Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest sobota, 3 maja 2025, 17:32

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
BSMZ Bunkier

Przy Witebskiej są ruiny (jak dotychczas uważałem) gazowni. Budynki są w dwóch lokalizacjach nieco oddalonych od siebie. Zbiorniki ze zdjęć wyglądają na osadniki dorra, jednak czytając posty na forum dowiedziałem się, że produkcja gazu wymagała dużych ilości wody. Może zbiorniki były do przechowywania wody? Znalazłem również ofertę sprzedaży budynków i piszą tam o zbiorniku przeciwpożarowym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Tam była gazownia. Zbiorniki gazu pływają na basenach wodnych i unoszą się zależnie od stanu gazu. Woda jest uszczelką. Pamiętam to, bo jako dzieciak mierzyłem tam tory z ojcem do jakiejś dokumentacji. Gazownię zamknięto, jak włączono gaz ziemny. Inwestycja była chybiona, bo miała zastąpić gazownię w mieście, ale zaraz podłączono gaz ziemny i okazała się niepotrzebna. Dziwny brak zaufania do ZSRR w tamtych czasach. W PRL nie wierzyli w ciągłość dostawy gazu?
Ale może jakieś oczyszczanie też było. Okoliczni mówią że ziemia śmierdzi do dziś. Najbardziej przy tym cieku wodnym nad którym jest mostek. Ale może to od zakładów mięsnych. Sam wąchałem. Strasznie tam czuć.
Ze strony zakładu gazowniczego:
Cytuj:
Wobec dynamicznego wzrostu zapotrzebowanie na gaz, zdolności produkcyjne gazowni w 1950 roku nie były wystarczające, dlategoteż podjęto decyzję o budowie drugiej wytwórni gazu w Bydgoszczy. Nowa gazownia przy ulicy Witebskiej, o mocy produkcyjnej 120 000 m3 gazu węglowego na dobę, została uruchomiona w dniu 30 września 1967 roku. W roku 1973 nastąpiło zakończenie produkcji gazu przy ulicy Jagiellońskiej 42 .Odbiorcy w Bydgoszczy zaczęli korzystać z gazu ziemnego.

Może musieli to uruchomić, bo ziemnego jeszcze chwilowo nie było, a tradycyjnego z węgla nie starczało. Ale czemu nie rozbudowano tymczasowo tej przy Jagiellońskiej? Pewnie przez wypadek pociągu węglowego z tramwajem. Takie małe oddziaływanie psychologiczne?
opis z http://www.forumbydgoszczy.pl:
Cytuj:
Zdarzały się również wypadki bardziej nietypowe, jak zderzenie tramwaju… z parowozem. - Do początku lat 70. w miejscu dzisiejszej ulicy Ogińskiego i jednej jezdni ul. Sułkowskiego znajdowała się kolejowa bocznica prowadząca między innymi do zakładów mięsnych oraz starej gazowni. Podobny przejazd tramwajowy funkcjonował na ul. Gdańskiej przy Artyleryjskiej – opowiada Dariusz Falkowski. - Na wysokości dzisiejszego dworca autobusowego bocznica przecinała ulicę Jagiellońską, która była wówczas wąską, brukowaną uliczką. W marcu 1964 roku ostrożności nie zachował motorniczy „trójki”. Lokomotywa ciągnąca wagony do gazowni uderzyła w przyczepę składu jadącego w stronę pętli przy ul. Polanka. Pchnięta z impetem przyczepa została odrzucona na trzy metry i przewrócona. Rannych zostało osiem osób w tym jedna ciężko
.

Gość
Awatar użytkownika

Tu jest o śmierdzącym mostku i gazowni:
http://www.mmbydgoszcz.pl/300520/2009/1 ... egory=news
viewtopic.php?f=71&t=915&p=6528&hilit=mostek+na+witebskiej#p6528
To ostatnie trudne do znalezienia, bo w fotozagadkach. Maciej Kulesza wymienia tam na początku mosty i mostki, co przemawia za osobnym posegregowanym działem wodnym, w którym będzie miejsce na poddziały o mostach i żegludze, Brdzie, kanale itp.

BSMZ Bunkier

Opracowanie Macieja Kuleszy widziałem i na tej podstawie twierdzę że to była gazownia. Moje wątpliwości wzbudziły te artykuły:

http://zyciebydgoszczy.pl/201303212278/ ... -bydgoszcz
http://zyciebydgoszczy.pl/201303252298/ ... witebskiej

Byliśmy w obu budynkach robić zdjęcia jakiś czas temu. Ten w którym leżą kaski wyglądał na 'spalarnię' czegoś, na górę prowadził jakiś wyciąg, następnie węgiel(?) był zsypywany przez dwa regulowane leje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj trafiała mieszanka, albo tym otworem po prawej:

Obrazek

Albo tym na wprost:

Obrazek

Wewnątrz znajdują się jeszcze stare papierzyska:

"Wniosek o przyznanie odznaki "Zasłużonego Przodownika Pracy ....
ślusarz remontowy kotłowni i sieci ciepłowniczej ... w Pomorskich Zakładach Gazownictwo - Zakład Gazowniczy w Bydgoszczy w Wydziale Energo-Mechanicnym...."

Obrazek

Obrazek

Tutaj spadała mieszanka do palenia albo już popiół:

Obrazek

A tutaj oferta sprzedaży/wynajmu:

http://bydgoszcz.olx.pl/dzialki-przemys ... d-76433893

Wszystkie zdjęcia z budynków wrzuciłem na blog:

http://opuszczonebydgoszcz.blogspot.com ... ebska.html

Gość
Awatar użytkownika

Wygląda na to że to budynek kotłowni na dwa kotły. Podobny system nawęglania był w kotłowniach D.A.G. w Bydgoszczy i Krzystkowicach. Tak samo jest na EC I i było na EC III.

Otwory wsypowe nawęglania(Krzystkowice)

Obrazek

Popielniki(Krzystkowice)

Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Raczej piece do wytwarzania gazu.
Obrazek
http://teatrnn.pl/leksykon/node/174/fun ... ej_gazowni

Gość
Awatar użytkownika

Mogły być i piece, jak widać po zdjęciach zasada nawęglania i odpopielania taka sama :)

Gość
Awatar użytkownika

W dziale 'Dźwigi', ubocznie wywołałem temat gazowni. Aby tam nie kontynuować pisania 'nie na temat', szukałem 'Gazowni' we "Fabrykach, zakładach...". Okazało się ,że nie ma tam tematu z gazownią. Jeden znalazłem tu, a drugi w zagadkach:
viewtopic.php?f=71&t=5449&hilit=gazownia
(Warto by przenieść i połączyć te tematy do "Fabryk..")

Po próbach zlokalizowania 'nowej gazowni' (w 'Dźwigach'), pisałem:
BYDZIAK 1958 pisze:
^^^ W czasie 'wielkiej zimy 1978-1979', gdy byłem w wojsku, pojechaliśmy tam odśnieżać. (I nie tylko tam) Do tego momentu wydawało mi się, że dobrze pamiętam obiekty gazowni. Teraz przez te zdjęcia tak mi się to pomieszało, że dopiero jak wrócę do B., spróbuję to 'poukładać'. :oops:

Najbardziej 'pomieszało mi' to zdjęcie Macieja z widokiem portu i zbiornika gazu w głębi. Zamieszanie w mej pamięci wywołało zapewne złudzenie bliskości zbiornika. Ale kombinując (po amatorsku), z wytyczeniem miejsca, "gdzie stał fotograf", (w osi linii zielonej na zdjęciu), miejsce zbiornika gazu (linia żółta), pasuje we wskazanym obszarze przez krajana. Linie, przypominam że wytyczone po amatorsku, wyprowadzałem ze wspomnianego miejsca i prowadziłem przez punkty dachu 'magazynu' pokazanego niebieską strzałką. Jednym punktem, (dla czerwonej), był środek dachu, a drugim, (dla żółtej), była jego lewa krawędź. Dla porównania przebiegu linii jest jeszcze drugie zdjęcie Macieja i zdjęcie sat.

Tak jak napisałem chciałem to 'poukładać'. Kilka lat temu załatwiając coś w 'budynku gazowni' na Jagiellońskiej, oczekując na swą kolejkę, przechadzałem się korytarzami. Na ścianach wisiało kilka starych zdjęć z ujęciami gazowni. Być może na jednym z nich była 'nowa', może i z 'lotu ptaka'.
Pojechałem tam to sprawdzić i się rozczarowałem. Korytarz jest już niedostępny (i chyba nie ma tam tych zdjęć), a w nowym biurze obsługi w małym zachodnim skrzydle, również nie ma na ścianach tych fotografii. Może ktoś kiedyś natrafi na te stare fotki, które pomogą 'poukładać' zagadkę miejsca lokalizacji obiektów 'nowej gazowni', która w tych czasach, była by może i potrzebna.

Załączniki:
Komentarz: Fragment zdjęcia Macieja. (Lekko naciągnięty u dołu.) :)
gaz2.JPG
gaz2.JPG [ 82.97 KiB | Przeglądany 6394 razy ]
Komentarz: Drugi widok Macieja.
gaz3.JPG
gaz3.JPG [ 49.05 KiB | Przeglądany 6394 razy ]
Komentarz: Z obszarem krajana.
gaz4.JPG
gaz4.JPG [ 79.01 KiB | Przeglądany 6394 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Mnie interpretacja Bydziaka przekonuje. Gazownia jak nic.

Gość

Warto zorganizować tam wycieczkę, w tej okolicy jest sporo ciekawych obiektów.

Gość
Awatar użytkownika

Czerwony budynek w pierwszym planie to tzw. Ekstrakty( ul.Przemysłowa8). Produkowano tam chemikalia do obróbki drewna miedzy innymi w Sklejce. Pamiętam zapach palącej się góry trocin, samozapłon nie było to gaszone ponieważ wydzielała się jakaś substancja konieczna do procesu technologicznego, zabijcie nie mam pojęcia do czego. Gazownia, konkretnie jej ciąg technologiczny i bocznica kolejowa, był umiejscowiony w osi dzisiejszych Zakładów Mięsnych. Czasem w Guglu Map w starych zdjęciach widać fundamenty, które pod budowę BydMeatu były rozbijane przez saperów, ładunkami wybuchowymi. Jeszcze długo po oddaniu zakładu w części od starej bramy, nadal istniejącej, widniały kikuty betonowych konstrukcji bodaj lejów na popiół.

Gość
Awatar użytkownika

Obrazek
Była to mniej więcej taka konstrukcja. To jest zdjęcie gazowni w Pomorzanach.

Gość
Awatar użytkownika

PiotrMR pisze:
(...)
Czasem w Guglu Map w starych zdjęciach widać fundamenty, które pod budowę BydMeatu były rozbijane przez saperów, ładunkami wybuchowymi. (...)

^^^
Czy mas może jakiegoś linka, którym można wejść do starych zdjęć satelitarnych?

Widok na Twoim zdjęciu, przypomina ten z naszej gazowni. :1

Gość
Awatar użytkownika

Google Earth posiada opcje - Widok =>Zdjęcia Historyczne.

Załączniki:
Gazownia Brdyujście2a.jpg
Gazownia Brdyujście2a.jpg [ 130.92 KiB | Przeglądany 6050 razy ]

Gość

A ja mam takie zdjęcie zrobione w 1976 roku. Osoby na zdjęciu znajdują się przed domem na ul. Kaplicznej 11.
Ujęcie w kierunku wschodnim, z tyłu widoczny przejazd pod nasypem a za torami (za nasypem) widoczna nasza gazownia.

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]