Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest środa, 18 cze 2025, 16:53

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Nowy rok się rozpoczął. Jak? Za chwilę sami zobaczycie...

Na początku trzeba było w ogóle wstać z wyrka... Każdy wie, że po sylwestrze trzeba długo odpoczywać i nie jest łatwo wstawać z myślą o dłuuugim spacerze pośniegu. W życiu trzeba być twardym i łatwo się nie poddawać ;) Budzik wyłączony i czas ruszać w drogę, bo zbiórka o 9:45, a czekać wiecznie nikt nie będzie.
Na miejscu zbiórki zebrała się liczna grupa osób. Można było rozpoznać wśród nich twarze znane z innych imprez organizowanych przez BUNKIER czy WĘDROWNIKA. Pojawiły się osoby z forum, członkowie stowarzyszenia, członkowie Wędrownika i wszelkie osoby, które znalazły informację o wyjściu. By nie było żadnego ale poczekaliśmy 20 minut i ruszyliśmy w trasę, którą rozpoczeliśmy od Glinek czyli obozu "Dąb", a później ruszyliśmy do "fotnanny" i dalej w stronę głównej bramy Zachemu i dalej na Łęgnowo.
Jeśli chodzi o pogodę to na początku mieliśmu około -3 ale im dalej tym robiło się cieplej. Pewnie dlatego, że szliśmy i się trochę rozgrzaliśmy ale też mróz puszczał. Ekipa zgrana, humor dopisywał aż tak bardzo, że kiedy doszliśmy do ulicy Wojska Polskiego, gdzie znajduje się pętla tramwajowa to tylko pięć osób odłączyło się od grupy i poszło do domu :o jednym słowem sukces, a przecież lekko nie było, bo ślisko i daleko.

Wielką atrakcją była wartownia, która zawsze jest zamknięta. Teraz drzwi były uchylone i można (?) było zerknąć i zobaczyć jak wygląda. W środku dużo się nie zmieniło - najważniejsze jest pokazane na zdjęciach.

:idea: Mam pomysł :!: Ja nie będę opisywał wszystkiego, bo potem nikt nic nie dodaje, nie pisze. Swój opis zakończę w tym miejscu, a Wy, którzy byliście i odczuliscie to co ja podczas wędrówki opiszecie kilkoma zdaniami. Tylko proszę nie w stylu "było gitas - dzięki". Proszę coś więcej. Poprostu napiszcie jak było - opiszcie swoje wrażenia swoimi słowami (zdaniami). To przecież FORUM DYSKUSYJNE, a nie mój blog :D No to jak? Mogę na was liczyć tutaj w tym wątku? Za pomocą niego pokażmy tym co nie byli, że mogą żałować ;)

Trzeba dodać oczywiście, że organizatorem akcji było Bydgoskie Stowarzyszenie Miłośników Zabytków "Bunkier" oraz KTP "Wędrownik". W imieniu organizatorów BARDZO dziękuję za przybycie i poświęcenie kilku godzin i do zobaczenia na kolejnych akcjach o których będziemy pisali (forum, strona, facebook).

Teraz zapraszam na dalszą relację z wycieczki ale teraz w formie przekazu wizualnego na którym zobaczycie jak to "widziałem". Jeśli potrzebny jest opis jakiegoś zdjęcia to proszę śmiało pisać/pytać.

1. Co jakiś czas konieczny postój, by wysłuchać prawdziwej historii o miejscach w których się znajdywaliśmy
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek

5.
Obrazek

6.
Obrazek

7.
Obrazek

8.
Obrazek

9.
Obrazek

10.
Obrazek

11.
Obrazek

12.
Obrazek

13.
Obrazek

14.
Obrazek

15.
Obrazek

16.
Obrazek

17.
Obrazek

18.
Obrazek

19.
Obrazek

20.
Obrazek

21.
Obrazek

22.
Obrazek

23.
Obrazek

24.
Obrazek

25.
Obrazek

26.
Obrazek

27.
Obrazek

28.
Obrazek

29.
Obrazek

30.
Obrazek

31.
Obrazek

32.
Obrazek

33.
Obrazek

34.
Obrazek

35. Wartownia
Obrazek

36.
Obrazek

37.
Obrazek

Zdjęcia nadesłane:

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek

5.
Obrazek

6. coś w nogi gryzie :-O
Obrazek

7.
Obrazek

BONUS !! :

Obrazek
Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Fotki fajne. Rajd zapewne też taki był niestety z braku wolnego czasu nie mogłem kolejny raz uczestniczyć. Ale nie mogę się już doczekać następnego razu. Dobry pomysł ażeby fotorelacje zrobić w kolorach czarno białych/ To nadaj im klimatu i odróznia od reszty. Gratulacje

Gość

Widzę, że przerzuciłeś się na fotografię czarno-białą :D
Fotorelacja jak zawsze w Twoim wykonaniu wciągająca i ciekawa :)
Pozdrawiam

Gość

Witam. Byłem pierwszy raz w tych okolicach zorganizowaną grupą. Bardzo dużym zaskoczeniem była dla mnie ta fontanna. Chodziłem w tamtych okolicach nie raz ale dziwnym trafem na nią wcześniej nie wpadłem bądź wcześniej jej po prostu nie dostrzegłem. Przyznam ,że kiedyś jak spacerowałem w tamtych okolicach miałem "przyjemność" natknąć się na "mieszkańców" bunkrów którzy nie są zachwyceni obecnością osób obcych- tym razem na szczęście ich nie było. kolejnym ciekawym obiektem jak dla mnie był kanał ściekowy i wartownia w Łęgnowie która zawsze była zamknięta. Podsumowując spacerek ciężki ale bardzo udany. Wielkie podziękowania dla organizatorów.

Gość
Awatar użytkownika

Fantastyczna możliwość uczestniczenia w przeżywaniu historii. Szkoda tylko, że mnie tam nie było. Za późno się dowiedziałem. Mieszkałem do 14-go roku życia na Kapach i nie raz chodziliśmy na bunkry. Pamiętam, jeszcze jak kiedyś z Zachemu wylatywały ścieki różno kolorowe wprost do lasu od strony leśniczówki do takiego wąwozu co jest w środku lasu. Słyszałem również, że przy ul.Chemicznej a dokładnie to pod nią jest tunel, którego wieżyczki wentylacyjne są widoczne po dwóch stronach ulicy. Miejsce to jest dokładnie tam, gdzie przechodzą rury nad jezdnią. Szczerze powiem, że nigdy nie zapuszczałem się do środka, byłem wtedy jeszcze za młody. Teraz wejścia są zaspawane i raczej trudno będzie tam wejść. Tylko czy to prawda? Może ktoś z Was zna odpowiedz, co to za tunele?

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

macbaton pisze:
... co to za tunele?

Na każdej wycieczce "Sladami Obozów" dokładnie to miejsce jest omawiane :twisted:
więc teraz prośba do Jarka, by napisał tutaj parę słów na temat tunelu pod ulicą Chemiczną.

Gość
Awatar użytkownika

macbaton pisze:
Słyszałem również, że przy ul.Chemicznej a dokładnie to pod nią jest tunel, którego wieżyczki wentylacyjne są widoczne po dwóch stronach ulicy.

Opowieść o tunelach wiecznie żywa :). Zgadza się, pod ul. Chemiczną jest tunel, zawsze na rajdzie obozami robimy tam stopa i wyjaśniam, o co chodzi z tym tunelem i wagonikami, w opowieści występują również „wagoniki pod Chemiczną”. Jest to tunel techniczny o długości 90 m. i szerokości 6 m wybudowany na początku lat 70 tych XX wieku, w którym są rury ciepłownicze po jednej i drugiej stronie a środkiem są ułożone tory, po których można było przesuwać platformę na małych kółkach takich jak od drezyny kolejowej. Jest tylko jeden „grzyb” wentylacyjny. Tunel ma oświetlenie. Jak wchodziło się „do podziemi” bliżej jezdni to trzeba było przejść w ciemnościach całą długość tunelu żeby zapalić światło, nigdy nie było wiadomo gdzie stoi „drezyna”, przeważnie prowadzący po bólu piszczeli informował innych, że właśnie wie gdzie „zaparkowana jest drezyna”. Żeby było ciekawiej schodziliśmy tam bez latarek. Wtedy w ciemnościach pchało się „drezynę” do końca, zapalaliśmy światło no i wtedy zaczynała się zabawa. Rozpędzaliśmy platformę wskakiwaliśmy na nią i jeździliśmy. Po zatrzymaniu się znowu rozpędzanie i wskakiwanie. A hałas przy jeździe był niesamowity. Niestety wszystko, co fajne szybko się kończy i bardzo często włazy wejściowe były zaspawane. Jak zaspawali nam włazy to wchodziliśmy przez „grzyb” wentylacyjny. To też nie trwało długo gdyż założono kraty.

Dzisiaj jeden z włazów wyglada tak, dawniej były to włazy jak od studzienek kanalizacyjnych.

Obrazek

"Grzyb" wentylacyjny. Znajduje się mniej więcej w połowie długości tunelu.

Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Dzięki za informację! Koniecznie muszę się wybrać Rajdem Śladami Obozów. Często szukałem jakiejkolwiek informacji nt owych tuneli ale bez skutku. Często słyszałem, że niby te tunele są podłączone do podziemnej stacji kolejowej Zachemu!? Coś na wzór tunelu pod Parkiem Dąbrowskiego.
Trochę nie na temat, ale nie wiem, czy juz były poruszane schrony przy blokach na Kapuściskach? Tam są takie podobne do tych z oś. Leśnego. Może ktoś coś wie więcej?

Gość
Awatar użytkownika

macbaton pisze:
Dzięki za informację! Koniecznie muszę się wybrać Rajdem Śladami Obozów. Często szukałem jakiejkolwiek informacji nt owych tuneli ale bez skutku. Często słyszałem, że niby te tunele są podłączone do podziemnej stacji kolejowej Zachemu!? Coś na wzór tunelu pod Parkiem Dąbrowskiego.
Trochę nie na temat, ale nie wiem, czy juz były poruszane schrony przy blokach na Kapuściskach? Tam są takie podobne do tych z oś. Leśnego. Może ktoś coś wie więcej?

Zerknij tutaj:

viewtopic.php?f=9&t=2047&p=14544#p14544

Gość
Awatar użytkownika

Dzięki za informację. Posługiwałem się starymi, pewnie już nieaktalnymi relacjami. link:

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /105120071

P.S. Bardzo ładne zdjęcie ;)

Gość
Awatar użytkownika

macbaton pisze:
Dzięki za informację. Posługiwałem się starymi, pewnie już nieaktalnymi relacjami.

Stare dzieje :). Czasami świadkowie mówili ciekawe historie :) Stąd te mity. Miejsce gdzie znajduje się "wejście" do schronu od ul. Stromej nie jest za budynkiem transformatora.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]