Stary cmentarz w Cierplewie, na górze między Cierplewem a Wielonkiem znajduje się na mapie z 1893 roku (czerwone kółko). Na późniejszych mapach ciężko go znaleźć, chyba go nie ma, ale mapy w tym miejscu mają linie podziału arkuszy.
Przydałoby się by mariw, który zainteresował się tą mapą tu:
viewtopic.php?f=41&t=2507&p=33583&hilit=sucha+m%C5%82yn#p33583, rozpracował przełożenie tej lokalizacji na Google map. Inaczej ciężko jest dokładnie wskazać miejsce, gdzie był cmentarz. Jest tu opuszczone gospodarstwo z tabliczką adresową Cierplewo 1.
Są tu miejsca, które mogą być pozostawioną w spokoju pozostałością cmentarza, ale nie stwierdziłem niczego na potwierdzenie. Są jakieś kępy zarośli, w nich kamienie, a nawet jakieś równo ułożone murki – fundament, mur cmentarny ? Są wzgórki z usypanej ziemi pod lipą. Może był tu cmentarz epidemiczny?

Udając się na to odludzie przez las i pole od strony zalewu w pewnym momencie nabrałem pewnych obaw, gdyż na śniegu znalazłem ślady butów rozmiaru 46 (mój ślad po lewej - też 46, obcego po prawej - gumofilce ?). Ktoś krótko przede mną przyszedł przez las i pole od Wielonka i obszedł zakamarki opuszczonego gospodarstwa.

Z tego miejsca jest ładny widok na cmentarz w Suchej Młyn znajdujący się na specyficznej górce – zaznaczony strzałką.

Może w tej kupie kamieni jest jakaś pozostałość po cmentarzu.

Albo w tej kępie.