Linia Środkowej Odry (niem. Oderstellung) jest łańcuchem blisko 650 żelbetowych schronów bojowych, obserwacyjnych lub biernych. Zbudowane zostały w latach 1928-1939 wzdłuż lewego brzegu Odry od Wrocławia po Krosno Odrzańskie. Oprócz betonowych umocnień wybudowano także schrony drewniano-ziemne, betonowe stanowiska karabinów maszynowych i umocnione stanowiska artylerii, a także rozmaite konstrukcje, które miały udawać bunkry. Umocnienia te wraz z Międzyrzeckim Rejonem Umocnionym oraz Wałem Pomorskim (niem. Pommernstellung) stanowiły główną linię obrony III Rzeszy przed atakiem ze strony Polski. Linia Oderstellung została przełamana na całej długości w przeciągu kilkunastu dni. 23 stycznia 1945 oddziały sowieckie sforsowały linię fortyfikacji w rejonie Ścinawy i utworzyły przyczółek na lewym brzegu Odry. Sześć dni później oddziały radzieckie utworzyły przyczółek w rejonie Cigacic. Desant w rejonie Leśnej Góry został początkowo odparty przez Niemców, ale na krótko. Na odcinku w miejscowości Leśna Góra, między dwoma mostami znajdowało się 5 schronów. Do dziś można ogladać dwa i kopułę pancerną trzeciego schronu. Niedaleko, w drugiej linii schronów znajduje się skansen fortyfikacji z odrestaurowanym schronem 702. Nistety, w Leśnej Górze byłem przejazdem i czas pozwolił mi na zrobienie fotek tylko obiektom pierwsze linii znajdujacym się na wale przeciwpowodziowym. Mam nadzieję że skansen fortyfikacyjny Cigacice-Leśna Góra stanie się kiedyś celem wyprawy członków i sympatyków "Bunkra". Zapraszam do oglądania
Załączniki: |
Komentarz: Dzisiaj okaleczonego obiektu pilnują pająki...

IMG_1109.JPG [ 160.24 KiB | Przeglądany 5938 razy ]
|
Komentarz: Wschodnia izba bojowa ckm-u. Widoczna wycieta palnikiem płyta pancerna.

IMG_1103.JPG [ 226.88 KiB | Przeglądany 5941 razy ]
|
Komentarz: Widok wschodniej strony obiektu.

IMG_1102.JPG [ 249.57 KiB | Przeglądany 5944 razy ]
|
Komentarz: Zachodnia izba bojowa. We wnętrzu widiczna podstawa ckm MG 08. Tu też pozbawiono obiekt płyty pancernej .

IMG_1106.JPG [ 252.32 KiB | Przeglądany 5929 razy ]
|
Komentarz: Schron numer 711 o bardzo ciekawej konstrukcji. Obiekt znajduje sie u podstawy wału przeciwpowodziowego i jest zalany wodą:-(

IMG_1097.JPG [ 245.71 KiB | Przeglądany 5934 razy ]
|
|