BYDZIAK 1958 pisze:
A miejsce na zdjęciu... Mogę strzelać, - Grodzisk?

Co prawda prosiłem o podanie nie tylko miejscowości, ale też i nazwy miejsca, ale nie bądźmy tacy precyzyjni skoro znajdujemy się w niewielkim miasteczku tak daleko od Bydgoszczy. Jednak ważnym na sieci WKD. Prawie tak ważnym jak Warszawa. W samym Grodzisku są 4 stacje (i jedna "normalna"). Ta, na której zrobiono zdjęcie to Grodzisk Mazowiecki Radońska. Stacja początkowa, przy której zlokalizowana jest zajezdnia pociągów WKD. Stąd codziennie wszystkie składy ruszają w trasę. Zresztą po prawej stronie mojego zdjęcia widać stojący w bazie skład.
Dysponuję jeszcze jednym zdjęciem składu WKD. Wcześniej go nie zamieściłem bo ma rzucające się logo przewoźnika, więc byłoby za łatwo

Te składy jeżdżą bez obsługi konduktorskiej, zaledwie na kilku stacjach są kasy, a bilety kupuje się w kioskach, zaś kasowniki znajdują się w pociągach. Ponieważ jednak często nie działają pasażer ma obowiązek wozić ze sobą długopis
W środku każdego wagonu na wysokości przegubu są drzwiczki z ogromnym napisem "przechodzenie surowo wzbronione". Oczywiście gdy pierwszy raz jechałem napis był dla mnie zbyt duży i go nie zauważyłem i przeszedłem na "fajniejsze miejsce" w drugiej części wagonu. Chyba oczy wszystkich pasażerów surowo mnie zmierzyły, a ja dopiero wówczas dostrzegłem napis i poczułem się, jak bohaterowie amerykańskich filmów, którzy zawsze przez takie drzwi gonią się po metrze