Cmentarz na starej mapie znajduję się w tym miejscu:

Wiosenna aura zmusiła mnie do wyprawy w to miejsce a daleko nie mam bo 200 metrów
Z drogi a dokładniej z miejsca gdzie przejeżdżała kolej wąskotorowa miejsce to wygląda takurl=http:
Załącznik:
cmentarz.jpg [ 130.9 KiB | Przeglądany 1964 razy ]
Niestety zima w tym miejscy nie odpuściła i po wejściu w krzaki moim oczom ukazał się taki widok:
Załącznik:
cmentarz2.jpg [ 270.83 KiB | Przeglądany 1964 razy ]
Byłem w tym miejscu jakieś 4 lata temu i odnalazłem jeden grób. Jeżeli śnieg w tym miejscu odpuści i odnajdę go (o ile jeszcze istnieje) to wrzucę zdjęcie.
I jeszcze kilka słów o tym cmentarzu. Otóż w źródłach pisanych istnieje tylko informacja, że w Stopce istniało cmentarzysko datowane na okres halsztacki (650-400 lat p.n.e) i na wczesny oraz środkowy okres lateński (400-150 lat p.n.e). Gdzie się znajdowało? Nie mam pojęcia. Natomiast ze źródeł mówionych istnieją dwie wersje. Pierwsza z nich mówi o tym, że w tym miejscu pochowany jest pewien niemiecki żołnierz, druga, że w tym miejscu chowano ludzi umierających na cholerę (taką informację także otrzymałem w PIT w Koronowie). Mi natomiast nasunęła się jeszcze jedna myśl. Otóż w Stopce w latach zamierzchłych mieszkali bardzo bogaci gospodarze. Może to oni urządzili sobie wspólny, rodzinny grobowiec, pod lasem, w cichej okolicy?