Witam ponownie,
jak widać zagadka jest dosyć trudna dlatego napiszę co się dowiedziałem i co wiem na jej temat:
1. Znajduje się ona za miejscowością Występ w kierunku Gorzenia.

2. Kiedyś na stronie www szkoły w Trzeciewnicy była informacja,że lokalny rolnik Kawczyński swego czasu własny wodociąg do Trzeciewnicy biegnący łąkami. Niestety szkoła zmieniła stronę i informacje wyparowały.
Ogólnie to nie pierwszy raz słyszę że woda z kanału bydgoskiego służyła mieszkańcom np. do Minikowa jest pociągnięty kanał zasilany wodą z kanału Bydgoskiego i pozostałości stacji pomp przed samym Minikowem (niestety barszcz Sosnowskiego już zaczyna rosnąć więc trzeba w Minikowie uważać)
3. na stronie
http://www.raz.nowaruda.pl/sec,Wikipedy ... nopis.HTML znalazłem taki cytat o wsi Trzeciewnica.
"Do wybuchu wojny we wsi funkcjonowały piekarnie, rzeźnictwo, wyszynk, mleczarnia. Stał wiatrak spalony później uderzeniem pioruna,
działała pompownia wody. Wśród rzemieślników byli kowale, kołodziej, cieśla, szewcy, krawcowe."
Czyli jakaś pompownia wody była na terenie wsi, ale czy moja rura jest z tym jakoś powiązana- nie wiem brak mi dowodów i źródeł... Ale będę szukał dalej, ale tez liczę na waszą pomoc.