgrzyt zębów.
Tylko tu jest jedno ale..
..żeby cokolwiek odnowić i uratować od totalnej dewastacji lub rozbiórki, potrzeba inwestora. Tylko czemu o czymś takim mówią/piszą osoby, które mają dobrze prosperującą firmę. Zarzucają, że BUNKIER ma się tym zająć i basta "a ja sobie popatrzę i ponarzekam mając wszystko tam, gdzie światło nie dochodzi".
Tu oczywiście zaczyna się pierwszy i najważniejszy problem - skąd wziąć pieniądze?
Stowarzyszenie nie zarabia na siebie tylko istniejąc. "Żyje" ze składek.
Kiedyś z tego co pamiętam był pomysł, żeby przejąć wieżę ciśnień na Inwalidów. Z tego co się dowiedziałam od pewnej osoby (nie wiem czy osoba o której myślę to przeczyta ;) ), że zasadniczym problemem jest tu zbiornik, który niestety stanowi poważne zagrożenie. Niestety.

Podsumowując ten mój dziwny wywód...
Gdyby BUNKIER miał odkupywać i ratować stare budynki to każdy członek by musiał być miliarderem, a składka (żeby stowarzyszenie funkcjonowało oraz na wydatki na ratowanie zabytków) by musiała wynosić około miliona (najlepiej euro) od osoby na miesiąc.

Jeśli ktokolwiek się ze mną nie zgadza to niech pisze.. chętnie poczytam odmienne zdanie na ten temat
konstruktywna krytyka również mile widziana

to co napisałam to tylko moje osobiste zdanie na ten temat

Gość
Awatar użytkownika

Masz kolego rację.
Smutne jest to, że stare obiekty popadają w ruinę.
Co do ich odrestaurowania to powinno się wziąć za Du..ę
właścicieli tych obiektów. Bo takowi istnieją.
Nam jedynie pozostaje uwieczniać ja na fotografiach
dla potomnych.
Ewentualnie opisać historię tych obiektów.
Smutny temat ----- :cry:

Gość
Awatar użytkownika

paschendaele pisze:
(...)
Kiedyś z tego co pamiętam był pomysł, żeby przejąć wieżę ciśnień na Inwalidów. Z tego co się dowiedziałam od pewnej osoby (nie wiem czy osoba o której myślę to przeczyta ;) ), że zasadniczym problemem jest tu zbiornik, który niestety stanowi poważne zagrożenie. Niestety.
(...)

Nie znam za dobrze tego pomysłu. Ale skoro jest ona do przejęcia, to znaczy że się zakłada, że nie będzie już ona pełniła swej funkcji. Czyli że zbiornik jest nie potrzebny. Zapewne jest żelazny, więc w miarę 'łatwy' do zezłomowania. Zysk pokrył by środki... Złomiarze zaproszeni do 'współpracy' pewnie przybyli by ochoczo.

Gość
Awatar użytkownika

BYDZIAK 1958 pisze:
paschendaele pisze:
(...)
(...)

Nie znam za dobrze tego pomysłu. Ale skoro jest ona do przejęcia, to znaczy że się zakłada, że nie będzie już ona pełniła swej funkcji. Czyli że zbiornik jest nie potrzebny. Zapewne jest żelazny, więc w miarę 'łatwy' do zezłomowania. Zysk pokrył by środki... Złomiarze zaproszeni do 'współpracy' pewnie przybyli by ochoczo.

podałam ten przykład..
jednakże to jest zbyt solidna konstrukcja na złomiarzy
poza tym mało miejsca - na pocięcie
a do tego problem z usunięciem kawałków - chyba, że wyrzucać przez okno

swoją drogą.. który ze złomiarzy chodzi z zestawem do cięcia metalu (mam na myśli ten zestaw z butlą z acetylenem)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]