Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest piątek, 2 maja 2025, 14:15

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Czy to ogrodzenie wyznaczało teren kościoła :?:

Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Mogło tak być, poniżej pocztówka z widocznym ogrodzeniem kościoła.

Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

A od jakiegoś czasu (?), do wojny, było ono chyba murowane. Gdy przygotowywano tamtejszy teren do nakręcania scen 'Sąsiadów', mniej więcej w tym miejscu zbudowano 'mur'. Z płyt (może pilśniowych) 'pomalowanych' w 'cegły'. I wtedy, gdy pytałem ojca, mówił że tam był taki mur.
Dodam, że nawet nie zwróciłem dotąd uwagi na to, czy we filmowych scenach z pl.Wolnosci, ten 'mur' jest widoczny.

Gość
Awatar użytkownika

Około 1900 roku tego stalowego płotu chyba jeszcze nie było:
http://fotopolska.eu/52619,foto.html
Chyba, że był on tylko z tyłu kościoła.

Gość
Awatar użytkownika

'Przewinąłem' "Sąsiadów" do ujęc z pl Wolności. W tym ujęciu widać 'odbudowany' dla filmu 'mur'.

Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Wydaje się, że tymczasowe ogrodzenie ustawione akurat w tym miejscu ma jeden cel - wraz wysoką z zielenią wystawioną nad nim maskuje Pomnik Wdzięczności Żołnierzom Armii Czerwonej - obelisk zbudowany i odsłonięty już w 1945 roku na miejscu pochówku pułkownika Grigorija Bolszanina .

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Żeby 'zamaskować' pomnik, wystarczyło by dać tam w czasie kręcenia sceny, trochę więcej dymu. Ten mur, jak i inne szczegóły scenografii, jak choćby szyldy, czy nazwy sklepów, miały przypominać wrzesień 1939. Wtedy żyło pokolenie dobrze pamiętające wygląd miasta w tamtym czasie. 'Pilnowano', by na planie filmu, pojawiły się rzeczy, dające się w miarę odtworzyć.

Gość
Awatar użytkownika

W wątku o filmie Sąsiedzi pokazano, że było sporo manipulacji przyporządkowanych biegowi akcji (składanek z kilku miejsc) , więc nie wiadomo, czy nie ma jej również tutaj). Jedyna opcją wyjaśnienia kwestii istnieniania muru jest znalezienie zdjęć z okresu 1919 - 1939.

Gość
Awatar użytkownika

Też mam wątpliwości co do tego muru. Na zdjęciu zamieszczonym przez Hraba ul. Piotra Skargi jest przedłużona do Gdańskiej. Nie wiem, kiedy zrobiono z niej deptak, ale przecież przez cały czas musiało tam być przejście, więc po co komu byłoby stawiać w tym miejscu mur?

A tak swoją drogą, to nasuwa mnie się pewne pytanie (w kontekście tych kamienic w tle) - czy to na pewno jest Plac Wolności? ;)

Gość
Awatar użytkownika

A o jakim okresie mówimy? Zapytałam Babcię i nie była pewna, za to znalazła mi najstarsze zdjęcia PW jakie miała (lata 50-60te) i płotu na nich nie ma:)

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Drzewol pisze:
A tak swoją drogą, to nasuwa mnie się pewne pytanie (w kontekście tych kamienic w tle) - czy to na pewno jest Plac Wolności? ;)

Również mam wątpliwości. Narożna kamienica wygląda zupełnie inaczej. Tylko pytanie - jeśli nie Plac Wolności, to co??

Gość
Awatar użytkownika

Ewing pisze:
Również mam wątpliwości. Narożna kamienica wygląda zupełnie inaczej. Tylko pytanie - jeśli nie Plac Wolności, to co??

Jedyna możliwość to kościół ewangelicki na pl. Zbawiciela, czyli przy ul. Warszawskiej. Kościół i dziś jest ogrodzony, i patrząc z perspektywy szkoły przy ul. Hetmańskiej, być może jest to, to :?:
Plac Wolności wydaje się nie trafiony, ponieważ w miejscu tej bramy była regularna ulica.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Teraz mam jeszcze dodatkową wątpliwość co do fotki wstawionej przez bunkra. W którym kierunku zrobiona została fotka?
Pierwotnie myślałem, że w stronę ul. Gdańskiej, jednak za nic nie pasują mi te kamienice w tle (zwłaszcza liczba kondygnacji)
Drugą możliwą opcją jest wyłącznie kierunek w stronę ul. Plac Wolności?

Gość
Awatar użytkownika

Kilka ujęć z Sąsiadów do przeanalizowania tego płotu z filmu. Wygląda na to, że jest to Plac Wolności, gdyż wszystko się komponuje w jedną całość. Mam na myśli okolicę akcji i powtarzające się w nich elementy scenografii i tła w tym znane obiekty z tej okolicy. Na jednym ze zdjęć widoczne detale kościoła. Jest tu to samo okno, co na pierwszej stronie parafii : http://www.piotraipawla.pl/.
Kościoła bliżej i dokładniej w filmie nie pokazano, gdyż akcja tocząca się w nim rozgrywa się zupełnie w innym miejscu i by się to nie złożyło do kupy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ostatnim zdjęciu kościół na Placu Zbawiciela w 1900 roku. Ogrodzenia tam nie było i otoczenie zupełnie inne niż na zdjęciu bunkra. Dzisiejsze ogrodzenie ma zaledwie kilka lat.
Natomiast patrząc w przeciwną stronę - od tyłu kościoła - są całkiem wysokie kamienice:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... icze_1.jpg więc może był jakiś okres z płotem?

Obrazek

BSMZ Bunkier

seth pisze:
Ewing pisze:

Jedyna możliwość to kościół ewangelicki na pl. Zbawiciela, czyli przy ul. Warszawskiej. Kościół i dziś jest ogrodzony, i patrząc z perspektywy szkoły przy ul. Hetmańskiej, być może jest to, to :?:
Plac Wolności wydaje się nie trafiony, ponieważ w miejscu tej bramy była regularna ulica.

Tak jak wspomniał Hrab przy Warszawskiej nie było ogrodzenia, opowiadał mi o tym ojciec.

Gość
Awatar użytkownika

Mimo wszystko lokalizacja zaproponowana przez setha warta rozważenia. Poniżej zdjęcie z ssc, którego autorem jest ivica (daję link, bo duże).

http://img92.imageshack.us/img92/9161/0902resize3oq.jpg

Żródło: http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... =25&page=8 (tam też pl. Zbawiciela na innych zdjęciach)

Jak widać, mimo że kościół ogrodzenia nie miał, to brama z płotem odgradzającym go od budynków za nim mogła być. Tyle że kamienica (redakcja Expressu) nie do końca pasuje.

Gość
Awatar użytkownika

Jak najbardziej mógł być tam w jakimś okresie taki płotek.
Tu nieco pózniejsze zdjęcie - w tych krzaczkach nic nie widać.
Możnaby spróbować wykonać zdjęcie porównawcze zza kościoła i obserwować jak mają się dzisiejsze szczegóły - ściana boczna kościoła i te kamienice - do tych na zdjęciu.
Te małe płotki na trawnikach są podobne do tych na początkowym zdjęciu bunkra.
Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Ewing pisze:
Pierwotnie myślałem, że w stronę ul. Gdańskiej, jednak za nic nie pasują mi te kamienice w tle (zwłaszcza liczba kondygnacji)

Na ul. Gdańskiej przy Placu Wolności któreś kamienice ucierpiały podczas działań wojennych, nie wiem czy po wojnie zostały odbudowane zgodnie z przedwojennym stylem.

Na zdjęciu poniżej budynek przy ul. Warszawskiej, dawna dyrekcja BPI. Nie bardzo mi pasuje do tych z pierwszego zdjęcia w tym poście.

Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Przedstawiona fotografia jest, najprawdopodobniej, odwrócona – „lustrzane odbicie”.
Świadczą o tym okrycia gentelmanów na zdjęciu, zapinające się na „damską stronę” (guziki z lewej).
No chyba że to chasydzi.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Jeśli faktycznie jest to lustrzane odbicie, to Plac Wolności odpada. Nie ma tam miejsca, z którego można by zrobić taką fotkę.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]