Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest poniedziałek, 5 maja 2025, 11:48

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Uwaga !!! W drodze powrotnej mamy nie lada atrakcję, pomysł podsunął kolega lopez. Możemy zahaczyć i pofocić opuszczoną Atomową Kwaterę Dowodzenia zlokalizowaną w Puszczy Kampinowskiej. Co Wy na to :?: :D

Troszkę o tym obiekcie tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Atomowa_Kwatera_Dowodzenia

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

obowiązkowo !

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Kolgo lopez: DZIĘ-KU-JE-MY :)

Gość
Awatar użytkownika

Kilka spraw organizacyjnych:

Zbiórka o godz. 6:00 pod Tesco. Bliżej prawego wejścia. Lepiej być troszkę szybciej niż się spóźnić, wyjazd jak tylko wszyscy zjawią się na miejscu zbiórki.

Maciej zabiera kolegów: Andrzeja, Wichurę i Marcina_X z Fordonu. z nimi spotkamy się za Toruniem bo śmigamy na autostradę do stolicy, najpierw A1 a potem A2, nawet nie wiedziałem że mamy takie :D Z załogą samochodu IV spotkamy się na miejscu w Świerku.

Nie zapomnijcie o dowodach osobistych i latarkach.

Gość

bunkier pisze:
Uwaga !!! W drodze powrotnej mamy nie lada atrakcję, pomysł podsunął kolega lopez. Możemy zahaczyć i pofocić opuszczoną Atomową Kwaterę Dowodzenia zlokalizowaną w Puszczy Kampinowskiej. Co Wy na to :?: :D

Troszkę o tym obiekcie tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Atomowa_Kwatera_Dowodzenia

REWELACJA! Mam wrażenie, że ta wisienka na torcie jest większym smakołykiem od samego ciasta. :P Od razu skojarzyły mi się Podborsko i Brzeźnica - Kolonia. A jeśli choć w połowie przypominają tamto miejsce to szkoda, że tak mało czasu będzie.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Chwilkę tam będziemy mieli :)
Kto nie jedzie niech żałuje :P

Tylko bardzo proszę nie spóźnić się rano, bo wiecie, że Wawa chociaż wiocha, to zakorkowana...
Po drodze przewidziane 2 postoje 10 minutowe na siku, bez sklepów itp. przedłużaczy.

Ostatnio zmieniony wtorek, 23 kwie 2013, 10:23 przez Misia, łącznie zmieniany 1 raz

Gość
Awatar użytkownika

Zapomniałem o najważniejszym :D kasa :D
Wykłady wychodzą po 40 zł/osoba, Maria - 10 zł/osoba co daje nam 50 zł od osoby.
Proszę o zabranie drobnych :D
Prowiant i napoje we własnym zakresie :D

Gość

bunkier pisze:
Proszę o zabranie drobnych

To jak mam wziąć te 50 zł w drobnych? Monety pięciozłotowe mogą być, czy jeszcze drobniej :D ?
Widzę, że organizator wszystko dokładnie wyliczył, zaplanował i będzie pilnować porządku. Jak ktoś na postoju będzie potrzebować 11 minut to z jego powou wszyscy nie zdążymy :mrgreen:
Czekam, czekam. I powoli zaczynam się cieszyć wyjazdem.

Gość
Awatar użytkownika

Oj chodziło mi żeby zabrać banknot z Kazikiem, bo jak wszyscy weźmiemy po banknocie z Zygmuntem to ciężko będzie na miejscu rozmienić :D
Nawet jak ktoś będzie potrzebował 11 minut 35 sekund to i tak zdążymy ;)

A nie wiem czy nie zabrać lepiej ze sobą papierki o nominałach 20+20+10 lub 10+10+10+10+10 :D zawsze to lżej niż blaszanki :D
Tego nie wiem ale być może trzeba będzie osobno zapłacić za wykłady i osobno za wejście do Marii, stąd te drobne.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

wichura pisze:
bunkier pisze:
Proszę o zabranie drobnych

Widzę, że organizator wszystko dokładnie wyliczył, zaplanował i będzie pilnować porządku. Jak ktoś na postoju będzie potrzebować 11 minut to z jego powou wszyscy nie zdążymy :mrgreen:

Bez takich ironii proszę. Po prostu nie chcemy się spóźnić. Jakbyś był odpowiedzialny za organizację to już byś nie był taki wesolutki.
Jak Ty coś zorganizujesz to będę sikać 12 minut :P

Gość
Awatar użytkownika

Pojedziemy na "bogato" A1 i A2. :) Korzystajmy póki co za darmochę.
Jako ciekawostkę dodam, że jadąc A1 od Kowala do Srykowa (długość autostrady około 80km drogi) przejedziemy pod ponad 40 wiaduktami. Ktoś zrobił niezły wałek na budowie wiaduktów średnio co 2km. :) Jest ich nawet ponad 40 odliczając kładki dla pieszych i zwierząt

Policzymy

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

a policzymy Maciej, policzymy jak nie będziemy spali

zabierzcie ze sobą jakaś lampkę (czołówkę) na tan kompleks 7215

Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

:o
rewelacyjny wyjazd
po zdjęciach sami zobaczycie jak było ciekawie
zobaczyliśmy dwa obiekty jedyne w swoim rodzaju na terenie naszego kraju
dla wszystkich WIELKIE DZIĘKI :!:

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

oto drugi z obiektów Kompleks 7215 fotki z czasów 2004 -2005

fotki z forum Odkrywcy, porównajcie Je z tym co tam zobaczyliśmy 24 kwietnia 2013roku

sala konferencyjna obok to co zostało zdjęcie z 24-04-2013
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
agregaty, silnik Disla obok to co zostało zdjęcie z 24-04-2013
Obrazek Obrazek
Obrazek

Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Wycieczka ogólnie w porządku :)
Drugi obiekt zgodnie z przewidywaniami stanowił wielką konkurencję w kategorii atrakcyjności dla Reaktora :)
Jednak wśród tych wszystkich ochów i achów mały głos sceptyka.
Świetnie było stanąć na jedynym w Polsce reaktorze, jednak wydaje mi się, że troszkę nas oszukano z czasem zwiedzania i wykładów, bo same wykłady powinny trwać 2 godziny plus godzina w reaktorze. I taka mała uwaga dla przyszłych zwiedzających. Jeśli ktoś czytał cokolwiek o promieniowaniu, chociażby z materiałów na ich stronie, takich co na miejscu dostał Jarek, to się zanudzi... A jak ktoś lubi tłumaczenie jak dla przedszkolaków to polecam.
Kompleks 7215 rewelka :)

Gość

Może jestem mniej wymagający od Misi, ale fizyka jest chyba najmniej zrozumiałym i najbardziej przerażającym przedmiotem szkolnym dla większości z nas. Dla mnie jako laika wykłady były przedstawione w zrozumiałej formie. A w końcu, jak dla kogoś było zbyt pobieżnie to przecież była okazja do zadawania bardziej skomplikowanych pytań. W końcu jednak nie na wykłądy tam pojechaliśmy, a reaktorek obejrzeć. Owszem, Łomianki były o wiele ciekawsze od Świerku. I choć jak ktoś z nas zauważył w EC II czy Nowej Wsi Wielkiej kompleksy są o wiele bardziej imponujące, ale nikt tam nie trzyma uranu.
Wyjazd ogólnie uznaje nie za udany, a za bardzo udany. A o zadowoleniu z wyprawy decydują nie tylko miejsca, które się odwiedza, ale także m. in. towarzystwo. Czekam na kolejne wyprawy "bunkrowe". Swoją drogą, gdyby nie Lopez to zobaczcie, co by nas ominęło. Ciekawe ile podobnych nieznanych miejsc w naszym kraju jeszcze jest. Czasem może nawet 3 km :D obok przejeżdżamy i nie wiemy.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Fizyka nie jest zła, wystarczy się jej nie bać ;)
Chociaż przyznam, że to dość zakręcona dziedzina :P

Taka anegdotka:
Lekcja chemii, I LO w Bydzi
Pan Psor: Jak wiecie doskonale z fizyki...
Paulina: Jak z fizyki, to nie wiemy... :D :D :D

Żeby zadawać pytania wykład musiałby wejść na wyższy poziom, ale nie można być egoistą i zabierać czasu wykładu, z którego większość mogła się czegoś dowiedzieć. Z niedosytem wiedzy zazwyczaj radzę sobie za pomocą literatury fachowej ;)

Gość
Awatar użytkownika

Misia pisze:
Świetnie było stanąć na jedynym w Polsce reaktorze, jednak wydaje mi się, że troszkę nas oszukano z czasem zwiedzania i wykładów, bo same wykłady powinny trwać 2 godziny plus godzina w reaktorze.

Podsumujmy, 45 + 45 + 30 + 60 = 180 czyli 3 godziny w NCBJ. Rozpoczęliśmy zwiedzanie/wykłady o godzinie 11:30 koniec był o 14:35 czyli o 5 min. dłużej :D A to, że kolejność wykładów była zupełnie inna niż przewidywał program to tylko plus, między wykładami spacerek do budynku reaktora. Takie urozmaicenie żeby towarzystwo nie usnęło :D Wiadomo, wszystkim się nie dogodzi :D Jak dla mnie wykłady były bardzo ciekawe i zrozumiale przedstawione. Największe wrażenie zrobił na mnie pokaz promieniowania kosmicznego, które mogliśmy oglądać na żywo na ekranie.

Cieszy fakt że jako grupa odwiedzających otrzymaliśmy pochwałę za wzorowe zachowanie podczas wykładów i zwiedzania samego reaktora.

Co do obiektu 7215 to jak by ktoś chciał wybrać się tam specjalnie to nie polecam, totalna ruina popadająca w ruinę :D Jak ktoś ma po drodze to można zajechać i obejrzeć. Ogólnie obiekt mocno zdewastowany i rozkradziony jak wiele takich miejscówek w Polsce.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Jak ktoś wlicza do zwiedzania reaktora dość długie czekanie na wejście i spacerki to ok. Szkoda, że na studiach tak czasu nie liczyli ;)
Obiekt 7215 może jest zdewastowany, ale dla miłośników opuszczonych obiektów stanowi jednak ciekawy kąsek, bo trzeba przyznać, że nie jest to kolejna zrujnowana kamienica. Bądź co bądź miał to być to obiekt o znaczeniu strategicznym, ciekawie zbudowanym i o dość interesującej historii.

Gość
Awatar użytkownika

Podczas "długiego" czekania na wejście pan profesor nadal ciekawie opowiadał.
W szkole też lekcje nie trwają pełne 45 minut :D

O ruinie w Puszczy Kampinowskiej wyraziłem swoją opinię i nadal ją podtrzymuję. Jak znasz interesującą historię o tym obiekcie to proszę, podziel się tą wiedzą. Niech każdy poczyta.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]