BYDZIAK 1958 pisze:
Skutecznie zachęciliście, by odwiedzić to miejsce.

Tak napisałem aż 3 lata temu...
(W temacie makiety we 'fotozagadkach', bo makietę można również zobaczyć w dziale 'modelarnia')
Dopiero wczoraj pierwszy raz zobaczyłem to miejsce. Jeszcze skromne, ale bogate przede wszystkim w swą historię. Przed przyjazdem myślałem że pobyt zajmie jakieś pół godziny. A byliśmy tam aż 4.

Oczywiście część tego czasu zajęło 'szukanie skarbu'. Kopalnia, jak to kopalnia, ma swojego Skarbnika, który dobrze 'pilnuje' i pięknie opowiada o dziejach tej kopalni.
Imponująco wyglądało to miejsce w czasach swej świetności, co dobrze widać na makiecie. Teraz większość tego terenu 'zasiedliły' drzewa, głównie sosny. W zboczu skarpy, również kiedyś drążono tunele, co również pokazuje makieta. Choć nie ma już po nich śladu, to mimo tego sam ten fakt, zachęcił mnie by zejść na skarpę i szukać... Niestety, skarpę również obrosły drzewa...
Zdjęcia. 1. Część obszaru kopalni. 2. Przebudziliśmy Skarbnika... 3. Część makiety ze skarpą. 4. Strome zbocze skarpy. 5 i 6 - 'Szukanie tuneli'. 7. Odnaleziony skarb.
Zachęcam Tych, którzy będą tam przypadkiem w pobliżu, aby zboczyli z trasy i odwiedzili to ciekawe, niespotykane w tej części kraju miejsce.