W dziale 'Dźwigi', ubocznie wywołałem temat gazowni. Aby tam nie kontynuować pisania 'nie na temat', szukałem 'Gazowni' we "Fabrykach, zakładach...". Okazało się ,że nie ma tam tematu z gazownią. Jeden znalazłem tu, a drugi w zagadkach:
viewtopic.php?f=71&t=5449&hilit=gazownia(Warto by przenieść i połączyć te tematy do "Fabryk..")
Po próbach zlokalizowania 'nowej gazowni' (w 'Dźwigach'), pisałem:
BYDZIAK 1958 pisze:
^^^ W czasie 'wielkiej zimy 1978-1979', gdy byłem w wojsku, pojechaliśmy tam odśnieżać. (I nie tylko tam) Do tego momentu wydawało mi się, że dobrze pamiętam obiekty gazowni. Teraz przez te zdjęcia tak mi się to pomieszało, że dopiero jak wrócę do B., spróbuję to 'poukładać'.

Najbardziej 'pomieszało mi' to zdjęcie Macieja z widokiem portu i zbiornika gazu w głębi. Zamieszanie w mej pamięci wywołało zapewne złudzenie bliskości zbiornika. Ale kombinując (po amatorsku), z wytyczeniem miejsca, "gdzie stał fotograf", (w osi linii zielonej na zdjęciu), miejsce zbiornika gazu (linia żółta), pasuje we wskazanym obszarze przez krajana. Linie, przypominam że wytyczone po amatorsku, wyprowadzałem ze wspomnianego miejsca i prowadziłem przez punkty dachu 'magazynu' pokazanego niebieską strzałką. Jednym punktem, (dla czerwonej), był środek dachu, a drugim, (dla żółtej), była jego lewa krawędź. Dla porównania przebiegu linii jest jeszcze drugie zdjęcie Macieja i zdjęcie sat.
Tak jak napisałem chciałem to 'poukładać'. Kilka lat temu załatwiając coś w 'budynku gazowni' na Jagiellońskiej, oczekując na swą kolejkę, przechadzałem się korytarzami. Na ścianach wisiało kilka starych zdjęć z ujęciami gazowni. Być może na jednym z nich była 'nowa', może i z 'lotu ptaka'.
Pojechałem tam to sprawdzić i się rozczarowałem. Korytarz jest już niedostępny (i chyba nie ma tam tych zdjęć), a w nowym biurze obsługi w małym zachodnim skrzydle, również nie ma na ścianach tych fotografii. Może ktoś kiedyś natrafi na te stare fotki, które pomogą 'poukładać' zagadkę miejsca lokalizacji obiektów 'nowej gazowni', która w tych czasach, była by może i potrzebna.