Witam!
Ponieważ nie zmieściło mi się to w temacie wątku, napiszę tutaj o jaką pomoc mi chodzi dokładniej.
Jak widać w moim podpisie, prowadzę (a w zasadzie próbuję) bloga o tematyce bydgoskiej. W ostatnim wpisie napisałem kilka rzeczyna temat turystyki w naszym mieście i teraz chcę napisać o niewykorzystanym potencjale Bydgoszczy w dziedzinie turystyki, w tym przede wszystkim o zabytkach, które są warte uwagi, ale zostały z jakiegoś powodu zupełnie zapomniane, albo nawet kompletnie porzucone i zaczynają popadać w ruinę.
Na chwilę obecną zabytki, które przychodzą mi do głowy i które potrafię opisać (mniej więcej) to:
- Szpital choleryczny (Fordon)
- Stara cegielnia (Fordon)
- Stara synagoga (Fordon)
- Wieża ciśnień przy stacji b. Wschód (w rękach prywatnych)
- Pozostałości nazistowskiego obozu przejściowego (Smukała)
- Stary browar (Myślęcinek)
Mówię tutaj oczywiście o miejscach, które mają potencjalnie sporą wartość turystyczną, ale z jakiegoś powodu nikt się nimi nie przejmuje mimo oczywistych walorów (cegielnia to np. położenie nad rzeką i potencjał na swtorzenie barzeża, albo nawet małej mariny, synagoga to część "małego starego miasta", w Smukale jest kawał historii, a browar ma po prostu bardzo ciekawą architekturę). Czy może mi podrzucić dodatkowe pomysły na inne miejsca, które na prawdę stwarzają potencjał bycia atrakcjami turystycznymi, ale z takiego czy innego pwodu nic się w tym kierunku nie robi? Nie wiem czy jest lepsze miejsce, by o takie kwestie zapytać, niżeli tutaj

Nie liczę parowozowni z terenu PESY i Młynów Rothera z wyspy, ponieważ te dwa obiekty są niemal w centrum zainteresowania władz i prawdopodobnie nie czeka ich zagłada/zapomnienie.
Z góry dzięki za wszelkie wsparcie!

PS:
Wątek wrzucam do hyde parku, bo nie wydawał mi się na tyle poważny, by pakować się z buciorami do działów, gdzie toczy się prawdziwa dyskusja, ale jeśli uznacie iż można tutaj zbudować trochę bardziej ambitną rozmowę na temat tego "dlaczego coś nie jest w centrum uwagi, a ma potencjał", to przerzucajcie do woli ... chyba do własnego wątku trafię

PPS:
I witam wszysckich na tym forum. Postaram się raczej siedzieć i czytać tutaj, niżeli aktywnie postować, gdyż nie jestem wielkim specjalistą od zabytków, za to sama Bydgoszcz i jej "zawartość" mnie interesują