Witam. Od paru lat intrygują mnie pewne ruiny na Jarze czynu społecznego. Znajdują się one dokładnie tutaj:

I tu się pojawia moje pytanie - czy ktokolwiek ma jakiekolwiek informacje co tam się mogło znajdować i w jakich latach? Przewertowałem kilkanaście map Bydgoszczy z ostatnich 150 lat - nie znalazłem absolutnie żadnego pisemnego świadectwa, że znajdował się tam jakiś budynek. Podam dwie przykładowe mapy, z okresu okupacji gdy ulica Ogrody nazywała się Gartenstrasse, a jar Friedhofsweg (Droga Cmentarna/ Ku Mogiłom. Po wojnie drogę nazwano na krótko Mogiły) z 1941 oraz wcześniejszą, pruską z 1908 z zaznaczonym miejscem, gdzie budynek powinien być zaznaczony:

Na mapie z 1941 widnieją tylko cztery budynki na skrzyżowaniu Gartnerstrasse i Friedhofsweg - czyli w miejscu dzisiejszego pawilonu handlowego, domku jednorodzinnego i miasteczka rowerowego. Wiadomo, że przetrwały wojnę bo znajdują się także na mapie z 1945. Niestety co tam się znajdowało również nie wiem, i jeśli ktoś przypadkiem by widział to nie pogardzę tą informacją

Niemniej jednak chodzi o to, że na obydwu mapach (a także żadnej innej, jednak podałem tylko dwie dla jasności) w miejscu gdzie powinien się znajdować budynek - nie ma nic zaznaczonego.
Dzisiaj byłem udokumentować wspomniane ruiny.
Rzut od przodu, mur parę metrów przed ruinami właściwymi. Na zdjęciu tego nie widać, ale jest lekko zaokrąglony.

Prawdopodobnie ocalały fragment stalowego ogrodzenia, bramy wejściowej:

Rzut poglądowy z odległości tego muru:

Lewa strona, z wnęką przypominającą zamurowane okno:

Napis na cegle:

113/1. Na trzech innych cegłach znalazłem jeszcze 2.20
Widok z tego miejsca na resztę:

Za tymi quasi-schodkami jest wspomniana wnęka:

Druga strona ruin:

Zbliżenie na bordowy fragment:

W dotyku przypominało wypaloną glinę, coś ceramicznego. Obok mamy coś takiego:

Kolejny rzut ogólny:

Tyle co da się uzyskać z ruin - rozplanowanie pomieszczenia:

Zdjęć mam o wiele więcej, ale nie ma sensu tutaj wszystkich wrzucać, bo zdjęć jest ponad 50. Reszta do obejrzenia
https://picasaweb.google.com/113397131902530936645/RuinyNaJarzeCzynuSpoEcznego#Ma ktoś jakiekolwiek informacje, przypuszczenia co to mogło być? Obstawiam osobiście zwykły dom, ale nie jak wspominałem, nie ma na jego temat żadnych wzmianek ani zaznaczeń na mapie.