Może ze dwa lata temu pisałem w jakimś wątku, że przymierzam się do pewnego ujęcia. Że będzie to wymagało wkroczenia na środek jezdni... Do tej pory nie miałem okazji tego zrobić, bo to chyba faktycznie musi być okazja. 'Wbiłem sobie do pamięci' to, na co będę musiał zwrócić uwagę, gdy znajdę się w wytypowanym miejscu, by potem uzyskane zdjęcie, zestawić ze starą pocztówką.
Nie wiem czy i kiedy taka okazja nadejdzie. Dlatego poniżej daję 'instrukcję', dla ewentualnych szczęściarzy, którzy taką okazję mogą mieć prędzej niż ja.
Najważniejszym punktem odniesienia jest 'czerwona linia' na trzecim zdjęciu. Przebiega ona przez część trzeciego, (licząc od narożnikowego), górnego okienka, potem ukośnie, 'po daszku' i dalej w dół... To tak w skrócie. 'Linia celowania', przebiega niemal przez oś starej śluzy II. Pierwsze dwa zdjęcia prowizorycznie pokazują 'gdzie ma stać fotograf'. Drugie zdjęcie pokazuje stan sprzed przebudowy skrzyżowania. Na trzecim, to docelowe miejsce wypada w miejscu oznaczonym znakiem 'x'.

A teraz niespodzianka. Przy okazji szukania w necie pewnego zdjęcia okolicy dawnych Bielan, natrafiłem na te, z budowy linii tramwajowej do ul. Rycerskiej. Przed oczami przeleciało mi jedno zdjęcie krajana, z którego w locie złapałem zapamiętaną wcześniej 'linię punktu odniesienia'. Cofnąłem się na nie jeszcze raz i ze zdziwieniem dostrzegłem, że to jest prawie to...
Krajan stał niemal we właściwym miejscu, tylko parę metrów dalej (w tył).
Jednak 'na siłę', po powiększeniu i obcięciu części zdjęcia, uzyskany kadr, można zestawić z tą wspomnianą pocztówką.
Poniższy zestaw, który powstał dzięki krajanowi, może stanowić ostateczną podpowiedź dla tych którzy pierwsi złapią okazję znalezienia się w tym, raczej ciężko dostępnym miejscu.
A tu jest strona z tym zdjęciem karajana. (Wpis 1153, zdjęcie szóste.)
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 81&page=58