Jako że zasypują te wejścia pozwolę sobie skomentować ten wątek.
Tak, zgadza się, w latach 90tych oraz w 2001r mieścił się tam squat punkowy.
Ja miałem okazję przebywać tam wielokrotnie właśnie w 2001r. Pierwsza ekipa z tego squatu organizowała zresztą koncert Green Day-a w Bydgoszczy. Koncert ten odbył się w nieistniejącej już hali Modusu (tam gdzie jest Kaufland) Tu jest info:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Green_Day Powiem tak, squat czynny był prawie rok czasu. Oczywiście po za wąskim gronem 30paru osób nikt o tym nie wiedział.
Całe rondo jest w środku wykończone. Na podłodze jest kostka przypominająca marmur. Oświetlenie również jest (było w 2001r) ale nie było świetlówek. Musieliśmy sami kupić około 30sztuk. Kolega elektryk wpadł kiedyś i podłączył nam prąd. Oczywiście bez licznika. Tak jak już pisałem rondo jest wykończone, są toalety, było nawet lustro, pomieszczenia gospodarcze, była bieżąca woda itp. W jednym ze sporych pomieszczeń urządziliśmy pokój. Były 2 kanapy, fotel, oświetlenie, stół, dywan i radio Kasprzak na kasety

Pomieszczenie to mieściło się mniej więcej pod tym grzybkiem który jest na rondzie Kujawskim. No i najważniejsze, miejsca w/g mnie było wiecej niż pod rondem Jagiellonów. Posiadam sporo zdjęć, ale nie mam zgody innych ludzi którzy tam się znajdują na ich publikację. Ale samo rondo robi dużą furorę. Wystarczy środek wyczyścić, odmalować, wkręcić świetlówki i można teoretycznie z niego korzystać.
Zasmuciło mnie że je zakopują, no ale pewne rzeczy kiedyś się kończą.
Szkoda, bo miejsce jest idealne na jakiś bazar, giełdę czy np kręgielnie.