Karass pisze:
Wątek tego zdjęcia był kiedyś poruszony na forum SSC. Podpisane było jako "Gdańska 165/ 1890 rok".
Pozwolę sobie zacytować to co wtedy tam napisałem:
"Rok 1914 - pierwszy rok wojny nie oszczędził lasów podbydgoskich. Wzdłuż skarpy Myślęcińskiej i dalej Rynkowskiej wycięto las na przestrzeni kilkuset metrów, by uzyskać pole obstrzału. Wówczas Prusacy byli jeszcze pewni zwycięstwa. Dla chętnych do karczowania lasu były nie tylko dobre zarobki, ale i dodatkowe wyżywienie. Wydawano pracownikom tyle słoniny, że ją przybijano do drzew. W skarpie i na jej szczycie wykopywano rowy strzeleckie i ziemianki. Dopiero w okresie międzywojennym zalesiono wyręby. Okopy pozostawiono czasowi do likwidacji. Ślady ich można było jeszcze oglądać w latach trzydziestych. "
Kalendarz Bydgoski 1977. Możliwe, że tamto wzniesienie ze zdjęcia ucierpiało w tamtych czasach - czy to wskutek wykopania rowu, czy zrobienia zeń ziemianki, pagórek mógł po prostu oklapnąć, osunąć się, rozmyć [dop: lub zostać zniwelowany w jakikolwiek inny sposób]. Oceniając po wysokości drzew na nim, pagórek ma może kilka metrów, więc jest to myślę dość prawdopodobne."
Tak, tak, wtedy to właśnie ja o to zdjęcie pytałem

Ale temat zaginął w gąszczu innych wątków.
Zdaje sobie sprawę, że zagadka jest praktycznie nie do rozwiąnia, ale czasami ktoś napisze jakiś szczegół, ktoś jeszcze coś zauważy, a ktoś trzeci połączy to w całość i się zrodzi kolejny trop

Tak jak pisałem, swego czasu sporo opierałem się na starych mapach, szczególnie na tej z 1890 (a więc tak jak rzekomo zdjęcie -
http://staremapy.bydgoszcz.pl/mapy/Kart ... enReiches/) i patrzyłem na szczyty różne ale w efekcie nic nie udało się ustalić. Ale chyba siądę sobie do tego raz jeszcze, może czegoś nie dostrzegłem.
...może się też okazać, że zdjęcie w ogóle nie pochodzi z Bydgoszczy i po prostu ktoś źle podpisał, ale póki co nawet nie chcę myśleć o takiej wersji

Chociaż już napisałem do autora posta ze zdjęciem, czekam na odpowiedź.
Edit: Ja jak widzę to zdjęcie, to wyobrażam sobie, że to jest widok z tego miejsca, niby to obecnie chyba jest Gdańska 165:
https://maps.google.pl/?ll=53.146268,18 ... 15,,0,1.66