Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest piątek, 2 maja 2025, 14:24

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Drogowskaz
Gość

Witam Państwa.
Nurtuje mnie od jakiegoś czasu pewien problem.Otóż sprawa dotyczy drogowskazu który po raz pierwszy zobaczyłem będąc jeszcze dzieckiem.Wtedy uważałem to znalezisko z jakiś dość gładki kamień z dwóch stron ociosany.Dlaczego uznałem że to drogowskaz?Ponieważ jest to granitowy blok z charakterystyczną wyrytą strzałką kierunkową( >>>----> ) wskazującą miejsce docelowe i napisem "Bromberg". Drogowskaz ten jest umiejscowiony niedaleko bo w odległości ok 0,5 km od ówczesnych rogatek miejskich czyli tzw domu dróżnika.Podejrzewam że jego usytuowanie jest miejscem pierwotnym.Kamień ten kilkanaście lat był na widoku i można było go spokojnie dostrzec z leśnej drogi mimo ze był w pozycji horyzontalnej.Innymi słowy leżał.Ale z upływem lat przybyło warstwy ziemi i ów kamień zniknął z widoku.I chyba już nikt o nim nie pamięta bo minęły 3 dekady od czasu kiedy widziałem go w całej okazałości.Jest tam do dzisiejszego dnia bo sprawdzałem.I pytanie moje do Państwa.

Odkopać? Pokazać? Czy zostawić w spokoju taką pamiątkę?

Tytuł: Re: Drogowskaz
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Odkop, zrób fotki i zakop z powrotem. Tylko przekaż potomnym, gdzie można go znaleźć co by ślad po nim nie zaginął :)
Druga opcja to odkopać, postawić i modlić się, żeby ktoś go nie "pożyczył". Jeśli to w miarę uczęszczana droga, to fajnie by się prezentował po odmalowaniu oznaczeń (gdzieś na forum były już podobne znad Zalewu Koronowskiego.

Gość
Awatar użytkownika

Pewnie to zwykły drogowskaz ryty w kamieniu milowym.

Gość

Kilka lat temu napotkałem taki drogowy kamień \okaz.
Obrazek

Znajduje się (jeszcze) na rozdrożu leśnych duktów w okolicy m. Czarże.
Wydaje mi się , że ten akurat jest dość niezwykły i raczej już bardzo wiekowy.

Faust;
Czy o taki lub podobny kamień Tobie chodziło ?

Gość

No własnie zastanawiałem sie czy odkopać w obawie przed "pożyczeniem" tego kamienia.Słyszałem wiele takich historii chociażby znikniecie wielu kamieni granicznych z sąsiedniej Piły gdzie wiele z nich skończyło w prywatnych zbiorach czy nawet w ogródkach działkowych jako atrakcja zamiast przeciętnego krasnala.Tutaj sprawa jest prostsza bo ów drogowskaz jest mniej atrakcyjny ale bez wątpienia prawdziwy i cenny historycznie.

AERO ten "mój" jest nieco węższy i bez malowania.Długość ok 1,2 m.

Gość

Takich okazów jest więcej w okolicy.
Nigdy bym nie pomyślał, że mogą się stać przydomową ozdobą. !

Gość

AERO pisze:
Takich okazów jest więcej w okolicy.
Nigdy bym nie pomyślał, że mogą się stać przydomową ozdobą. !

"kamień można było oglądać nad Gwdą w latach 2003 do wiosny 2004 (o ile dobrze pamiętam), kolega odnalazł go podczas corocznych liczeń ptaków zimujących na Gwdzie. Poniżej fotka. Co ciekawe, stał od strony Motylewa, ale podejrzewam że został wyłowiony z rzeki, zachowała się jedynie jego górna część. Zniknął wiosną przed dwoma laty i jeśli rzeczywiście znalazł się na prywatnej posesji, jest to zwykła kradzież. Obiekty tego typu mają wartość dopóki stoją w miejscu, z którym tworzą historyczną całość. Nie potrafię sobie wyobrazić, jak można się cieszyć z posiadania kamienia na własnej działce. Kamienia, którego miejscem był konkretny punkt na brzegu rzeki i który przed wojną był jednym z bardziej znanych miejsc w okolicy. Zupełnie nie jestem w stanie pojąć ludzi, którzy potrafią "zbierać" zabytkowe drogowskazy. Kamienie powinny pozostać przy historycznych traktach!!! Naiwnie liczę, że zbieracze się opamiętają. "

"Ja słyszałem, że jeden kamień został odkupiony od właściciela ziemii na, której się znajdował i jest w kolekcji jakiegoś pilskiego lekarza. Nie pamiętam który to był konkretnie kamień, ale był on usytuowany na prywatnej działce gdzieś nad Gwdą."

"To prawda jest na działce stomatologa (nazwiska nie podam), który kolekcjonuje antyki i wszystko co związane z dawną Piłą. Co do tego czy jest to dla niego lepsze czy gorsze nie wypowiadam się, ale należy wziąć pod uwagę to, że mógł go spotkać los pozostałych "wersalików". To prawda jest na działce stomatologa (nazwiska nie podam), który kolekcjonuje antyki i wszystko co związane z dawną Piłą. Co do tego czy jest to dla niego lepsze czy gorsze nie wypowiadam się, ale należy wziąć pod uwagę to, że mógł go spotkać los pozostałych "wersalików". "

To wypowiedzi forumowiczów w temacie powyższym.

Gość

Można śmiało założyć wątek o podobnych kamieniach . ;)

Gość
Awatar użytkownika

Dobry pomysł. Można je inwentaryzować i dokumentować jak cmentarze. Będzie łatwiej zidentyfikować potem w ogródku.
Jest też i zagrożenie - można komuś ułatwić wybranie ładniejszego egzemplarza.

Gość

No to do dzieła! :D

Gość

Zagrożenie istnieje.
Rozmiary , waga tych kamieni i często odludzie, nie chroni ich zbytnio !

Od samego początku pobytu na forum nie mogłem pogodzić się z wymogiem podawania dokładnej lokalizacji pewnych zabytkowych detali . np. znaków wysokościowych .
Za brak podania lokalizacji w wątku " Pompy " dostałem nawet reprymendę ! :?

Jak nazwać taki wątek ?

Może " Kamienne zabytki " ? ;)

Proponuję nie podawać dokładnych lokalizacji i ograniczyć się tylko do określenia ...okolicy\ rejonu !

Gość

Sporo takich kamiennych drogowskazów zachowało się nad Zalewem Koronowskim:
Obrazek Obrazek

Gość

WDW

Super !!!

Zakładamy nowy wątek.

Proszę o przeniesienie fotek do " Kamienne zabytki " ;)

Gość
Awatar użytkownika

a może samo stowarzyszenie mogło by być w posiadaniu dokładnych informacji gdzie takowy drogowskaz się znajduje?
mamy 100% pewność, że w takim przypadku nie znajdą się w niewłaściwych rękach i co najważniejsze będą w jednym miejscu

to jest tylko moja propozycja..
dane gps + opis nie zajmują dużo miejsca w pliku

Gość
Awatar użytkownika

Dokładnie o tym pomyślałem jak się pojawił temat, ale nie odważyłem się zaproponować, bo wydało mi się to nazbyt uciążliwe w zorganizowaniu, opracowaniu technicznym. Miałem na myśli rodzaj gry internetowo - terenowej (pewnie są na to odpowiednie nazwy i przykłady), w której wstawia się znalezione kamienie na specjanie do tego celu przygotowaną mapę i opisuje oraz dokumentuje fotograficznie. Kolejne osoby mogą uzupełniać fotki , zmiany itp. zaliczając kamień do listy swych osiągnięć. W szczególności należałoby zlokalizować i udokumentować te kamienie w ogródku dentysty i innych kolekcjonerów.
Obecnie fotki, które powrzucano, tworzą już mały chaos. Kamienie są podobne, może już się powtarzają i niewiele z tego wynika. Nie ma motywacji do ich znajdowania. Których bowiem jeszcze nie ma?
Czyli taka gra np. "Polskie Kamienie" z drogowskazami, głazami narzutowymi, kamiennymi kręgami itp.
Równolegle pomyślałem o tym samym w związku z działem o starych cmentarzach.
Żeby to jednak zrobić w sposób atrakcyjny pewnie potrzebny byłby jakiś pasjonat informatyk, spec od projektowania takich gier.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]