Bydgoskie Stowarzyszenie Miłośników Zabytków Bunkier postanowiło w tym roku przyłączyć się do akcji Szlachetna Paczka.
Szlachetna Paczka to ogólnopolski projekt pomocy rodzinom, które z niezawinionych przyczyn znalazły się w trudnej sytuacji materialnej.
W przemyślany sposób łączy rodziny żyjące w ubóstwie, wolontariuszy, którzy docierają do rodzin oraz darczyńców, którzy przygotowują paczki odpowiadające konkretnym potrzebom i dobroczyńców, którzy wspierają projekt finansowo.
Tylko w 2011 roku 7200 wolontariuszy dotarło do ponad 11 000 rodzin, które otrzymały paczki przygotowane specjalnie dla nich i odpowiadające ich konkretnym potrzebom.
W sumie pomoc otrzymało ponad 52 036 osób, a łączna wartość przekazanej pomocy to 18 325 128 zł.
Poniżej zamieszczamy informację o wolontariacie oraz krótką prezentację.
Witaj,
zwracam się do Ciebie z prośbą o udział w niezwykłym projekcie: SZLACHETNA PACZKA 2012.
Mam nadzieję, że słyszałeś o tej akcji, jeśli nie, postaram się w skrócie przedstawić najważniejsze informacje (proszę, poświęć chwilę czasu na ich przeczytanie - gwarantuję, że WARTO!

).
• Szlachetna Paczka to ogólnopolski projekt pomocy rodzinom żyjącym w niezawinionej biedzie.
Co roku angażuje w pomoc setki tysięcy ludzi: wolontariuszy i darczyńców.
• Naszym celem jest mądra pomoc, czyli taka, która daje szansę na zmianę.
Wybieramy te rodziny, dla których wsparcie materialne będzie impulsem do zmiany, a nie demoralizacją i przyzwyczajeniem do pomocy
• Każdy człowiek zaangażowany w projekt ma możliwość rozwoju swojego potencjału, poczucia wpływu na otoczenie i przekonania, że warto współpracować z innymi ludźmi.
Mam nadzieję, że już widzisz, jak wyjątkowy jest ten projekt.
Gdybyś chciał się czegoś dowiedzieć, proszę, zajrzyj tutaj:
http://szlachetnapaczka.pl lub napisz do mnie - chętnie odpowiem na wszelkie pytania.
Wierzę, że po zapoznaniu się z ideą akcji, zapragniesz zmieniać środowisko lokalne.
Naprawdę, przy odrobinie zaangażowania, można wiele zrobić.
Miniony rok pokazał mi, że Szlachetna Paczka zmienia życie - w końcu zmieniła je nie tylko u rodzin, do których dotarliśmy, lecz także u mnie.
Zapraszam Cię do dołączenia do mojej DRUŻYNY.
Zarejestruj się na
http://superw.pl, BYDGOSZCZ rejon BARTODZIEJE.
CZEKAM NA CIEBIE!

Z pozdrowieniami,
Sandra Walecka
lider rejonu Bartodzieje