Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest wtorek, 6 maja 2025, 11:35

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Gość

W tym roku maszerujemy dwa dni we wrześniu (około 60 km). Idziemy identyczną trasą jaką we wrześniu 39 roku przemieszczał się 35 Pułk Piechoty przebijając się do Bydgoszczy. Szczegóły dotyczące programu i trasy wkrótce.
Koszt na uczestnika około 15 zł.

Gość

Witam,
Marsz śladami żołnierzy września - szczegóły:

18 września 2010 (odcinek około 33 km)
8.00 - zbiórka i rejestracja uczestników przy pomniku poległych w Klonowie
9.00 - Msza święta w intencji żołnierzy września 1939 przy pomniku poległych w Klonowie
10.00 - wymarsz w kierunku Nowego Jasińca trasą walk 35 Pułku Piechoty (około 30 km)
18.00 - zakwaterowanie w świetlicy w Nowym Jasińcu
18.30 - kolacja (grochówka)
19.30 - zwiedzanie zamku w Nowym Jasińcu
20.00 - "Nocne spotkania z historią" - prezentacja filmów historycznych:
- Historia zamku w Nowym Jasińcu
- Tucholski wrzesień 1939 - dni klęski dni chwały
- Podziemne kopalnie węgla brunatnego w Pile
22.00 - Pokaz astronomiczny - wspólne oglądanie nieba przez teleskop
22.00 - ognisko

19 września (odcinek około 30 km)
9.00 - wymarsz w kierunku Przedmościa Bydgoskiego trasą walk 35 PP
18.00 zakończenie marszu - Bydgoszcz Niwy

W trakcie marszu będziemy zwiedzać miejsca bitew jakie stoczył 35 Pułk Piechoty oraz poznawać poszczególne wydarzenia związane z bohaterskim przemarszem wojsk polskich.

Osoby, które chciałyby wziąć udział w marszu proszone są o zapoznanie się z regulaminem marszu, wypełnienie karty uczestnika oraz dokonanie wpisowego w kwocie 25zł (wpłatę można będzie dokonać w Klonowie przed rozpoczęciem marszu). Wypełnione karty zgłoszenia prosimy zabrać ze sobą - zbierane będą przed wymarszem. Gwarantujemy transport bagażu z Klonowa do Nowego Jasińca oraz z Nowego Jasińca do Niw, posiłek (gorąca zupa) i nocleg (świetlica - 2m2 podłogi dla uczestnika - prosimy o zabranie śpiworów i karimat) w Nowym Jasińcu, biuletyn historyczny na temat kampanii wrześniowej 1939 opisujący działania 35 Pułku Piechoty dla każdego uczestnika oraz wspaniałą atmosferę i doborowe towarzystwo.

Szczegółowe informacje znajdziecie na stronie stowarzyszenia BUKO w dziale Aktualności (informacje na stronie będą dostępne od wtorku 7 września 2010): http://www.buko.las.pl/buko2/home .

Pozdrawiam
Wojtek

P.S. Fotorelacja z rajdu, który odbył się w zeszłym roku dostępna tutaj: http://www.buko.las.pl/rajd_2009.html

Gość

Wielkie gratulacje dla Organizatorów (BUKO), Uczestników oraz Osób, które pomogły w organizacji rajdu (m.in. Romek Graul, Jarek Butkiewicz, Bartosz Michałek).
W tym roku choroba uniemożliwiła mi wzięcie udziału w marszu szlakiem walk 35 pp. W przyszłym roku będę na pewno!

,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć

Gość

podziękowania należą się również Tadeuszowi Frymarkowi oraz Robertowi Grochowskiemu za wsparcie i pomoc w organizacji marszu oraz spotkania w Nowym Jasińcu.
Mięśnie jeszcze czują te 70km trasą walk 35pp. Za dwa tygodnie dostępny będzie biuletyn historyczny na temat działań bojowych 35 oraz 34, 22 i 50 pp. Nakład 500 egz (wkrótce druk). Biuletyn dofinansowany przez Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Pozdrawiamy i jeszcze raz dziękujemy uczestnikom oraz wszystkim osobom, które włączyły się w organizację tegorocznego marszu. Zdjęcia wkrótce.

Gość
Awatar użytkownika

Ja również serdecznie gratuluję i dziękuję Organizatorom za fantastyczny weekend. Było wspaniale, a kto nie był - niech żałuje i szykuje się na przyszły rok :)

No i z niecierpliwością czekam na fotki, żeby zobaczyć, jak koszmarnie na nich wyszłam ;)

Gość

Edelweiss pisze:
Ja również serdecznie gratuluję i dziękuję Organizatorom za fantastyczny weekend. Było wspaniale, a kto nie był - niech żałuje i szykuje się na przyszły rok :)

No i z niecierpliwością czekam na fotki, żeby zobaczyć, jak koszmarnie na nich wyszłam ;)

...Ja tez jestem ciekawa jak koszmarnie :mrgreen:

A jeśli było tak sympatycznie jak rok temu, to zazdroszczę bardzo...ale niestety wypadki losowe, może za rok dojdę do siebie i jeszcze nie będę za stara :)

Pozdrawiam serdecznie organizatorów i uczestników.

Gość

Witam,
fotorelacja z rajdu dostepna na stronie stowarzyszenia BUKO: http://www.buko.las.pl/galeria/marsz-ladami-onierzy-wrzenia/marsz-2010/category/48.
Pozdrawiam wszystkich maszerujących i podziękowania dla wszystkich, którzy włączyli się w realizację marszu.
Wkrótce dostępna będzie publikacja "Biuletyn historyczny - W obronie Pomorza...". Biuletyn z elementami komiksu zawierał będzie opis działań 34 i 35 Pułku Piechoty w pierwszych dnaich wrzesnia 1939.
Dam znac gdy będzie gotowy.

Gość
Awatar użytkownika

buko pisze:
Witam,
fotorelacja z rajdu dostepna na stronie stowarzyszenia BUKO: http://www.buko.las.pl/galeria/marsz-ladami-onierzy-wrzenia/marsz-2010/category/48.

No proszę, nie jest tak źle, jak myślałam ;)

To i ja coś od siebie dorzucę. Zapraszam do "marszowej" galerii.
http://s963.photobucket.com/albums/ae11 ... oth/Marsz/
A to na zachętę :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gość

Super fotki. Gratulacje! Podoba mi się zestawienie na zdjęciu nr 7. Faktycznie dziwne to miejsce w lesie Stronno przy pomniku upamiętniającym pomordowanych - klimat jak z Blair Witch Project - trochę przeraża.
Ogólnie to na trasie walk 35 Pułku Piechoty trochę dziwiły elementy takie jak nazwa ulicy do dnia dzisiejszego Ludowego Wojska Polskiego, czy ten dziwny zniszczony i zaniedbany pomnik żołnierza z kałachem. Trochę jakby się czas w miejscu zatrzymał i miejsca pamięci utknęły w poprzednim systemie.
Dzisiaj otrzymałem info, że jutro zszywają biuletyny i w piątek będą dostępne. Jak tylko otrzymam to rozsyłam do uczestników marszu.
Pozdrawiam
Wojtek

Gość

Biuletyn historyczny wydany. Więcej informacji na temat opracowania znajdziecie tutaj: http://www.buko.las.pl/home/63-biuletyn ... e-pomorzaq .
Pozdrawiam
Wojtek

Gość
Awatar użytkownika

buko pisze:
Biuletyn historyczny wydany.

I to jak wydany! Póki co, przejrzałam go dość pobieżnie, ale na pierwszy rzut oka widać, że Twórcy odwalili kawał dobrej roboty. Jest wszystko, co trzeba - mapy, rysunki, zdjęcia i przede wszystkim szczegółowy opis działań wojennych. Gratuluję i dziękuję za tę jakże miłą przesyłkę, którą dziś otrzymałam. Dla samego biuletynu warto było maszerować te 2 dni :D.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Napiszcie lepiej w jaki sposób można nabyć to cudo i za ile (oczywiście pomijając marsz w przyszłym roku :D )

Gość

Biuletyn rozszedł się jak "świeże bułeczki". Na stanie mamy zaledwie kilkadziesiąt szt. Jeśli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt na buko@las.pl .
Pozdro
Wojtek

Gość

Ostatni wyjazd do Wrocławia pozwolił mi odnaleźć na cmentarzu Grabiszyńskim grób płk Maliszewskiego.

http://img841.imageshack.us/img841/5550 ... owanie.jpg

Gość

Dzięki za zdjęcie Slav. Chwała Bohaterom

,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]