GrapHite pisze:
1. Malowanie takie było w rzeczywistości?
2. Ujęcie bardzo ciekawe! Czuję się jakbym tam siedział.
3. Jestem w szoku jak zadbano o szczegóły, ile sprzętu bojowego umieszczono w bunkrze i to wszystko nie ogrodzone płotem

Jak oni to robią? Czy w Polsce są takie miejsca?
Ad 1. Tak, to odtworzone oryginalne maskowanie. Potwierdzają je zdjęcia z okresu przedwojennego. Ten typ malowania występuje zarówno na przedmiotowym schronie jak i na podobnych obiektach. Bardzo podobny sposób maskowania stosowany był w Polsce. Zobaczyc go można na wielu rekonstruowanych schronach bojowych Obszaru Warownego na Ślasku. Świetnym przykładem jest kompleks Wegierska Górka a także zdjęcia umieszczone w tym topicu dotyczace Półwyspu Helskiego (Jastarnia).
Ad 2 i 3. jeżeli chodzi o wyposażenie to raczej na takim poziomie niczego nie znajdziesz. Ale znaczne postepy w dziedzinie rekonstruowania "bunkrów" można zobaczyć na Śląsku. Po szczegóły odsyłam na stronę bliźniaczego stowarzyszenia "Pro Fortalicium". Nadmienię tylko , że przy okazji zakupu ksiazek nawiazałem luźny kontakt z jedym z członków.
Zawsze moze się przydać profesjonalna pomoc przy zwiedzaniu ślaskich umocnień, zeby Nam się nie zdażyła druga "grupa warowna Marianowo"

i jeszcze jedna perełka...