Hrab pisze:
W książce Industrie und Gewerbe in Bromberg z 1907 roku jest od strony 257 rozdział Tabakindustrie, ale bez ilustracji. Lokalizacja: Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Bydgoszczy, cyfryzacja: Biblioteka UKW.
Po chwili zauważyłem tutaj, że chyba korzystałeś z tej ksiażki:
http://top25snuff.com/forum/79-historie ... haler.htmlPrzewertowałem chyba wszystkie możliwe źródła pisane pod kątem tabaki dotyczące Bydgoszczy dostępne w internecie, Industrie und Gewerbe był jednym z pierwszych. Artykuł ostatecznie napisałem, jutro go opublikuję. Nie sądzę bym miał znaleźć coś więcej, chyba tylko łutem szczęścia, ale wtedy po prostu doń dopiszę.
Aktualnie najbardziej zależy mi właśnie na tych zdjęciach - fabryk, albo sklepów- bo nigdzie, ale to nigdzie nie mogę znaleźć żadnej grafiki oprócz tej z aukcji, a wiem że wielu z was posiada pokaźne kolekcje pocztówek i innych takich z dawnego Bromberg - bardzo byłbym wdzięczny, jeśli komuś udałoby się coś powiązanego znaleźć w swoich zbiorach

u mnie jedynie trzy pocztówki z "cigarren". Wiem też, że w Domu Jachmanna znajdował się sklep Sternberga, ale za cholerę nie ma nigdzie zdjęcia tej kamienicy od strony Mostowej (poza jednym, na którym nie widać wyraźnie witryn sklepowych).