Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest piątek, 2 maja 2025, 14:19

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Gość

Witam,

czy wśród odwiedzających to forum znajdują się osoby zainteresowane przynależnością do Grupy Rekonstrukcji Historycznej?
Mamy już Grupę Rekonstrukcji Historycznej 62 Pułku Piechoty Wielkopolskiej i może warto pomyśleć o "drugiej stronie" prezentującej oddziały okupanta.
Zachęcam do konstruktywnej dyskusji, a chętnych do kontaktu ze mną.

Pozdrawiam

Andy

Gość

Witam ponownie,

zauważyłem, że całkiem sporo osób odwiedziło mój wcześniejszy post, a mimo to nie ma żadnego odzewu.
Zastanawiam się co może być przyczyną i na wszelki wypadek chcę rozwiać możliwe obawy.
Nie jestem sympatykiem Wehrmachtu, SS ani innych podobnych im mentalnie formacji.

Mój dziadek służył w 10 Pułku Strzelców Polskich Armii Hallera, który po powrocie z Francji do Polski przemianowany został na 52 Pułk Strzelców Kresowych i stacjonował początkowo w Zambrowie, a później w Zgierzu. Jako, że dziadek związany był z Bydgoszczą, po okresie urlopowania przeniósł się do 61 Pułku Piechoty Wielkopolskiej, w którym służył aż do zakończenia wojny obronnej1939 roku. Miał szczęście wydostać się z kotła nad Bzurą i uczestniczyć w obronie Warszawy.

Jeśli ktokolwiek z Forumowiczów jest zainteresowany dokładniejszymi informacjami, lub zdjęciami chętnie służę.
Moje zainteresowanie rekonstrukcją historyczną początkowo chciałem powiązać z osobą mojego dziadka lecz stało się tak, że stałem się posiadaczem motocykla BMW R12 z 1938 roku w oryginalnym wojskowym malowaniu Wehrmachtu i wszystko potoczyło się nieco inaczej.

Nie mając więc na celu gloryfikowania najeźdźców, muszę przyznać, że używany przez nich sprzęt wzbudził moje ogromne zainteresowanie, a istniejące już w Polsce grupy rekonstrukcyjne sprawiły, że pojawiła się myśl o utworzeniu podobnej w Bydgoszczy.
Mamy odrestaurowywane polskie umocnienia obronne z 1939 roku, byłe D.A.G. Bromberg, Luftmunę i dawny poligon V2 w Wierzchucinie, mamy więc o czym mówić, pisać i co pokazywać, również w formie rekonstrukcji historycznej.
Wierzę i mam nadzieję, że wśród sympatyków tego forum znajdą się osoby zainteresowane utworzeniem takiej grupy.

Kontakt ze mną: grhbromberg@wp.pl

Pozdrawiam serdecznie

Andy

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Andy pisze:
Jeśli ktokolwiek z Forumowiczów jest zainteresowany dokładniejszymi informacjami, lub zdjęciami chętnie służę.

Może kiedyś chciałbyś podzieliś cię całą tą historią i zdjęciami pokazując je na forum?

Gość
Awatar użytkownika

Andy pisze:
Wierzę i mam nadzieję, że wśród sympatyków tego forum znajdą się osoby zainteresowane utworzeniem takiej grupy.

Ooo, grup rekonstrukcyjnych w Bydgoszczy, także niemieckich jest sporo, ale jakoś żadna nie ma siły przebicia. Może Tobie się uda. Będę trzymał kciuki.
A czy poza motorem masz coś jeszcze z umundurowania i wyposażenia WH?
Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie odtwarzania obu stron. No może poza finansami :)

http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi

Gość

Ewing pisze:
Andy pisze:

Może kiedyś chciałbyś podzieliś cię całą tą historią i zdjęciami pokazując je na forum?

Z chęcią podzielę się kilkoma informacjami, zdjęciami, a zwłaszcza ciekawymi (w mojej opinii) dokumentami na Forum :)

Gość

Hej,
co do kompletowania sprzętu to uzależniam to od profilu jaki ustali się w trakcie tworzenia grupy. Ze swojej strony nie mam "parcia" na tworzenie własnej grupy jeśli rzeczywiście już takie istnieją w Bydgoszczy. Brak siły przebicia może być wynikiem braku współpracy.
Osobiście skłaniam się do stworzenia lub uczestnictwa w grupie WH/WL. Mundur SS mi nie odpowiada...
Mam kilka drobiazgów, które da się wykorzystać, ale wstrzymuję się z zakupami do czasu ustalenia czego tak naprawdę potrzebuję.
Kieruję się też przysłowiem, że "zgoda buduje..." i jeśli są już w Bydgoszczy grupy lub osoby zajmujące się rekonstrukcją WH to proszę aby się również odezwały i może zachęciły do wstąpienia w swoje szeregi. Połączmy siły!

Andy :za

Gość
Awatar użytkownika

Podziwiam ludzi z tak wielką pasją. Mnie kiedyś przebrali w strój średniowieczny. Jakoś tam wyglądałem. Ale jak na noszenie munduru, to mam już chyba za starą twarz i zepsuł bym całą estetykę przedstawienia. :D

Gość
Awatar użytkownika

Bydziak, wszystko zależy od postaci, którą chciałbyś odtwarzać. W przypadku Wojska Polskiego - "za II RP"mógłbyś być w Obronie Narodowej, starszym podoficerem, oficerem, w oddziałach idących ze wschodu - nawet szeregowym. Możliwości jest sporo.
Andy, rozejrzyj się może na dobroni.pl - czasami są grupy nie przywiązane do konkretnego miasta i odtwarzanej armii (sam do takiej należę) - czasami ważna jest zwykła międzyludzka "chemia".

Gość

Hej,

Bydziak - nie jestem już najmłodszy ale w porównaniu z moimi znajomymi to szczeniak ze mnie :):) Mam masę dokumentów dotyczących Bydgoszczy, mojej rodziny i zamierzam je w części stopniowo prezentować na Forum. Nie mniej dziękuję za powitanie.

Zecer - dziękuję za głos i sugestie w sprawie rekonstrukcji. Cieszę, że znalazłeś swoje miejsce. Jak już zaznaczyłem wcześniej, nie mam parcia na tworzenie nowej grupy WH jeśli takie już istnieją w naszym mieście. Jednak gdybym odnalazł w Bydgoszczy taką chemię. która potrafi zatomizowane środowisko połączyć w trwały związek było by to wspaniałe. Jak pokazuje Bunkier, taka chemia jest możliwa. Dlatego proszę o pomoc w kontaktach z rekonstruktorami WH z Bydgoszczy.

Gość
Awatar użytkownika

W dzisiejszych czasach trudno scalić pasjonatów, zawsze coś ważniejszego znajdzie się od "uprawiania" hobby.
Nie wiem czy istnieje jeszcze GRH Dremader, oni bawili się w WH.

Gość
Awatar użytkownika

bunkier pisze:
Nie wiem czy istnieje jeszcze GRH Dremader, oni bawili się w WH.

SRH "Dromedar".
Latem jeszcze byli na pikniku przy śluzie Okole.

Gość
Awatar użytkownika

zecer pisze:
SRH "Dromedar"

Właśnie o tą grupę mi chodziło :D

Gość

Wygląda na to, że dzięki Waszej pomocy udało się. Odnalazłem w sieci strony www dwóch grup rekonstrukcji historycznej w Bydgoszczy.
Jeśli ktokolwiek jeszcze będzie zainteresowany ich działalnością to przydatne mogą się okazać poniższe linki:

Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznych Dromedar
http://srh.dromedar.prv.pl/index.html
oraz
Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznych Nordland
http://www.nordland.com.pl/portal/index.php

Wydaje mi się, że ten temat mogę uznać za w miarę wyczerpany, chociaż jeśli okaże się, że ktoś czuje niedosyt lub wie o istnieniu innych grup i osób zainteresowanych rekonstrukcją WH/WL to czekam na maile :za

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Gość
Awatar użytkownika

Pierwszą grupę mogę polecić, współpracowaliśmy z nimi nie raz.
Z drugą grupą mieliśmy raz do czynienia i ten jeden raz wystarczył żeby zrezygnować z nich.

Gość
Awatar użytkownika

Z tego co wiem Nordland rekonstruuje SS. Z innego źródła też doszły mnie słuchy, że grupa dzieli się i pączkuje.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Tak misię skojarzenia nasunęło, że dzieli się i pączkuje to co jest bezpłciowe :P

Gość

Brzmi to cokolwiek smutnawo...
Nadal uważam, że stać nasze środowisko bydgoski i okoliczne na utworzenie czegoś na dobrym poziomie.
Przecież są ludzie z wiedzą i pasją i bez skłonności do niepotrzebnych podziałów.
Ujmę to więc tak:
ktokolwiek chce współtworzyć Grupę Rekonstrukcji Historycznej odtwarzającą wojska Wehrmachtu (jedną z jednostek stacjonujących w Bydgoszczy, czyt. okupujących) w ich umundurowaniu i wyposażeniu z 1939 roku, zapraszam do kontaktu ze mną mailem grhbromberg@wp.pl lub na facebooka GRH Bromberg.

Niech się rodzi... :)

Andy

"Too many chiefs only one Indian"

Tytuł: Witam pasjonata
Gość

Kolego odnośnie ludzi zainteresowanych rekonstrukcja historii to znam kilku sam mam bzika na punkcie 2 ws jeżeli będziesz miał ochote pogadać spotkać się to może uda się cos ciekawego stworzyć . Od kilku lat jezdze na Hel na odbywające się tam w sierpniu D-DEAY HEL polecam wejdź na strony z tym związane . Mój kontakt HEAVY15@INTERIA.EU

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]