Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest poniedziałek, 5 maja 2025, 16:21

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Sam nie wiem, czy to jest trudna zagadka, czy łatwa. Prawie taki sam, (płytki ułożone w 'karo'), był przy 'moim' domu na Garbarach. Pytanie: na jakiej ulicy jest ten spory fragment przedwojennego chodnika? :D

Załączniki:
Stary chodnik.JPG
Stary chodnik.JPG [ 62.31 KiB | Przeglądany 2664 razy ]

Gość

Dlaczego sadzisz, że ten chodnik jest zabytkiem??? Chodząc po moim osiedlu widzę podobne płyty z lat 70tych ale żadna juz nie jest cała.

Gość
Awatar użytkownika

Nie użyłem słowa 'zabytek'. Choć nie wiem, jakie kryteria by musiał spełnić, by zostać zabytkiem. Gdy 'u mnie', na Garbarach na początku lat sześćdziesiątych, zakładano konkretne oświetlenie uliczne, chodniki zostały solidnie rozkopane, w celu ułożenia kabli. Po zakopaniu ich, płytki na chodniku nie leżały już tak równo... I wtedy starsi mieszkańcy oburzali się, że ułożony równo przed wojną chodnik, dotrwał do 'naszych czasów', a teraz nie potrafią go przywrócić do takiego samego stanu. Zresztą kilka lat później, płytki chodnikowe zostały wymienione i ułożone już 'po nowemu'.
Zakładam, że ten pokazany fragment chodnika może być co najmniej 'przedwojenny'. Latarnie na tej ulicy, są po jej drugiej stronie. Czyli jest możliwe, że nie było potrzeby rozkopywania go, przynajmniej na tym odcinku.
Zakładam, choć mogę się mylić.

Gość

Jeśli coś jest przedwojenne to dla mnie zabytek. Niby chodnik jak chodnik ale jeśli ma tyle lat ile zakładamy to może warto sprawdzić z czego i jak był zrobiony, że zachował się w tak dobrym stanie. Może warto naśladować takie technologie w świecie gdzie wszystko jest prowizoryczne.

Gość

Czy to nie fragment ulicy Jana Matejki w pobliżu prywatnego parkingu przy skrzyżowaniu z ulica Lipową?

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Brawo, trafiony zatopiony. :D

Lidka pisze:
... to może warto sprawdzić z czego i jak był zrobiony, że zachował się w tak dobrym stanie. Może warto naśladować takie technologie w świecie gdzie wszystko jest prowizoryczne.

^^^ Z tym jest różnie. Pod takim kątem patrzyłem na przedwojenne tynki. I np budynek na ul. Garbary 6 - 8 ma do tej pory przedwojenny, dobrze zachowany wciąż ten sam tynk. Ale są też i inne przedwojenne domy, z tynkiem w opłakanym stanie. :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]