Wiele osób, patrząc na tą starą pocztówkę, w pierwszej chwili odnosi wrażenie, że jest to widok z grobli przy śluzie miejskiej, w kierunku zachodnim. Widoczny dom, brany jest za ten przy ul Grotgera, a wyobraźnia dopowiada, że widać i część starej stoczni (obecnie teren WSG)...
I ja też kiedyś, gdy zobaczyłem ją pierwszy raz, tak samo pomyślałem.
Ale przyglądając się jej bardziej dokładnie, można dostrzec kilka charakterystycznych punktów, istniejących do dzisiaj. ( Piszę o tym głównie dla osób, które tu kiedyś zajrzą i o widoku na tej pocztówce pomyślą tak, jak napisałem na wstępie.) A więc ten najbardziej charakterystyczny punkt, to widoczny w oddali solidny budynek, niczym wtedy nie zasłonięty, na narożniku ulic Dworcowa - Sienkiewicza. Natomiast widoczny po prawej stronie domek, stał wtedy na grobli, która była sporej szerokości, do czasu likwidacji starej śluzy trapezowej. W czasie budowy nowej śluzy, domek rozebrano i groblę zwężono. (Kiedyś pisałem też o tym na ssc na 'mapkach...' wpis 116 )
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 697&page=6Nie dawno zwróciłem uwagę na inną starą pocztówkę. Też raczej dobrze znaną większości forumowiczom. Jest na niej widok ze starego (zachodniego) mostu na Focha. Z lewej strony widać początek starego kanału. Głębiej, na środku, widać teren stoczni a za nią garbarnię...
Przyglądając się jej pomyślałem, że widok na niej, niemal idealnie pasuje do tego z wyżej wspomnianej pocztówki. I że właściwie warto ten fakt wykorzystać do połączenia obu widoków. Konkretnie, w celu lepszego zorientowania się w widocznej, uzyskanej w ten sposób małej panoramie tego miejsca. I taki cel mi przyświecał, łącząc te pocztówki. I tak to wyszło: