Nowy Rynek kojarzy mi się z dzieciństwa z dworcem autobusowym Krajowej Spółdzielni Komunikacyjnej, firmy konkurencyjnej dla PKS, która miała swój dworzec przy Placu Kościeleckich. Mówiono, że KSK to firma Cyrankiewicza – taki cichy biznes. Dworzec autobusowy został uruchomiony na Nowym Rynku po tym, jak w styczniu 1931 r. doszło do tragedii, gdy z nadbrzeża wpadł do wody autobus z Fordonu i utonęło 6 osób – było to przy ulicy Hermana Frankego ( obecnie Stary Port), gdzie był pierwszy bydgoski dworzec autobusowy.
Autobusy widywałem często bywając u dziadków na Długiej i pamiętam, że były szare i miały albo wysunięty tył, albo przód. Na Forum znalazłem notkę o Bałtykach:
viewtopic.php?f=71&t=3023&hilit=nowy+rynekAle nie takie autobusy tam widywałem, a przynajmniej nie te zapamiętałem, bo Bałtyki były typowe, a tamte szczególne, wyjątkowe. Niestety nie mogę znaleźć zdjęć takich, które by pasowały do tego co pamiętam.
Przypominały nieco ten na zdjęciu z wysuniętą maską silnika, ale wydaje mi się, że to wysunięcie było nie z przodu, a z tyłu pojazdu – to był silnik, komora bagażowa?

Ze strony :
http://www.ostrowiecnr1.pl/zdjecie/Stary-autobus/Tu natomiast Bałtyk w takich kolorach w jakich zapamiętałem autobusy KSK

I jeszcze historyczne plany miasta z Nowym Rynkiem:
Na planie z 1857 roku jeszcze nie ma Nowego Rynku, ale jest miejsce między prywatnymi działkami na jego wytyczenie w okolicy jest określanej jako Neuhof, czyli Nowy Dwór.
Wprawdzie Wikipedia podaje, że został wytyczony w 1835 roku, ale najwyraźniej nie jako plac miejski, lecz targ rolny w obrębie Neuhof.

W 1876 roku rynek ma już typową formę zabudowanego placu miejskiego.
Jeszcze nie ma sądu okręgowego, a jest sąd powiatowy Landgericht.

Na planie z 1914 roku widać tez sąd okręgowy wybudowany w latach 1903 – 1906.
Część zabudowy rynku nie zachowała się do dziś , m. in. z powodu przebudowy w latach 75 -76 trasy w kierunku Błonia na dwupasmową.

I jeszcze dwa zdjęcia z lutego 2012.
Na trawniku w pobliżu sądu krzaczki w okolicy drzew wyznaczają do dziś obręb dawnej kasy biletowej dworca autobusowego KSK.
Rosły już wtedy wokół niej.