Witam ponownie,
zauważyłem, że całkiem sporo osób odwiedziło mój wcześniejszy post, a mimo to nie ma żadnego odzewu.
Zastanawiam się co może być przyczyną i na wszelki wypadek chcę rozwiać możliwe obawy.
Nie jestem sympatykiem Wehrmachtu, SS ani innych podobnych im mentalnie formacji.
Mój dziadek służył w 10 Pułku Strzelców Polskich Armii Hallera, który po powrocie z Francji do Polski przemianowany został na 52 Pułk Strzelców Kresowych i stacjonował początkowo w Zambrowie, a później w Zgierzu. Jako, że dziadek związany był z Bydgoszczą, po okresie urlopowania przeniósł się do 61 Pułku Piechoty Wielkopolskiej, w którym służył aż do zakończenia wojny obronnej1939 roku. Miał szczęście wydostać się z kotła nad Bzurą i uczestniczyć w obronie Warszawy.
Jeśli ktokolwiek z Forumowiczów jest zainteresowany dokładniejszymi informacjami, lub zdjęciami chętnie służę.
Moje zainteresowanie rekonstrukcją historyczną początkowo chciałem powiązać z osobą mojego dziadka lecz stało się tak, że stałem się posiadaczem motocykla BMW R12 z 1938 roku w oryginalnym wojskowym malowaniu Wehrmachtu i wszystko potoczyło się nieco inaczej.
Nie mając więc na celu gloryfikowania najeźdźców, muszę przyznać, że używany przez nich sprzęt wzbudził moje ogromne zainteresowanie, a istniejące już w Polsce grupy rekonstrukcyjne sprawiły, że pojawiła się myśl o utworzeniu podobnej w Bydgoszczy.
Mamy odrestaurowywane polskie umocnienia obronne z 1939 roku, byłe D.A.G. Bromberg, Luftmunę i dawny poligon V2 w Wierzchucinie, mamy więc o czym mówić, pisać i co pokazywać, również w formie rekonstrukcji historycznej.
Wierzę i mam nadzieję, że wśród sympatyków tego forum znajdą się osoby zainteresowane utworzeniem takiej grupy.
Kontakt ze mną:
grhbromberg@wp.plPozdrawiam serdecznie
Andy