Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest sobota, 3 maja 2025, 22:51

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Kilka zdjęć ode mnie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gość

Bardzo sympatyczny chłopak, fajna przygoda i wyzwanie ( Artur wcześniej nie pływał kajakiem), szczytny cel !

Gość
Awatar użytkownika

Płynie przez Polskę dla chorego chłopca. Minął Bydgoszcz

Od ponad dwóch tygodni samotnie płynie Wisłą do Gdańska. Artur Troncik swoją podróż dedykuje ciężko choremu chłopcu z Siemianowic Śląskich.

Wyruszył 26 października z Czechowic-Dziedzic. - Od dawna marzyłem o takiej wyprawie. Kupiłem kajak i postanowiłem popłynąć. Aby wyprawa miała jakiś głębszy sens, niż tylko spełnienie mojego marzenia postanowiłem ją zadedykować ciężko choremu 6-letniemu Jakubowi z Siemianowic Śląskich z mojego rodzinnego miasta - tłumaczy cel wyprawy Artur. - Chłopiec choruje na porażenie mózgowe. Wymaga całodobowej opieki - tłumaczy.

W Bydgoszczy przy moście fordońskim na "Sapera" (jego Nick) czekali członkowie Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "Bunkier". Przygotowali ciepły posiłek, gorącą herbatę i powitalny transparent.

Cały tekst: http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... z2kM77i0fV

Kilka zdjęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

właśnie zasiadłem do zdjęć:

Załączniki:
Copy of IMG_4901.jpg
Copy of IMG_4901.jpg [ 112.33 KiB | Przeglądany 10996 razy ]
Copy of IMG_4955.jpg
Copy of IMG_4955.jpg [ 186.92 KiB | Przeglądany 10996 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Na pierwszym zdjęciu Macieja Kuleszy w tle płynie statek przypominający konstrukcją toruńską "Wandę". Czy on dzisiaj płynął przez Bydgoszcz? Jakiś rejs świąteczny?

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Tak, to Wanda, wracał pusty.

Załączniki:
Copy of IMG_4936.jpg
Copy of IMG_4936.jpg [ 84.55 KiB | Przeglądany 10991 razy ]
Copy of IMG_4914.jpg
Copy of IMG_4914.jpg [ 135.03 KiB | Przeglądany 10991 razy ]

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dzisiejsza relacja w TVP Bydgoszcz :)
http://www.tvp.pl/bydgoszcz/aktualnosci ... e/12981383

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Zgadzam się z Lidką, świetny chłopak.
Pamiętajcie podczas czytania relacji i oglądania zdjęć, jaki jest cel jego wyprawy! 8-)

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Tu jeszcze dla zainteresowanych artykuły o nagrodzie w plebiscycie "National Geographic" jaką otrzymał Artur.
http://siemianowiceslaskie.naszemiasto. ... ,id,t.html
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... phic_.html

Gość

Szkoda, że dopiero teraz dowiedzieliśmy sie coś więcej o tych skarbach i nagrodzie. Dopiero teraz było by tysiąc pytań do Sapera. Mam nadzieje, że jeszcze kiedyś go spotkamy i podzieli sie z nami swoją pasją.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Poniedziałek 11.11.2013r

"Wiosło, Wisła,wiosło, dzień17.
Po wczorajszym powitaniu w Toruniu, rano ruszyłem dalej. Tu podziękowania dla ekipy toruńskiej i Janka z forum wędkarskiego. Jak się rano okazało w końcu kajak otrzymał imię. Śmiało ruszyłem dalej w kierunku Bydgoszczy, było ciężko, bardzo mocny i zimny wiatr, oczywiście znów na mnie i tak aż do zakrętu przed Bydgoszczą, a tam mila niespodzianka, ekipa z tamtejszego stowarzyszenia miłośników zabytków bunkier już na mnie czekała wraz z Lipkiem. Był transparent, herbata i ciasto a nawet obìad :-). wielkie dzięki ludzie:-). media tez się zjawiły. Miło pogadaliśmy. Ale czasu było mało, wiec ruszyłem dalej w drogę póki jasno, a potem się ściemniło, a tu jak na złość nie ma fajnego miejsca na rozbicie namiotu i na ognicho by mięsa upiec. Wiec powoli wzdłuż brzegu płynąłem po ciemku aż udało się wylądować na jakimś półwyspie, rano się zobaczy co to za kawałek świata. wszystkim wielkie dzięki za dary, ale musicie przystopować, bo mi kajak utonie, albo żołądek pęknie:-). a tak na poważnie to nienawidzę jak ma się jedzenie zmarnować, wiec mam zapasów sporo:-). Jak ma ktoś ochotę to zapraszam jutro ognisko, wstępnie za Grudziądzem. teraz rozbiłem namiot i zaraz idę odpoczywać. mam nadzieje ze dopłynę do morza do 4 dni. Do dziś pokonałem ponad 800km a na ilu żeglugowych jestem, to świt pokaże. pozdrawiam a na dniach dowiemy się ile jeszcze dozbieraliśmy."

Jeszcze takie przemyślenia Artura z dnia dzisiejszego:

"Dziś rano kolega przywiózł mi herbatę, gdy stał zmarznięty i czekał aż się spakuje na silnym zimnym wietrze, powiedział; Wisła do Gdańska -Pieronski pomysł sapera. i tak tez od dziś nazywa się mój kajak PIERONSKI POMYSL!"

"Co nieco o sprzęcie jakim dysponuje, jako ze wyprawa to i odpowiedni sprzęt być musi:-). Kajak- zielony, o długości mi nie znanej wykonany z laminatu chyba:-) gdzieś na mazurach a mocno i dobrze zmodernizowany przez poprzedniego właściciela, kajak posiada 3 miejsca pakunkowe, 2 zamykane a w trzecie pakuje sie ja. kajak ma ster dzięki temu jest co chodź nogami porobić jest tez miejsce na żagiel. ale to na ten czas wiedza dla mnie tajemna jak okiełznać wìatr za pomocą szmaty. Kajak został dodatkowo wyposażony przeze mnie w pompę zenzowa a właściwie dwie. pierwsza do małej wody druga w razie W. Mala pompka to stara gąbka a duża to puszka po groszku:-) obydwie spisują się na medal. Śpiwor- ten jest klasy śpiworów kocowatych z możliwością regulacji temperatury, w taki zestaw wchodzi; stary tani śpiwór i cienki koc:-) do zestawu pod warszawa dołączony został koc wojskowy. Po okręceniu sie jak rolada cienkim kocem, pakuje się w śpiwór właściwy i nakrywam kocem wojskowym, gdy jest za ciepło, koc wojskowy posłuży jako poduszka. za ciepło jeszcze nie było. Więc kapok za nią służy. cdn..."

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Wszystkie moje zdjęcia możecie obejrzeć:
https://plus.google.com/u/0/photos/1103 ... 889?cfem=1

BSMZ Bunkier

Widziałem Was w tv, zupełnie przypadkiem ;-) fajnie się zgraliście, gratulacje.

BSMZ Bunkier

Świetne powitanie, w tv relacja elegancka.Na pierwszym zdjęciu dziewczyny rozpromienione trzymające transparent w promieniach słońca, tylko pozazdrościć.

Gość

Miło było Was poznać, super wszystko wyszło. Rozmawiałem potem z Saperem - był bardzo wdzięczny za powitanie i paczki żywnościowe :mrgreen:

P.S. Szczególne podziękowania dla Koleżanki, która upiekła ciasteczka - były pyszne :1

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

12.11.2013

Dziś Artur dotarł za Grudziądz - wiosłowanie idzie mu tak sprawnie , że był na miejscu grubo przed czasem ( miał nocować za cytadelą ) - postanowił płynąć dalej i zanocować gdzieś na trasie - nie chcąc marnować resztki dnia

Poniżej zdjęcia z okolic Grudziądza umieszczone na forum poszukiwanieskarbow.com przez użytkownika Dario

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Obejrzałem właśnie relację w Zbliżeniach. Wyszła fajnie. :za
Znak 'Bunkra' na kajaku, pokazywany był na tyle długo, że można było wszystko swobodnie odczytać.

Załączniki:
powitanie sapera.JPG
powitanie sapera.JPG [ 79.63 KiB | Przeglądany 10859 razy ]

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Pamiętajmy tylko o celu akcji i przelewajmy pieniążki :)
Jak każdy kto zagląda do wątków o wyprawie na tym i innych forach, które o niej piszą, wpłaciłby choćby złotówkę, to uzbierała by się ładna kwota :1

Uwaga. Prośba o nie przelewanie pieniędzy na wskazane w pierwszym poście konto. Z kontem jest oczywiście wszystko w porządku, a przelane pieniądze trafiły do osoby, do której miały :)
Chodzi o to, że Kubie zostało wydzielone specjalne konto w jednej z fundacji.
Dziś jeszcze powinienem mieć jego numer.

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Ewing pisze:
Pamiętajmy tylko o celu akcji i przelewajmy pieniążki :)
Jak każdy kto zagląda do wątków o wyprawie na tym i innych forach, które o niej piszą, wpłaciłby choćby złotówkę, to uzbierała by się ładna kwota :1

Uwaga. Prośba o nie przelewanie pieniędzy na wskazane w pierwszym poście konto. Z kontem jest oczywiście wszystko w porządku, a przelane pieniądze trafiły do osoby, do której miały :)
Chodzi o to, że Kubie zostało wydzielone specjalne konto w jednej z fundacji.
Dziś jeszcze powinienem mieć jego numer.

ale jaja... Info z danymi do przelewu poszło w sieć...

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Aktualne dane do przelewu:

Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"
ul. Łomiańska 5
01-685 Warszawa
konto nr 15 1060 0076 0000 3310 0018 2615
W tytule proszę wpisać: "18603 Wolnarek Jakub - darowizna na pomoc i ochronę zdrowia"

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]