W latach 1850 Rodzina Franke zajmowała w tym rejonie miasta dwie posesje.
Franke senior był właścicielem kamienicy narożnej Mostowa1/St.Rynek – i tam zamieszkiwał wraz z synem Hermanem.
Firma mieściła się w kamienicy przy Mostowej 10 (wtedy), której właścicielką była Eliza Franke (właścicielka ziemska).
Ciekawym jest gdzie mieściła się wówczas destylarnia. Czyżby właśnie tam? (brak innych danych)
Po śmierci seniora (1853) i zapewne perturbacjach spadkowych, Herman Franke staje się właścicielem domu Mostowa 10,
który przez wiele lat stanowi siedzibę firmy.
Dopiero po 1920 roku, główne biura firmy zostają przeniesione na Czartoryskiego, co nie przeszkadza pozostawieniu małego kantoru na Mostowej.

H. Franke nabył narożny budynek Kręta/Podwale w 1872 roku. W następnym roku dobudował sąsiedni magazyn i pomieszczenia wagi miejskiej.
Tego typu pomieszczenia musiały mieć odpowiednie wrota zapewniające sprawny transport towarów.
Na starszych zdjęciach (z okresu PRL) można zauważyć, że praktycznie większość obecnych okien w tych budynkach, pierwotnie było drzwiami.
Tyle że drzwi te były umieszczone ok. 0,8 m nad chodnikiem. Sugeruje to istnienie schodów albo rampy, być może, przekrytych jakiś zadaszeniem.
To by wyjaśniało istnienie uskoku i różnice występujące w stosunku do planu. (Dlaczego inwestor stawiając budynki miałby marnować powierzchnię działki?)
Narożny budynek miałem okazję odwiedzać parę razy na przełomie lat 80/90. Był to ewidentnie magazyn i to bardzo stary magazyn. Potężne stropy,
grube podłogi, wąskie ale bardzo masywne schody. Wszystko to mocno zaniedbane, ale przede wszystkim bardzo mocno zużyte.
Jak już napisałem, część tego budynku służyła za mieszkania. Rezydowało tam od 3 do 8 lokatorów, często niekoniecznie związanych z biznesem C.A Franke.
(np. policjant, rzeźnik, szyper) Przez 3-4 lata pojawia się tam tez nazwisko Dullin.
Ta lokalizacja nigdy nie występuje jako oficjalny pkt. firmowy. Jedynie jako własność H. Franke + lokatorzy.
Zmiany w układzie kominów były z pewnością spowodowane przekształceniami i modernizacjami:
- 1873 uruchomienie destylarni
- 1874 uruchomieniem łaźni,
- 1893 modernizacja destylarni i likwidacja łaźni,
PS. Nie było kotłowni dla łaźni. Źródłem ciepłej wody dla łaźni była destylarnia. Chodziło o wykorzystanie wody poprodukcyjnej (ciepła) z układu chłodzenia.

us/img822/3743/cfrarekl