Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest piątek, 2 maja 2025, 12:28

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 698 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
Gość

Bardzo ciekawy pomysł:) już sam zwiastun był dla mnie ciekawą lekcją historii kolei:)

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

lisiogonek pisze:
To jest zwiastun, w pełnej wersji jest jeszcze więcej arcyciekawych ujęc...Może podczas wspólnego wypadu na prace do Białośliwia zorganizujemy pokaz tego filmu jako dodatkową atrakcję? :D

trzymam palce na pulsie :) teraz chyba zima nadchodzi... ale wiosna jest nasza :!:
Nie ujawniaj szczegółów. Podpowiemy tylko, że wiosną odbędzie się ciekawa wycieczka w temacie wąskotorowym

Gość
Awatar użytkownika

lisiogonek pisze:
To jest zwiastun, w pełnej wersji jest jeszcze więcej arcyciekawych ujęc...Może podczas wspólnego wypadu na prace do Białośliwia zorganizujemy pokaz tego filmu jako dodatkową atrakcję? :D

A mnie już teraz ciekawość spala! Czy ten film jest gdzieś do obejrzenia? :twisted:

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Pewnie, że jest, co niektórzy mają go w swoich domowych filmotekach :twisted:
Jakiś czas temu był do nabycia na amerykańskim ebay'u.

Gość

Prawdę powiedziawszy ostatnio nie naciskam zbyt mocno na wyprawę do Białośliwia, bardzo pochłania mnie budowa mojej drezynki - w przeciwnym razie już dawno byśmy buszowali po torach WKP :D , której budowę opisuję na naszym forum WKP pod adresem :
http://www.wkp600mm.fora.pl/tabor,3/dre ... .html#3390

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Poprzeglądałem to sobie. Jestem pod dużym wrażeniem Twojego podejścia do swojej pasji. Gratulacje.

Gość

Filmik z jazdy drezynką (w 1 wersji przed przebudową)
http://youtu.be/Gi3hjAihpi4

Widać akurat odcinek od 6 km (mniej więcej) do 3,9 km :)

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Te filmiki, to nie tylko relacja z wyprawy, ale przede wszystkim dokument pokazujący aktualny stan zapomnianych torowisk i okolicy. Brawo. Mam starszego znajomego, który w młodości mieszkał w tamtych okolicach i był bardzo wzruszony oglądając Twoje materiały.

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

ostatnio wpadła mi w rękę wycena reaktywacji Myślęcińskiej wąskotorówki

http://www.myslecinek.pl/aktualnosci/fa ... i-parkowej

lokomotywa za 120tysięcy faktycznie tyle to kosztuje?

Gość

Zainteresował mnie ten fragment ;

..." Pamiętajmy także o przyczynach problemów MKP, czyli stale zmniejszającą się liczbą pasażerów korzystających z usług kolejki, co miało bezpośrednie przełożenie na wynik finansowy spółki MKP. W 2002 roku sprzedano bilety na kwotę 51 tys.137 zł, natomiast w roku 2010 suma ta wynosiła już jedynie 18 tys. 993 zł. "

Zdziwieni ?

Przecież trasa MKP była sama w sobie, przeraźliwie nudna. Same dzieci tak komentowały swoje wrażenia z podróży.
Żadnych atrakcji po drodze (miasteczek, tuneli, itp.)
Zbyt krótka trasa i brak celu podróży , poza obskurnymi stacyjkami .
Wagoniki zaniedbane i brudne.

Gość

No to jest temat rzeka - Myślęcińska Kolejka Parkowa. I tak oczywiście - ta pani od PR ma moze i rację - ale nie wszystko jest dla mnie jasne. Np. temat pozwoleń wydaje się mi cokolwiek dziwny - wszakże kolejka do tej pory jeździła jak najbardziej legalnie - tak samo jak np ŻKP. Odudowa szopy z zapleczem jest na pewno najkosztowniejszym przedsięwzięciem. Remont torowiska byłby wskazany - ale nie znam wąskotorówki na której nie byłby potrzebny. Wagoniki odmalować to koszt stosunkowo mały w skali całości. Lokomotywy to już grubszy temat - ale są miejsca w Polsce gdzie da się zdobyć Wls-50 za powiedzmy jakieś 20tys za sztukę. Pewien mój znajomy kupił Wls za 6500 zł (o ile pamięć mnie nie myli, ale rząd wielkości porównywalny) którą da się jeździć . Zresztą na tym szanownym forum są ludzie którzy znają temat loków o wiele lepiej niż ja. Atrakcyjność jest pojęciem względnym - spójrzmy w tu na ŻKP - kolejka sama w sobie jest atrakcją raczej dla MK, a nie dla przeciętnego turysty. Ale jako element wpasowuje się doskonale w realia panujące tam i dzięki temu mamy w Żninie jedną z najlepiej utrzymanych wąskotorówek w Polsce. W MKP pewną receptą byłoby dokończenie pętli dzięki czemu można by jadąc kolejką obejrzeć cały park - a nie tylko jeździć po obrzeżach. Ale to są koszty i to naprawdę duże koszty - kiedyś czytałem że 1km 600mm toru to koszt ok. 600tys zł - a tam potrzeba by z 3-4 km może nawet więcej?
W ogóle to temat MKP to by się nadawał dla Fundacji "Żelazne Drogi" aby zdobyli niezbędne doświadczenie. Sprawa operatora i zarządcy infrastruktury to teraz zasadniczy problem...

Gość
Awatar użytkownika

^^^Może była by tez bardziej atrakcyjna, gdyby w obiecanym kiedyś terminie, cała jej trasa była by 'spięta'. Miała przypominać kształt trójkąta.
Zdjęcie ze spaceru, w czasie budowy kolejki .
Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Zastanawia mnie zmiana trasy kolejki wąskotorowej w Bydgoszczy – kiedy nastąpiła i jaka była ostatecznie, aż do likwidacji. Zarówno wg opisów i zdjęć w tym wątku, jak i na poniżej załączonej mapce (wg planu miasta z 1939 roku), jedzie ona pod wiaduktem kolei szerokotorowej na Grunwaldzkiej, a potem ul. Wiejską. Tymczasem rodzice mieli w tatach 70-tych działkę za kościołem św. Antoniego i przy działce był nasyp wąskotorówki. Jeździłem wtedy rowerem, by wydedukować którędy dokładnie jechała ona z Grunwaldzkiej, by dotrzeć pod płot działki. Pasował mi ten tunel pod torami – za blokami kolejowymi na Grunwaldzkiej. Musiałby być most nad kanałem, chyba były tam jakieś przyczółki. Ale ten stary bruk podważą tę tezę.
Może jednak jechała ona zawsze pod wiaduktem wzdłuż Grunwaldzkiej (kółko na planie) i skręcała tak, jak ta nitka do papierni, a potem za kościół? Kiedy nastąpiła ta zmiana. Na wszystkich mapach widzę ten wariant z Wiejską. Czy jest jakiś plan ze zmienioną trasą ? Są zdjęcia z kolejką przejeżdżającą koło kościoła. Był tam przystanek. Na poniższym planie nie jest to jeszcze kościół parafialny, ale prawdopodobnie kaplica tymczasowa lub zbór ewangelicki. Kościół był w budowie.
Obrazek
Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Przebieg trasy kolejki widoczny na mapie funkcjonował do czerwca 1941 roku. Po zniszczeniu mostu nad Kanałem Bydgoskim dotarcie do dworca w Bydgoszczy było niemożliwe. Niemcy wybudowali nową prowizoryczną przeprawę dla kolejki nad Kanałem Bydgoskim, która funkcjonowała do 1969 roku. Z tego co słyszałem to na przyczółkach przeprawy ułożone są rury nad kanałem(do zweryfikowania). Po przekroczeniu kanału tory poprowadzono w kierunku północno zachodnim, które biegnąc przez ogrody(dzisiejsza ul. Nad Torem) łączyły się z dawną linią przy przystanku Bydgoszcz Las. Dzięki takiemu rozwiązaniu zlikwidowano dwa niebezpieczne skrzyżowania z ul. Koronowską a torowisko na ulicy Wiejskiej zlikwidowano.

Gość
Awatar użytkownika

Na planie miasta z 1947 roku kolejka biegnie już po śladzie dzisiejszej ulicy Nad torem.
Taka trasa funkcjonowała do likwidacji kolejki (01.10 .1969)
Rury na przyczółkach – potwierdzam.

Obrazek

Gość

O dokładnym przebiegu kolejki w Bydgoszczy warto porozmawiać z panem Jerzym P. (nazwiska publicznie nie ujawniam:) ). Nie wiem czy odwiedza on te Forum - a jeśli odwiedza to pod jakim nickiem. Mieliśmy okazję poznać się podczas zlotu w Białośliwiu - nawet razem tworzyliśmy drużynę konduktorską na paru pociągach :). Zapewne wiele ciekawych szczegółów mógłby nam wskazać...

Ale za to ja mam jedno bardzo konkretne pytanie : czy w obrębie miasta Bydgoszczy ocałały gdzieś słupki hektometrowe ?

Gość

http://picasaweb.google.com/Lechuzbydy/EksploracjaBKDCz13V?authkey=Gv1sRgCOD_18fvrNLXnQE#
Według relacji z powyższego linku, słupki jeszcze ostały się na odcinku pomiędzy krzyżówką Opławiecka/Koronowska i Rest. Leśna. To chyba jeszcze w granicach miasta.

Gość

No tak...Niewiele się tych słupków ostało. Przeszedłem pieszo odcinek od ul.Pomianowskiego w Koronowie do Morzewca i nie naliczyłem więcej niż palców u jednej ręki. Spore fragmenty starotorza zostały zaorane; w Gościeradzu to nawet nasyp zaorali, teren stacji ktoś zagrodził, w sumie to dawny szlak na Trzemiętowo Rozgr. jest lepiej zachowany niż odcinek zlikwidowany pod koniec 20 wieku. Samo życie ...
Za to znalazłem fotkę dokumentującą jeden z ostatnich przejazdów na moście koronowskim w 2008r.

http://www.st43.pl/4galery/details.php? ... ae27710b75

Gość
Awatar użytkownika

Ciekawy news, a jednak ;)
http://www.transinfo.pl/text.php?id=45695

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

przeraża mnie jedno:

Cytuj:
stelaże lub uchwyty na dachu i boku umożliwiające zamontowanie reklam lub figur przestrzennych postaci

co by z tego nie była jeżdżąca reklama :(

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 698 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 35  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]