Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest sobota, 3 maja 2025, 22:52

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Prezentacja o akcji SAPERA
http://youtu.be/RjTEyvsdEvI

Gość

Lipek pisze:
Miło było Was poznać, super wszystko wyszło. Rozmawiałem potem z Saperem - był bardzo wdzięczny za powitanie i paczki żywnościowe :mrgreen:

P.S. Szczególne podziękowania dla Koleżanki, która upiekła ciasteczka - były pyszne :1

Kurcze, głupie ciacha a tak cieszą, nie spodziewałam się:) Bardzo mi miło!

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Kolejna porcja informacji przekazana przez Artura (12.11.2013).

"Ruszyłem sprzed Chełmna ok 12 km. Tam też znów niespodzianka, ekipa z lokalnego stowarzyszenia wyszla na spotkanie, pogadalismy, wypilem kilka herbat , uzbrojony w kalorie wsiadłem w kajak, dzięki:-). za Grudziądzem wyszedł Dario z kolegą Morsem i synem, udało sie zgrać trochę zdjęć, ale jeszcze musiałem powiosłować i tak dotarłem kilkanaście km za Grudziądz. Rozbiłem się na malutkiej wyspie, zrobiłem nawet małe pranie. Teraz wstałem i leje mocno deszcz, poczekam jeszcze chwilę i w kajak"

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Środa 13.11.2013r.

"19 dzień z wiosłem, jakoś tak dziwnie zaczynam się czuć niczym jakaś część składowa kajaka. Wstałem rano a tu leje, musiałem choć odczekać na mniejszy deszcz, potem pakowanie w deszczu i w kajak. Nocne pranie oczywiście nie wyschło chyba dla zasady. ale zabawa podczas prania była przednia. a zaczęło się tak, zmarzły mi stopy i przydało by się je jakoś w cieplej misce pomoczyć, miski nie mam, ale dziwne pomysły zawsze, wiec butle 5 litrowa dopełniłem do końca i myk do ognicha i tam się grzała. Jak już woda była bardzo ciepła wlałem do gumowców odpowiednią ilość i wsadziłem zziębnięte stopy.. bajka. W butelce zostało jeszcze sporo gorącej wody więc dolałem płynu do płukania i wsadziłem tam 2 koszulki, z drugą był problem bo się w połowie wpychania zakleszczyła i musiałem ją wkręcić do butelki, butelkę zakręciłem, usiadłem na kajaku mocząc nogi w gumowcach, a butelką trząsłem, pranie zrobiłem i się wygrzałem. Dziś jak co dzień bardzo silny wiatr, skończyło wiać dopiero po zachodzie, a że księżyc świecił i chmur nie było płynąłem dalej. Tak też narobiłem kilometrów i siedzę w krzakach za Tczewem. Zostało 40 km do morza:-) jutro Świbno. Po drodze coś futrzastego wskoczyło przed sam kajak w wodę! Ryba to nie była bo futrzastych nie znam wiec pewno jakiś utopek lokalny. Dostałem te wiadomość. że do sumy zebranej doszło ok 150zł. Najważniejsze - Kuba ma od wczoraj konto w fundacji i tam kierujemy wsparcie jak co. hej"

Gość

Pozwolę sobie dorzucić 2 grosze, Gdańsk się kłania :)

ja już po spotkaniu z Arturem, niestety nie mogłem za długo być (musiałem zabrać całą rodzinę ze sobą a wiadomo jak to jest z dziećmi... ;) )

zdjęcia postaram się skołowac, sam nie mam aparatu :D żałuję bo jestem trochę słabo zorganizowanym człowiekiem i nie porozmawiałem za dużo z Arturem tak naprawdę tylko kilka zdań zamieniłem. W sumie było nas 10cioro poza samym bohaterem, więc było trochę zamieszania :D

odwiedziła nas ekipa "trójmiasto-tv" , Artur miał dużo telefonów, tylko wywiadów udzielał .. ;)

jak na razie portal trójmiasto zamieścił materiał:

http://aktywne.trojmiasto.pl/Przeplynal ... 74462.html

Pozdrawiam!
F

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Kilka słów od Sapera!

"Dziś Świbno, czyli dopłynąłem. Kwestia zakończenia - albo przez morze, albo przez Wisłę?!
Rano się zobaczy. Jutro tez spotkanie w Gdańsku .. w knajpie. Odezwę się jutro na spokojnie. Teraz spać idę bo zimno."

Gość

No cóż, kończy w pięknym stylu! Tak jak postanowił; cztery dni i do domu, bo zimno :)

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Poniżej relacja i zdjęcia Catadero z poszukiwanieskarbow.com

Cytuj:
Dopłynął-zdrów i cały.
Powitaliśmy Go mini-ogniskiem i gorącą herbatą. I ogólnym ciepłem całej grupy (bo ciepło było Mu potrzebne).
Planowaliśmy, że będzie w sobotę, sporo ludzi szykowało się na powitanie, a tu masz! Artur jak torpeda pokonał przedostatni odcinek trasy i wszystkie przygotowania wzięły w łeb.
Ale jak długo można siedzieć na wodzie w kajaku w taki ziąb?

Jutro będzie w Gdańsku chociaż...gdy spytał się, jak daleko stąd na Hel, mieliśmy pewne obawy.

C.

Załączniki:
DSCF9440.JPG
DSCF9440.JPG [ 78.66 KiB | Przeglądany 12239 razy ]
DSCF9442.JPG
DSCF9442.JPG [ 92.56 KiB | Przeglądany 12239 razy ]
DSCF9443.JPG
DSCF9443.JPG [ 83.45 KiB | Przeglądany 12239 razy ]
DSCF9446.JPG
DSCF9446.JPG [ 83.27 KiB | Przeglądany 12239 razy ]
DSCF9448.JPG
DSCF9448.JPG [ 118.15 KiB | Przeglądany 12239 razy ]

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Coś czuję, że płynie na Hel :o

Gość

Wyprawę w piekle chce zakończyć? Cyrograf podpisał, czy jak? :twisted:

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Mam informacje, że Saper postanowił płynąć do celu wodami zatoki. W tej chwili jest już w Gdańsku! Jednym słowem cel podróży został osiągnięty!

Gość

jeszcze :

http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/ ... ,id,t.html

i z tego co zakumałem w sobotnim wydaniu w dodatku "weekend" coś ma być więcej:) obczaję kupię i zapodam

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Piątek 15.11.2013 r.

" 21 dni. Ponad 1000km. Kajak, wiosło, Wisła. W tym czasie spotkałem i poznałem wielu wspaniałych ludzi. Odwiedziłem ì zostałem odwiedzony przez wielu znajomych. Dziękuje wszystkim tym którym los innych nie jest tylko uboczną informacją. Pozdrawiam i dziękuję. Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec."

Gość

Witam Wszystkich Forumowiczow bardzo serdecznie!
W imieniu mojego siostrzenca Kubusia, Jego Rodziców i swoim własnym, chciałabym bardzo, bardzo gorąco podziękować za wsparcie, jakiego udzieliliscie nam w ostatnich kilku tygodniach... Za wsparcie finansowe, ale tez to duchowe, emocjonalne, którym nas obdarzyliscie!
Szczególne podziękowania dla Artura, za Jego przepiękny gest, za poświęcenie kilku tygodni swojego życia, by ryzykując obcowanie z ogromna, niebezpieczna o tej porze roku rzeka, zebrać środki na rehabilitację Kubusia!
Podziękowania dla Wszystkich, którzy pomagali i wspierali Artura w Jego heroicznej wyprawie i pomogli tym samym Jakubowi!!!
Mimo, ze "dziwny jest ten swiat", jak mawiał Pan Niemen, to śmiało moge zacytowac:
"....lecz ludzi dobrej woli jest wiecej i mocno wierze w to, ze ten swiat nie zginie nigdy dzieki nim...nie!..."

DZIEKUJE

Aga

Gość

Szanowni Państwo!

Serdecznie i z całego serca dziękujemy wszystkim osobom, które wspomogły finansowo chorego Kubusia z Siemianowic Śląskich.
Jesteśmy niezmiernie wzruszeni Państwa szlachetnością i życzliwością, bo przecież nie znając sześcioletniego Kubusia i historii jego życia (zapewniamy, że jest ono niełatwe, a rodzice dzieci z mózgowym porażeniem i spastyką czterokończynową rozumieją nas oraz nasze codzienne zmagania i wyzwania) odważyliście się być wrażliwi na potrzeby drugiego człowieka.
Drodzy Państwo- Wasza reakcja na niesamowitą wyprawę kajakiem „Wisłą do Gdańska” i apel Pana Artura Troncika (Sapera) w sprawie Kubusia przywraca wiarę w dobroć człowieka i wywołuje uśmiech szczęścia na naszych twarzach.
Wszystkim osobom za każdą złotówkę, słowa otuchy i doping dziękujemy!

Katarzyna Hofman- Wolnarek z rodziną.

Gość

Powitać.

W końcu powoli dochodzę do siebie, nie z racji zmęczenia, ale niedostosowania do cywilizacji:), za cieplo, za duszno, za sucho :).

Wielkie Dzięki Bunkrowa Ekipo :), dzięki za cale to wsparcie, po takich spotkaniach jak i wpisach aż mialo się więcej sil do WISŁOWANIA :).

Dziękuje przedewszystkim za to że nie znając mnie dolączyliście sie i pomogaliście.

Na pytania z chęcią odpowiem :D

a tak przy okazji :

Kamień z Wisły
Rozpoczynając moją kajakową przygodę 26 Października 2013, z rzeki Wisly w miejscowości Czechowice-Dziedzice zabrałem mały kamyk, z zamiarem wrzucenia go do morza, gdy dopłynę do Gdańska.
Jednakże w czasie wyprawy zmieniłem zdanie. Postanowiłem przekazać ten kamień komuś, kto podobnie jak ja chce zrealizować swój cel, marzenie i jednocześnie pomóc w rehabilitacji, choremu Kubie. Komuś kto nagłośni akcje we własnym kręgu znajomych i przyjaciół i dalej pomoże przy zbiórce pieniędzy dla potrzebującego chłopca.
Ten kamień to coś więcej, to uśmiech i wiara.

Kamień czeka na Ciebie! Przejmiesz go ?

Saper

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Witamy bohatera całej tej akcji :)
Kiedy możemy spodziewać się wystawy fotografii pstrykanych z pokładu "pieronskiego pomyslu"?
A może szykuje się jakiś album z wyprawy? :twisted:

Gość

:). Poproszono mnie o napisanie artykuliku na temat tej "Przygody" więc coś sie pojawi niebawem, a material zostaje wlasnie zbierany po calej Polsce do montażu:).
A ja mam prośbę, bo widzialem na necie sklejony ze zdjeć filmik, bardzo ladny i chcialem zapytać o te fotki, czy można kilka z nich uzyskać w dobrej jakości ?
Foty rewelacyjne, widać że ktoś ma oko dzięki któremu potrafi zatrzymać kawalek czasu w obrazku:)

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Pieronski pomysl pisze:
:)A ja mam prośbę, bo widzialem na necie sklejony ze zdjeć filmik, bardzo ladny i chcialem zapytać o te fotki, czy można kilka z nich uzyskać w dobrej jakości ?
Foty rewelacyjne, widać że ktoś ma oko dzięki któremu potrafi zatrzymać kawalek czasu w obrazku:)

To mój :D
Pieroński Pomyśle: proszę nasz do mnie e-mail i tam się dogadamy, będzie dobrze :)
warlinski@wp.pl

Gość
Awatar użytkownika

Moje zdjęcia również dostaniesz :)
GrapHite jak będziesz miał adres mailowy "Pierona" :) podeślij mi. Prześlę zdjęcia.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]