Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest środa, 18 cze 2025, 20:50

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Witam. Próbuję wybadać historię produkcji tabaki w naszym mieście. Wobec znalezionych póki co materiałów, mam do Was kilka próśb o zdjęcia, jeśli ktoś posiada:

a) Wilhelmstrasse 10-11 (dzisiejsza Focha naprzeciwko wylotu Karmelickiej)
b) Brueckenstrasse 135
c) Brueckenstrasse 148 (Mostowa miała takie wysokie numery?)
d) Brueckenstrasse 5
e) Posenerstrasse 29

Zdjęcia, pocztówki, ryciny tych miejsc powinny pochodzić z drugiej połowy XIX wieku - a punktu A do 1917, później fabrykę zlikwidowano.

Chętnie przyjmę każdą inną informację na temat bydgoskich fabryk tabaki. Na przykład czy któryś budynek stoi po dziś dzień lub co się z nimi stało.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Na allegro masz dokument z jednej z fabryk http://allegro.pl/rachunek-ze-zdjeciem- ... 98217.html

Gość
Awatar użytkownika

Ewing pisze:
Na allegro masz dokument z jednej z fabryk http://allegro.pl/rachunek-ze-zdjeciem- ... 98217.html

Wiem. Od tego dokumentu zaczęły się moje poszukiwania, a adresy przeze mnie wymienione to adresy dawnych fabryk tabaki, których zdjęć znaleźć nie mogę i liczę, że któryś z Was takowe posiada w kolekcji.

Np. z tego co wiem to komin widniejący na pocztówkach sprzed 1918, na których znajduje się Teatr Miejski, to komin fabryki Woythalera. Ale zdjęcia znaleźć nie mogę, tylko ta jedna rycina.

Wszelkie inne informacje np. zdjęcia na których możnaby dostrzec punkt sprzedaży tabaki (Tabak/Schnupftabak) albo reklamy tejże, również są mile widziane :)

Gość
Awatar użytkownika

W książce Industrie und Gewerbe in Bromberg z 1907 roku jest od strony 257 rozdział Tabakindustrie, ale bez ilustracji. Lokalizacja: Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Bydgoszczy, cyfryzacja: Biblioteka UKW.

Po chwili zauważyłem tutaj, że chyba korzystałeś z tej ksiażki: http://top25snuff.com/forum/79-historie ... haler.html

Gość
Awatar użytkownika

Hrab pisze:
W książce Industrie und Gewerbe in Bromberg z 1907 roku jest od strony 257 rozdział Tabakindustrie, ale bez ilustracji. Lokalizacja: Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Bydgoszczy, cyfryzacja: Biblioteka UKW.

Po chwili zauważyłem tutaj, że chyba korzystałeś z tej ksiażki: http://top25snuff.com/forum/79-historie ... haler.html

Przewertowałem chyba wszystkie możliwe źródła pisane pod kątem tabaki dotyczące Bydgoszczy dostępne w internecie, Industrie und Gewerbe był jednym z pierwszych. Artykuł ostatecznie napisałem, jutro go opublikuję. Nie sądzę bym miał znaleźć coś więcej, chyba tylko łutem szczęścia, ale wtedy po prostu doń dopiszę.

Aktualnie najbardziej zależy mi właśnie na tych zdjęciach - fabryk, albo sklepów- bo nigdzie, ale to nigdzie nie mogę znaleźć żadnej grafiki oprócz tej z aukcji, a wiem że wielu z was posiada pokaźne kolekcje pocztówek i innych takich z dawnego Bromberg - bardzo byłbym wdzięczny, jeśli komuś udałoby się coś powiązanego znaleźć w swoich zbiorach :) u mnie jedynie trzy pocztówki z "cigarren". Wiem też, że w Domu Jachmanna znajdował się sklep Sternberga, ale za cholerę nie ma nigdzie zdjęcia tej kamienicy od strony Mostowej (poza jednym, na którym nie widać wyraźnie witryn sklepowych).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]