Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest piątek, 18 lip 2025, 23:15

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Gość

W jakiej miejscowości i w jakim miejscu znajduje się ten pojazd? I żeby nie było za łatwo jaki przewoźnik wozi pasażerów tym pojazdem stojącym na torach?

Załączniki:
komunikacja.jpg
komunikacja.jpg [ 91.73 KiB | Przeglądany 5020 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Cała seria tych 'Wukadek', na początku lat dziewięćdziesiątych XXw, przeszła przez niedawno rozebranego okrąglaka, (czyli starą lokomotywownię, potem tendrownię). Tam przeszły remonty, w których główną zmianą, była modernizacja przedziałów maszynisty. Z małych i ciasnych przebudowane zostały na większe i wygodniejsze.
Fotka jest z jednej :?: ze stacji, do których dociera WKD. :D

Gość

BYDZIAK 1958 pisze:
Fotka jest z jednej :?: ze stacji, do których dociera WKD. :D

Tak, masz rację. Teraz zostaje do rozstrzygnięcia drobiazg - której... Ponieważ dla nas bydgoszczan nie jest to łatwe bo zbyt często nie korzystamy z WKD to podpowiem, że to nie jest jedna z byle jakich przypadkowych stacyjek, ale jedna z bardziej charakterystycznych i ważniejszych z punktu widzenia tej sieci.

Celowo w pierwszym poście nie używałem słowa "pociąg", gdyż wyglądem trochę przypomina on metro, trochę tramwaj... Powyższe modele zostały praktycznie już wycofane z eksploatacji, gdy nasza PESA wprowadziła swoje pojazdy. Te egzemplarze stoją obecnie w rezerwie i wyjeżdżają na czas ewentualnych awarii czy remontów PESY. W środku jest bardzo niewygodnie z punktu widzenia pasażera, a przede wszystkim... zimno. Dlatego cieszę się, że nigdy nim nie jechałem zimą :D Ciekawostka jest fakt, że jest to niezależna sieć od pozostałej sieci PKP. Oznacza to, że kolejka WKD nie krzyżuje się z żadnymi innymi torami na całej swojej długości. I jest to jedna z pierwszych w Polsce i pierwszy kierunek zelektryfikowany z Warszawy (1927)

Gość
Awatar użytkownika

Skoro dołożyłeś ciut historii, to dodam, że oprócz jeżdżących tam obecnie EN97 zbudowanych w Pesie, był i jeden prototyp, też z Pesy, EN95. W minionym wieku odnowiono i 'ożywiono' w wymienionym zakładzie jeden z pierwszych, (przedwojennych), 'tramwajów' WKD, na zdjęciu poniżej. Drugie, z netu, pokazuje współczesną 'rodzinę' pojazdów. I choć EN94, z twojego pierwszego zdjęcia, zbudowane były w Pafawagu (Wrocław), to i tak można powiedzieć, że ta cała flota, (ze zdjęć), zjeździła 'bydgoskie tory'. :1
A miejsce na zdjęciu... Mogę strzelać, - Grodzisk? :D

Załączniki:
rodzina.JPG
rodzina.JPG [ 55.68 KiB | Przeglądany 4943 razy ]

Gość

BYDZIAK 1958 pisze:
A miejsce na zdjęciu... Mogę strzelać, - Grodzisk? :D

Co prawda prosiłem o podanie nie tylko miejscowości, ale też i nazwy miejsca, ale nie bądźmy tacy precyzyjni skoro znajdujemy się w niewielkim miasteczku tak daleko od Bydgoszczy. Jednak ważnym na sieci WKD. Prawie tak ważnym jak Warszawa. W samym Grodzisku są 4 stacje (i jedna "normalna"). Ta, na której zrobiono zdjęcie to Grodzisk Mazowiecki Radońska. Stacja początkowa, przy której zlokalizowana jest zajezdnia pociągów WKD. Stąd codziennie wszystkie składy ruszają w trasę. Zresztą po prawej stronie mojego zdjęcia widać stojący w bazie skład.
Dysponuję jeszcze jednym zdjęciem składu WKD. Wcześniej go nie zamieściłem bo ma rzucające się logo przewoźnika, więc byłoby za łatwo :D Te składy jeżdżą bez obsługi konduktorskiej, zaledwie na kilku stacjach są kasy, a bilety kupuje się w kioskach, zaś kasowniki znajdują się w pociągach. Ponieważ jednak często nie działają pasażer ma obowiązek wozić ze sobą długopis :):)
W środku każdego wagonu na wysokości przegubu są drzwiczki z ogromnym napisem "przechodzenie surowo wzbronione". Oczywiście gdy pierwszy raz jechałem napis był dla mnie zbyt duży i go nie zauważyłem i przeszedłem na "fajniejsze miejsce" w drugiej części wagonu. Chyba oczy wszystkich pasażerów surowo mnie zmierzyły, a ja dopiero wówczas dostrzegłem napis i poczułem się, jak bohaterowie amerykańskich filmów, którzy zawsze przez takie drzwi gonią się po metrze :roll:

Załączniki:
WKD.jpg
WKD.jpg [ 114.62 KiB | Przeglądany 4923 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]