Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest czwartek, 12 cze 2025, 22:59

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Witam.
Proszę o pomoc w ustaleniu lokalizacji tego zdjęcia. Zamieszczone było w Gazecie Pomorskiej z piątku 16.01.1998 roku. Podejrzewałem fordon, ale mi nie pasuje. Rondo Grunwaldzkie też chyba nie, ostatni domysł to bartodzieje, bo w tle majaczy coś jakby mrówkowiec, ale też chyba nie to. Może ten słupek u dołu z prawej coś pomoże, ale ja nie wiem gdzie go przykleić ;)

Załączniki:
Obraz.jpg
Obraz.jpg [ 156.54 KiB | Przeglądany 4602 razy ]

Tytuł: Re: M-BUS
Gość

Podejrzewam, ze jest to faktycznie mrówkowiec na Bartodziejach a
dokładniej, jest to blok przy ul. C. Skłodowskiej 25.
Fotografia przedstawi wschodnią ścianę tego molocha. Wykonana została z przystanku autobusowego , znajdującego się za skrzyżowaniem ul. C. Skłodowskiej i ul. Bałtyckiej.
Oceniam również, że zdjęcie zostało wykonane w 1992\93 roku, czyli u zarania komunikacji busowej w Bydgoszczy. Za Autosanem znajduje się prawdopodobnie rynek.

Gość

Mi to wygląda na ul.Jagielońską, tuż za rondem, idąc w kierunku dworca PKS. Budynek to zapewne bank [chyba Pocztowy], a bus zasłania widok na Pałac Młodzieży.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rondo Jagiellonów :)
Po prawej stronie na zdjęciu widać znak informujący o zejściu do tunelu pod rondem.

Gość

Wychodzi na to, że każdy z nas widzi co innego. ;)

Gość
Awatar użytkownika

A faktycznie, nie zauważyłem tego znaku :o
Wychodzi na to że jest to przystanek za rondem Jagiellonów, w kierunku PKS czyli do Fordonu. Tylko ten budynek mi z tyłu nie pasuje, ale może po tylu latach elewacja zmieniła wygląd.

AERO, te Autosany były 97 rocznik :) a w 92/93 to Nyski śmigały na pierwszych busach :D

Dziękuję za pomoc.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Ja raczej obstawiałbym przystanek przy bibliotece, zwłaszcza, że to jedyny, na przeciwko którego jest przejście podziemne (te od linii tramwajowych).

Gość

Jeśli to jest pierwszy przystanek za rondem w str . PKS i Fordonu, to nie pasuje mi kierunek jazdy dostawczego auta z białą budą, którego tylko tył widać za sympatyczną brunetką , po lewej stronie.

Sama komunikacja busowa rodziła się w bólach. Na samym początku faktycznie jeździły Nyski.
Później nastąpiło zawieszenie tej komunikacji z powodów organizacyjnych i ekonomicznych jak również z powodu brak zgody z korzystania z tych samych przystanków co MZK.
Ruszyła ponownie pełną parą, dopiero po ponad rocznej przerwie, właśnie w okolicach 1994 r. i z nowszym taborem.

-- 18 sty 2011 --

Nie zauważyłem tego ozdobnego słupka na chodniku i tego znaku, bo fotka nie mieściła mi się w kadrze monitora. Dopiero po przesunięciu obrazu zauważyłem te elementy zgadywanki.
Byłem niemal pewny, że to Bartodzieje. :)

Gość
Awatar użytkownika

No racja Ewing, to jest w kierunku Focha, budynek w tle to jest ten na wjeździe do NOTu :)

AERO ten pojazd z białą budą jest chyba zaparkowany :) a to Audi w tle skręca z 3 maja na Bernardyńską. I te słupki faktycznie stoją przy przystanku na rogu z Konarskiego.

Przystanek w stronę PKSu skojarzył mi się dla tego, że tam często były pętle M-Busów lub ich przystanki końcowo-początkowe.

Gość

O ile jest to przystanek przy Konarskiego ( a na to wygląda ), to wtedy faktycznie auto z białą budą jest tam zaparkowane.

Gość

Dość charakterystyczne jest drzewo odbijające się w przedniej szybie busa. Jeżeli był to przystanek przed ul.Konarskiego, to drzewem byłby rosnący tam miłorząb - ale trochę nie pasuje mi kształtem (tak porównując na szybko zdjęcia znalezione Internecie). Zdjęcie musiałoby być wykonane teleobiektywem, gdyż widoczny w tle budynek, o ile jest to ten przy NOT, wydaje się być blisko, a w rzeczywistości jest to ok. 500m. Poza tym, jaka była trasa tego busa? Czy zawracał na Rondzie Jagiellonów, czy jechał dalej, do Ronda Grunwaldzkiego?

Mógłby być to przystanek w okolicy dzisiejszego Citibanku (też duże drzewo), ale wówczas nie pasuje mi znak zejścia do tunelu.

Ewentualnie przystanek za Rondem (w stronę Fordonu) i wówczas widoczny w tle budynek byłby obecnym Bankiem Pocztowym. Ale on na od tej strony piętrową przybudówkę, której tu nie widzę. Pasuje mi też kształt słupka z rozkładem jazdy, takie chyba tam były. Nie wiem tylko, czy znajdowały się w tym miejscu te, wspomniane już, ozdobne słupki.

Gość
Awatar użytkownika

Słupek zasłania nr linii. Jeżeli był to 301 to do Jagiellonów, jeżeli 302 to do Grunwaldzkiego. Nie mylić z późniejszym 301 PKSu na osową górę.

Gość

Tu jest tylko jedno rozwiązanie, a więc żeby rozwiać dalsze rozważania gdzie: podpowiedzią jest w tym przypadku słupek w dolnej prawej części zdjęcia > takie słupki są przy tym rondzie tylko po stronie (za rondem w kierunku ul.Focha ) > tak więc jest to przystanek przed ul.Konarskiego ...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]