Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest poniedziałek, 10 lut 2025, 10:11

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Aleja Górska
Gość

Aleja Górska, na górnym tarasie, równolegle do ul. Nowodworskiej, na odcinku zachodnim jest ścieżką do ulicy Terasy, natomiast na odcinku wschodnim jest drogą dojazdową do bloku 35 przy ulicy Nowodworskiej. Na mapie Bydgoszczy z 1996-go roku ta Aleja jeszcze istnieje. Natomiast "wyparowała" w Atlasie Miasta Bydgoszcz z roku 2000-go. Co ciekawe, ta Aleja istnieje w Google Maps. Mieszkam przy tej Alei 40 lat, ale nie przypominam sobie, aby gdziekolwiek istniała tabliczka z nazwa tej Alei.

Załączniki:
Scan.jpg
Scan.jpg [ 43.24 KiB | Przeglądany 1481 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Stanislaw pisze:

(...) Mieszkam przy tej Alei 40 lat, (...)

Czyli w dokumentach, w adresie, masz wpisaną ją? To faktycznie jest ciekawostka. Ja, bywając tam na wzgórzu, nigdy nie zwracałem uwagi, zarówno na na samą nazwę, jak i na to, czy są tam tabliczki. No a na mapie google, jest tak jak napisałeś - nazwa tam jest. 8-)

Załączniki:
A G.jpg
A G.jpg [ 172.1 KiB | Przeglądany 1401 razy ]

Gość

Mieszkam przy Alei Górskiej w sensie bliskości. Do Alei Górskiej mam "żabi skok", ale bloki widoczne na zdjęciu, wybudowane na początku lat 80-tych, mój blok także, administracyjnie należą do ulicy Nowodworskiej. Przy Alei Górskiej najbliżej jest budynek ze schronem dla rajców miejskich w razie wojny. Przy wjeździe na teren tej posesji, od ulicy Nowodworskiej, na budynku gospodarczym jest numer 23. Co ciekawe, pobliski blok też ma numer 23. Wydaje się, że ta Aleja nie ma przypisanych adresów.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]