Szok.
Jeszcze pierwszą opcję przeboleję ale trzecia wizja jest dla mnie nie zrozumiała

Nowy most, kładka? Remontowana śluza zakopana?

Jeśli autor nie potrafi jej pokazać (narysować, komputer, program 3d ?), więc wyobrażam sobie jakie siano ma w głowie albo w butach
Dla mnie najlepszą opcją była by ta pierwsza. Wszystkie trzy wydają mi się "dziwne" z kilku powodów:
- połączenie Focha z Marcinkowskiego bardzo utrudniło by ruch w centrum, chodzi mi raczej o kierunek od zachodu, dodanie świateł i ciąg stojących samochodów na mostach
- spora ingerencja w aktualny wygląd, kształt i użytkowanie (do Marcinkowskiego). Jest tam teraz dobry skrót dla pieszych, uważam, że nie potrzebny jest tam kolejny dojazd do dworcowej.
- tunel pod Focha??? Ogromna ingerencja w teren. Widząc jak teraz budują wszelkie rodzaje wjazdów podziemnych, to by musieli zamknąć Focha na trochę czasu. Nie wspomnę, o zastoju w budowie spowodowanym tym co odkryje ziemia czyli badania archeologiczne i zapewne ich poganianie (pewnie i zastraszanie jak to było ostatnio na Focha). A wiadomo, że jest co tam badać (klasztor, teatr).
- aktualnie mamy po dwa pasy w każdą stronę i już jest mało miejsca, więc dodanie wjazdu pod Plac Teatralny zmusiło by zwężenie Focha do jednego pasa? Druga i trzecia wizualizacja jest tak nieczytelna w tej kwestii, że trudno się domyślać co myśli autor. Na moje pewnie o tym nie myślał

Tunele są po bokach a ruch uliczny w stronę skrzyżowania z Gdańską skierowany jest na torowisko? Dobrze że na trzeciej opcji dodano autobus (jedyny widoczny pojazd!)

A na drugiej grafice nie ma w ogóle ulicy tylko chodnik? Pewnie to tunel który wynurza się dopiero na Jagiellońskiej przed rondem... ale jazda
Reasumując: te wizualizacje są tak bardzo ogólnikowe i z małą ilością szczegółów, że nie można brać ich na poważnie. Ale kto wie co zaakceptuje nasze kochane miasto by tylko powstała kolejna galeria handlowa (na przeciw Opery) i "akwarium' (Plac Teatralny).
ps. Plac Teatralny lubię taki jak jest, a chciałbym by pozostała tam zieleń i miejsce spaceru i odpoczynku z pięknym widokiem na Farę, most i nawet wyspę Św. Katarzyny.