Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest piątek, 2 maja 2025, 02:02

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 698 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Ewing pisze:
Co do tego tunelu w nasypie, to na mapie wyraźnie widać, że wąskotorówka przechodziła pod tym samym wiaduktem co normalnotorówka.

Nie bardzo rozumiem... Sugerujesz że tory normalnotrówki i waskotorówki leżały obok siebie? Że nie było w nasypie osobnego przepustu?

BSMZ Bunkier

Miho pisze:
Ewing pisze:
Co do tego tunelu w nasypie, to na mapie wyraźnie widać, że wąskotorówka przechodziła pod tym samym wiaduktem co normalnotorówka.

Nie bardzo rozumiem... Sugerujesz że tory normalnotrówki i waskotorówki leżały obok siebie? Że nie było w nasypie osobnego przepustu?

A jak wygląda ten wiadukt? Jest tam miejsce na tor wąskotorówki? (chyba, że po likwidacji przybył tor normalnotorowy).

Gość

W terenie wygląda to właśnie tak - ten wiadukt współczesny jest zapewne nieco inny niż ten po którym jeździła ciuchcia a obok odbywał się ruch kołowy...Ten skrajny tor jest do zakładu energetyki PKP i zapewne wybudowany był dłuuuugo po likwidacji małej ciuchci...

Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lis 2011, 22:51 przez lisiogonek, łącznie zmieniany 1 raz

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Tak właśnie mi się wydaje, choć na mapie tego też wyraźnie nie widać, jednak jeśli byłby tunel to powinien być oznaczony. Chociaż z drugiej strony, jest jakaś dziwna kreska w poprzek drogi :?:

-- czwartek, 17 lis 2011, 23:55 --

tu jest trochę na temat mostu http://www.ruciane-nida.org/kmk/printvi ... ea0073826e
Ciekawa jest informacja, że pierwotnie tory krzyżowały się ze sobą.

Gość

O kopalni kruszywa w Bożenkowie to pierwsze słyszę, w Kolejach Małych i Dużych pisano, że bocznica szła do folwarku w Bożenkowie.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Z mapy wynika, że tor do Bożenkowa kończył się przy drodze do folwarku, jednak do samego folwarku nie dochodził.

Gość
Awatar użytkownika

Pozwolę się z Wami niezgodzić :D Swoja teorię oprę na nastepujęcych argumentach.
1. Na zdjęciu ze szkicem tunelu wyraźnie widać "zapadniecie" nasypu - wg. spowodowane zlikwidowaniem tunelu. Obok nie ma zadnych torow kolejowych.
2. Na poniższej fotografii widać owe "zapadnięcie" które zakresliłem na żółto. zaznaczyłem także na czerwono linię wąskotorówki. Kolej normalnotorowa przebiega ok. 200 metrów(!) dalej i zaznaczyłem ją na niebiesko. Z miejsca z którego robiłem zdjecie jest prawie niewidoczna.

Obrazek

3. Z tego co "na szybko" sobie przypominam to waskotorówka powstała pózniej niż normalnotorówka i w świetle przepustu pod wiaduktem mogło juz nie byc miejsca na kolejne torowisko.

4. Mogę się mylić :D

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Tylko zwróć uwagę na to, że w takim wypadku, tunel byłby po drugiej stronie drogi schodzącej do dworca kolejowego?

Gość

Ja tylko powtarzam to co słyszałem od osoby znającej temat BKP od podszewki.
Notabene niedaleko w Bożenkowie była/jest mała prywatna kolejka 600mm...
To co pokazuje Miho nie pasuje za nic w świecie z bardzo prostej przyczyny :promień łuku w lewo z tego nasypu jest zdecydowanie za ostry żeby kolejka sobie z nim poradziła jeszcze do tego pod górkę/z górki. O tym "tajemniczym nasypie" wspominają na tym forum Ruciane-Nida...
A właściwie to może szła tamtędy jakaś droga i po niej jest to zapadlisko?

Gość
Awatar użytkownika

lisiogonek pisze:
A właściwie to może szła tamtędy jakaś droga i po niej jest to zapadlisko?

To całkiem możliwe. Być może była to droga, może kolejna nitka waskotorówki ?
Ten nasyp wychodzący z domniemanego "tunelu" biegnie dalej, dlatego też w którymś z poprzednich postów zastanawiałem się czy było tam rozwidlenie prowadzace na slimak i prosto. Obecnie ciężko stwierdzić gdzie zaczynał sie łuk nasypu, bowiem teren ten został prawie całkowicie zniwelowany. Niestety nie sprawdziełem czy podobne zapadlisko jest po drugiej stronie nasypu. Pozostaje jechac na wiosnę i sprawdzić :P

Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lis 2011, 23:27 przez Miho, łącznie zmieniany 1 raz

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Cały łuk jest bardzo dobrze widoczny na zdjęciach satelitarnych.
Przy okazji, zwróciliście uwagę, że na stacji Maksymilianowo zachowały się prawdopodobnie budynki związane z wąskotorówką? Biegną ze skosa do budynków dworca, dokładnie wzdłuż rozjazdu na Bożenkowo.

Gość
Awatar użytkownika

Ewing pisze:
Cały łuk jest bardzo dobrze widoczny na zdjęciach satelitarnych.

Tak, widać go po drzewostanie. Niestety, na poziomie ziemi nie zostało prawie nic....
Analizując fotki z satelity dochodzę do wniosku że zamiast nasypu kolejki za wiaduktem znalazlem "tajemniczy nasyp", a nastepnie skreciłem na ślimaka. Zrobilem trasę w kształcie odwróconego "D" zamiast "O" :D
Ale i tak spokoju mi nie daje ta "zawalona dziura" w nasypie wiaduktu z której wychodzi mniejszy nasyp, wzięty przeze mnie pomyłkowo za nasyp kolejki?

Gość

Znawcy tematu wiedzą kiedy najlepiej szukać śladów w terenie :D
Z nieco innej beczki o kolejce (bardziej współczesna wersja archeologii kolejowej):
Obrazek

Obrazek

Okolice Stopki i wg. starych map gdzieś tu była sztolnia kopalni węgla brunatnego, a za bardzo dawnych czasów miał być również przystanek osobowy, mniej więcej 18,5km szlaku Bydgoszcz Wąsk - Koronowo.

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Według mnie wąskotorówka biegła tuż przy normalnotorowej trasie i po "większym" łuku wchodziła na wiadukt - stawiam na taką wersję.

Co do samego miejsca proszę zwrócić uwagę, że miejsce to ulegnie całkowitej przebudowie gdyż w tym miejscu przegiegać będzie obwodnica Bydgoszczy (Borówno-Pawłowek). Jeszce jedna ciekawa sprawa: w okolicy są dobrze zachowane okopy :twisted:

Gość

Oprócz okopów jest jeszcze nieukończona przedwojenna łącznica szlaku na Tczew puszczona nad francuską węglówką (nasyp za zakładem PKP Energetyka z przyczółkami wiaduktu).
W KMiD pisano też, iż w czasie wojny Niemcy bardzo mocno rozbudowali stację normalnotorową w Maksymilianowie, może już wtedy wprowadzono jakieś zmiany w trasie wąskotorówki?

BSMZ Bunkier

Dzisiaj wybrałem się wzdłuż fragmentu od restauracji Leśnej do DK25.

Obrazek

Wzdłuż trasy stoją betonowe słupki, więc łatwo można podążać jej szlakiem:

Obrazek

Tory szły nasypem, by po chwili iść w wykopie:

Obrazek

W pewnym momencie trasa odbija w lewo w stronę DK25:

Obrazek

Krzyżuje się z drogą brukową:

Obrazek

Łuk w drugą stronę i zbliżamy się do drogi:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciąg dalszy pewnie kiedyś nastąpi ;)

Wszystkie zdjęcia

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Nie wiem czy już było ale wstawiam w razie czego jeszcze raz:
Amtliche Entferungskarte des Kreises Bromberg http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?i ... ublication

Gość

Miho pisze:
kris_bdg pisze:
Świetna wizualizacja:) sam chętnie wybrałbym się na wycieczkę śladami kolejki, ale to już na wiosnę.

Dziękuję :P
Może pod szyldem BSMZ "Bunkier" zorganizujemy na wiosnę jakąś wycieczkę rowerową pt. "Śladami ciuchci" :D . Trasa nie jest długa, położona jest naprawdę malowniczo. Po drodze jest kilka ciekawych obiektów o których coś można opowiedzieć - choćby Sanatorium, Karbidownia. Można do tego dołożyć zwiedzanie elektrowni w Smukale i mamy piękną, sobotnią wycieczkę rowerową. Zresztą pomysł "rajdu" rowerami śladami wąskotorówki zaproponował w jednym z pierwszych postów GrapHit, parę innych osób też już pytało kiedy zrobimy taką rowerową "podróż do przeszłosci'. Temat godny rozważenia.

Propozycja
Koniec wycieczki szlakiem BKD w Kozielcu (półmetek :) ) z ogniskiem we Włókach
Wstępna zgoda mojej siostry jest :)

Gość

Odcinek do Kozielca niezbyt długo istniał. Jak się dowiedziałem ten kawałek od Włók, był zbudowany z myślą o połączeniu z projektowaną swego czasu kolejką wąskotorową ze Świecia. Gdy się okazało że projekt nie będzie realizowany, ten odcinek rozebrano.
Tymczasem mieliśmy Dzień Kolejarza i okolicznościowy przejazd na istniejącej części sieci BKD:

Obrazek

Na szczęście pogoda dopisała :)

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

lisiogonek pisze:
Tymczasem mieliśmy Dzień Kolejarza i okolicznościowy przejazd na istniejącej części sieci BKD:

Obrazek

Na szczęście pogoda dopisała :)

ja przegapiłem takie święto :(
zszedłem z nocki zamroczony :cry:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 698 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 35  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]