Wątek tego mostu już się pojawił swego czasu w zagadkach.
viewtopic.php?f=71&t=1102Napisałem tam na podstawie pewnych wspomnień żołnierzy Wehrmachtu o śmierci Heinricha von Weizsäckera, że było to na nasypie przy moście.
Z innych źródeł doszedłem, że było to nasypie tej samej linii ale dalej - w pobliżu stacji w Klonowie.
Mam też pytanie – w biuletynach gminy Gostycyn wyczytałem o kamiennym kręgu, takim jak w Odrach, który znajduje się 150 m od mostu.
Czy można pokazać to na mapce, jeśli ktoś zna dokładnie miejsce?
Swoją drogą to niezły argument do przyciągnięcia paru turystów na drezynach, w tym wszystkich polskich astrologów. Wszak wiadomo, że kręgi w Odrach są potężniejsze niż Stonehenge.
Kręgi nad Brdą są na pewno potężniejsze od tych w Odrach dzięki wzmocnieniu działania przez żelazny most, który stanowi wzmacniacz tej kosmicznej anteny.

3 maja, po dokładnym przeszukaniu okolic mostu z obu stron zalewu, udało mi się znaleźć wspomniany wcześniej kamienny krąg. Znajduje się on około 200 m od żelaznego mostu po zachodniej stronie zalewu w kierunku południowym od mostu. Krąg jest na wzgórzu, a około 30 metrów na północ od niego widać kurhan, który był miejscem pochówków. Domyślam się tego po wyraźnym kształcie wskazującym na usypanie rękoma ludzi i pozostałościach dzikich wykopów poszukiwaczy - amatorów na jego szczycie.
Miejsce to jest blisko wody.
Obecnie, przy słabym ulistnieniu drzew i niskiej trawie, zauważyłem kamienie z łodzi po tym jak odpływałem uznając poszukiwania przeprowadzone bliżej mostu za nieudane.

Kurhan