Kafar.
Potrzebowałeś jakiegoś wsparcia ? Stało się coś
Kafar.
Co to znaczy ;
...."czy jest to raczej głęboka niechęc do dzielenia się swoją wiedzą? "
Zastanowiłeś się co napisałeś ???
To po to ktoś zakłada taką stronę-forum, żeby się NIE dzielić wiedzą ???
Widocznie uznał to za słuszne !
WDW napisał :
..."Kafar ma dużo racji."
No super !!!
Moje gratulacje WDW !
Ujawnijcie jeszcze wszystkie wrześniowe pola bitew i pozostałe stanowiska archeologiczne !!!
Pamiętasz jak zareagowałeś na mój post o ochronie pól bitew ? To wyglądało tak : "

"
Inny przykład;
Pamiętasz jaki był odzew forumowiczów na pytanie pewnego kolegi, o dokładną lokalizację pola bitwy w okolicy (chyba) Stronna ???
WDW napisał:
..." Na tej samej zasadzie trzebaby zamknąć forumowe wątki o cmentarzach, gdzie podaje się dokładną lokalizację obiektu i zdjęcie, na którym widać np. metalowe elementy pomnika czy mogiły".
Tak.
Moim zdaniem powinno się zaniechać podawania dokładnych lokalizacji i ograniczy się tylko do podania nazwy miejscowości lub ulicy.
Dotyczy to również innych zabytkowych detali takie jak np. znaki wysokościowe.
Dedykowany mi przez Bunkier link w wątku " Pytanie" z dn. 11.02.11 , tylko mnie w tym utwierdza.
Giną już zabytkowe znaki wysokościowe i znaki poziomu wód powodziowych !!!
Boję się myśleć, że to "skutek uboczny" naszej działalności .
Na tym Forum przyjęto jednak trochę inną zasadę i wręcz domagano się podawania dokładnych lokalizacji w prawie każdym przypadku. przyp. aut.
WDW.
Jakiś czas temu , jeden z forumowiczów miał pewną maksymę pod swoimi postami ;
...Uwaga ! Wróg podsłuchuje " lub jakoś podobnie i ...słusznie !
Te niby tajemnice czy jak wolicie, ukrywanie informacji o lokalizacji obiektów\elementów zabytkowych ma na celu minimalizowanie wandalizmu , kradzieży i szkodnictwa .
Tak. Masz rację. To nie złomiarze i nie żule nas czytają !!!
Mamy innych, cichych i pilnych czytelników.
I pewnie dlatego i tylko z tej przyczyny, archeolodzy, paleontologowie i inni zachodni naukowcy, strzegą tajemnic lokalizacji swoich stanowisk i odkryć, do czasu zakończenia badań.
Dziwię się że tego nie rozumiecie !