Jarek - masz oczywiście sporo racji. No cóż, własność intelektualna to coś co ukraść chyba najprościej. W związku z tym zawsze znajdzie się jakiś tępy złamas, który zamist coś stworzyć samemu porostu skorzysta z czyjegoś pomysłu. Pozostaje chyba pogodzić się z tym faktem...
Tak więc
ad rem ...
... ciuchcia podążała sobie dalej lasem, a torowisko przebiegało glównie nasypem. Ponieważ teren jest nierówny - nasyp był raz wiekszy, raz mniejszy, a chwilami nie było go wcale...

... i tak wąskotorówka dojeżdżała do Maksymilianowa. Tutaj tory zaczynają biec równolegle do linii kolei normalnotorowej. Niestety w pewnym miejscu, w miejscu gdzie przeiegało torowisko znajduje się małe "bagienko" i slad wlaściwie się urywa. Teren robi się trudnodostepny, porasta go brzozowy młodnik i sporo innych leśnych chaszczy. lokalizacja dawnego przebiegu linii kolejki staje się utrudniona także ze względu na plaski, rowny teren. Odcinek torowiska którego nie mogłem zlokalizowac na mapie zaznaczylem na czerwono, a cały obszar obrysowałem czerwonym kolorem. Objezdzając teren od strony zachodniej, przy leśniczówce, dotarłem drogą do miejsca w ktorym łaczy się ona z leśną przesieką która mogła być(!) "zaginionym" fragmentem odcinka w Maksymilianowie. Ponadto, jak sądzę dawne torowisko przebiegało w miejscach w których dziś są budynki i droga...

... zaginiona trasa ? ...

... dalej ślady wąskotorówki można odnaleźć dopiero za nasypem wiaduktu. Widać doskonale że kiedys kolejka przejezdżała na jego druga stroną tunelem umieszczonym w skarpie. Dalej zakrecała w lewo, i wznoszacym się nasypem podjezdzała na most. Na mapie ten "slimak" jest doskonale widoczny. Niestety, zachowała się tylko jego część. Oznaczyłem ją delikatnym kolorem zielonym. Pozostała część nasypu została prawdopodobnie przez leśnych ludzi zniwelowana jakimś spychaczem. Ponadto z mapy jak i z wizji lokalnej wynika że prawdopodobnie tor prowadził także prosto. Być może na bocznicę, być może do jakiegoś folwarku, tartaku. Ten odcinek zaznaczyłem na mapie na niebiesko.
... a tu nasyp i miejsce w którym prawdopodobnie w nasypie był tunel. Na żółto naszkicowałem

hipotetyczny kształt nasypu i wiadukt nad torami kolei normalnotorowej...

... a to widok z nasypu na zniwelowany łuk podjazdu...

... widok na koncową część nasypu, bezposrednio prowadzacą kiedyś na wiadukt. W dole po lewej stronie widać nasyp wychodzacy "z tunelu"...