Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest niedziela, 11 maja 2025, 14:14

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Ostatnio coś słabo u mnie z publikacją zdjęć. Obiecuję się poprawić i popracuję nad tym.

Byłem, widziałem...

Na plus, pomysł i inicjatywa.
Niestety minusów jest też kilka... Dobrze, że było zimno, bo gdyby przyszło 2 razy tyle osób byłby dramat. W tej chwili większość widziała tylko plecy stojących przed nimi. Akredytacje dla mediów to dobry pomysł, ale czy trzeba było zlokalizować ich tak, że przysłaniali "cały świat" i zrobienie zdjęcia bez statywów lub fotoreportera w kadrze graniczyło z cudem? No i trzecia sprawa nagłośnienie. Przy ruchliwej jak by nie było Kamiennej słychać było że coś się dzieje w głośnikach, ale zrozumienie treści raczej niewykonalne. Ale brawa dla organizatorów i liczę w przyszłym roku na podobną imprezę. W innym z musu miejscu. Oby lepiej dobranym a na pewno doskonalszą o tegoroczne wnioski.
Trochę a pomocą niekonwencjonalnej techniki udało mi się zrobić trochę zdjęć którymi się dzielę. Mam nadzieję że w zamian ktoś przyśle zdjęcie mojej osoby w akcji ;-), a ciężko było mnie przegapić.

A było to tak:

Najpierw tamci się czaili...

Obrazek

Nasi zresztą też...

Obrazek

Potem atak, i odwrót...

Obrazek

Pierwsze ofiary...

Obrazek

Zresztą z obu stron...

Obrazek

Wóz nagłaśniający a raczej zagłuszający stał w tle.

Obrazek

Ostatni linia obrony...

Obrazek

Ostatnie walki...

Obrazek

A gdy kul zabrakło...

Obrazek

Co poniektórzy mieli lożę...

Obrazek

Walka przesądzona...

Obrazek

Rozbrojenie i wzięcie jeńców...

Obrazek

Sprzętu...

Obrazek

Uzbrojenia...

Obrazek

I można zatknąć flagę...

Obrazek

tylko prośba chłopaki nie idźcie w najbliższych dniach do teatru...

Obrazek

I tak to mniej więcej było.

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Możliwości oglądania były makabryczne. Pomysł na zrobienie inscenizacji ktos miał ale pomysłu na to by to ludzie sobie normalnie zobaczyli (np. bez rozpychania łokciami) już zabrakło. Nagłośnienie to jakaś pomyłka. Kilka inscenizjacji przecież organizator już ma za sobą, więc te błędy nie powinny się pojawić. Z fotografami nie było tak źle np w porównaniu z tym co działo się na Rybim Rynku. Tutaj przynajmniej stali w jednym miejscu i nie wpuszczali za bramę byle kogo. Ja aparat zostawiłem w domu, bo ile można fotografować inscenizacji, gdzie tylko tło się zmienia (taka prawda).
tak sobie myślę czy nie lepsza była by druga strona mniej ruchliwa gdzie na koniec przedstawienia rekonstruktorzy mogli by wyjść do ludzi (park) by porozmawiać i porobić sobie zdjęcia.

ps. Co tam robił amerykański pojazd :D

BSMZ Bunkier

Przecież na koniec żołnierze wyszli w tłum :)

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

krajan pisze:
Przecież na koniec żołnierze wyszli w tłum :)

o jeden plus tego wszystkiego :-D

Jeszcze jak się dowiem, że misto dało na to kasę to już całkiem się ... zdenerwuję (delikatnie pisząc) :evil:

Gość
Awatar użytkownika

źródło

Gość
Awatar użytkownika

GrapHite pisze:
ps. Co tam robił amerykański pojazd :D

Amerykańskie uzbrojenie i wyposażenie dostarczane było armii ZSRR w ramach umowy Lend-Lease, trafiało więc także na stan LWP. Pewnie ten transporter miał "robić" za taki "Dar Narodu Amerykańskiego Dla Mężnie Walczącej Armii Radzieckiej" :D
W niedzielę siedziałem na wykładach, ale oglądając relację w TV i fotki Andanta, nie żałuję że mnie tam nie było.... lekka porażka... :?

Gość

Oj, słabo to wygląda na zdjęciach. Niemcy kryjący się za blaszanym garażem, nasi zaś na tle równie współczesnych zbiorników i elementów osprzętu. Walka na ,,dystansie" ca 20 m. Niewiele to miało wspólnego z rekonstrukcją autentycznych wydarzeń. A szkoda

,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć

Gość

fakt całość była porażką, niestety stałam przy bramie i wszystko widziałam od tyłu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

BSMZ Bunkier

Miałem takie miejsce, że w czasie inscenizacji fotoreporterzy zasłaniali mi widok.. Dlatego parę zdjęć głównie sprzed pokazu 'walk' :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Charczące nagłośnienie :D

Obrazek

'BMW', które podobno nie było bmw ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gość

GrapHite pisze:

Jeszcze jak się dowiem, że misto dało na to kasę to już całkiem się ... zdenerwuję (delikatnie pisząc) :evil:

w ub. roku na rybi rynek miasto dało jak pamietam coś ok. 800 zeta. Teraz nie wiem. Problem tych bydgoskich inscenizacji jest jeden - organizatorzy zapominają, żę robią imprezę dla publiczności, a nie dla siebie.

pozdr

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Wojtek Mąka pisze:
GrapHite pisze:

w ub. roku na rybi rynek miasto dało jak pamietam coś ok. 800 zeta. Teraz nie wiem. Problem tych bydgoskich inscenizacji jest jeden - organizatorzy zapominają, żę robią imprezę dla publiczności, a nie dla siebie.

pozdr

dokładnie
część kasy powinna iść na "publiczność"
jakoś inni potrafią np wynająć składane trybuny (podobne do rusztowań)
jeszcze trochę i pieniądze na inscenizacje się skończą na dobre :(

Gość

Wiem że już trochę czasu minęło, ale odgrzebałem fotki z inscenizacji w Łabiszynie sprzed dwóch miesiecy. Stojąc pod płotem Makrumu cały czas tą naszą bydgoską porównywałem do tamtej, łabiszyńskiej. Nieco fotek, beż szczególnego wyboru:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można "zabezpieczyć" teren inscenizacji tak żeby ani publiczność ani tv & foto nie wchodziło w "akcję" i żeby wszyscy jednocześnie widzieli całe widowisko? Można, i co ciekawe wystarczy do tego tylko taśma. Można zrobić tak, żeby wszyscy słyszeli głos narratora? Można, i wcale nie trzeba super sprzętu. Można upodobnić scenę tak żeby realistycznie wyglądała? Można, wystarczy rzut oka na nawierzchnię (na co dzień polbruk i asfalt). Rzecz działa się w Łabiszynie, na przestrzeni 100x100m na niewielkim ryneczku, 25km od Bydgoszczy. Nie w jakimś innym kraju tylko zaraz za miedzą.
Moje wrażenia po naszej bydgoskiej inscenizacji - skromnie, w porównaniu do tej łabiszyńskiej.

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

widocznie organizator (Makrum) jest do bani
chociaż po tym co widzieliśmy np w Myślęcinku wszyscy liczyli na coś dobrego i się zawiedli :-(
Łabiszyn świetnie wypadł!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]